Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez az első tünete legtöbbször a koronavírusnak

default user icon
MME
Könnyű figyelmen kívül hagyni, pedig egy friss tanulmány szerint a legtöbb esetben ez az első jele anak, hogy elkaptuk a vírust.

Azt már tudjuk, hogy a COVID első tünetei közé tartozhat a száraz köhögés, a láz, a légszomj, illetve az íz- vagy szaglásvesztés. De olyan tünetekkel is jelentkezhet a vírus, ami könnyen összetéveszthető enyhébb betegségekkel vagy akár a stresszel is. Egy brit kutatás szerint a leggyakoribb korai tünetet éppen ezért nagyon nehéz észrevenni, ugyanis ez nem más, mint a fáradtság. A kutatók szerint a betegek 82%-a kimerültséget tapasztalt a betegsége első hét napján, 72%-uk pedig fejfájásra panaszkodott.

Bár azt hihetnénk, a betegség egyértelműbb tünetekkel jelentkezik, például lázzal, ezt nem minden tanulmány támasztja alá. A vizsgált betegek mindössze 40%-a számolt be lázról a betegség első hét napján. A kutatók azért fontosnak tartották hozzátenni, hogy a láz, az íz- és szaglásvesztés, valamint a tartós köhögés továbbra is a legegyértelműbb tünetek, ezért, ha ezeket tapasztaljuk, akkor mindenképp érdemes felkeresni a háziorvosunkat.

A fáradtság persze nem jelenti automatikusan azt, hogy koronavírussal fertőződtünk meg, hiszen ennek sok más oka is lehet. Azonban ha a fáradtság zavaró, tartósan fennáll és nincs egyértelmű magyarázata, akkor érdemes lehet felkeresni a háziorvost és egyeztetni vele a lehetséges következő lépésekről.

KORONAVÍRUS: MIT TUDUNK A KÍNAI VAKCINÁRÓL?>>> 

ÍGY ZAJLIK A TESZTELÉS: MINDEN, AMIT TUDNOD KELL KORONAVÍRUS-TESZT ELŐTT>>> 

ILYEN ÍZT IS ÉREZHETNEK A KORONAVÍRUS BETEGEK>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss