Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez az egyik legjobb immunerősítő koronavírus-járvány idején

default user icon
MME
A Covid–19-járvány miatt az elmúlt két évben fókuszba került a betegségek elkerülése és az immunrendszer felturbózása. Ezt a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitelen és a helyes táplálkozáson túl rendszeres mozgással érheted el.

Az edzés jót tesz a testi-lelki egészségnek, ezért ha mostanában szívesebben időzöl a tévé előtt mozgás helyett, akkor adunk egy kis motivációt, hogy könnyebben felhúzd a sportcipőt, na meg két immunerősítő receptet is találsz a tanácsok után. 

Lényeg a rendszeresség

Már az alacsony intenzitású, de heti többszöri mozgás is előnyös lehet a szervezetnek, rövid és hosszú távon egyaránt. Számos mechanizmus révén javítja a test működését – például az edzés közbeni izom-összehúzódások citokin molekulákat szabadítanak fel, amelyek szabályozzák az immunsejtek aktivitását. A védőpajzs erőssége pedig nemcsak a betegségek kivédésében, hanem akár a szervezet védőoltásra adott immunválaszában is szerephez juthat. Vagyis egyszerűen fogalmazva: az edzés ajándék a testnek, hiszen biztosítja annak hosszú távú, védett működését.

Az orvosok mellett a táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek is egyetértenek abban, hogy már a legalább heti öt napon megtörténő, mérsékelt intenzitású mozgás is bizonyítottan támogatja az immunrendszert, csökkenti a gyulladásos folyamatokat, javítja a vércukorszintet, elősegíti az egészséges testsúly fenntartását/elérését, valamint a hosszú életet.

Le a felesleges teherrel

A szervezet a számára nem megfelelő mennyiségű testmozgás miatt nem tud optimális kapacitással működni. Amikor ugyanis nem vagyunk elég aktívak, csökken a leukociták (az immunrendszert a fertőző betegségektől védő fehérvérsejtek) ereje, amitől az általános immunreakciók gyengülhetnek. Vagyis: minél többször mozgunk egy héten, testünk annál felkészültebb lesz a különböző betegségekkel szemben. Nem beszélve arról, hogy a mozgáshiány könnyen elhízáshoz vezet, ami amellett, hogy növeli a különböző egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát, jelenleg a Covid–19-hez köthető komplikációk és halálesetek egyik fő kockázati tényezőjét is jelenti!

Lehet-e túl sok a jóból?

Egyesek szerint a túlzásba vitt, túl nagy intenzitású edzések viszonylag rövid ideig, de okozhatják az immunrendszer alulműködését, bár erről jelenleg is vita folyik a szakemberek között. Nos, ha reálisak akarunk lenni, akkor az ilyen típusú, kemény edzések kizárólag az élsportolókra jellemzőek, míg az átlag felnőttlakosság inkább a mérsékelt, esetleg közepes intenzitású – vagy sajnálatos módon a semmilyen – mozgás híve.

Minden lépés számít

A lényeg, hogy a lehető leggyakrabban sportolj! Szerezzen be egy lépésszámlálót, egy aktivitásmérő órát, tölts le a telefonodra olyan applikációt, amivel követni tudod a napi aktivitásod. Törekedj arra, hogy kezdetben hetente egy-két, később két-három naponta elérd az ideálisnak tartott napi tízezer lépést, ami lehet egy kiadós séta vagy túrázás eredménye is. Meglátod, egy idő után már keresni fogod a lehetőséget arra, hogy minél többet és intenzívebben edz, sőt, akár a kocogást is kipróbáld!

Szívleld meg a tanácsot

Gondolj úgy a testmozgásra, mint a szervezete védelmezőjére, mely a többi értékes „komponenssel” együtt (kielégítő táplálkozás, megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, a stressz lehetőség szerinti kerülése) az egészséges fizikum és az erősebb immunrendszer felé vezető úton tart.

Immunerősítő ételek

Reggelire: Gabonás-káposztás tojásrántotta

Hozzávalók (2 személyre):

  • 4 db L-es tojás
  • 1/2 tk só
  • 1 ek olívaolaj
  • 2/3 csésze főtt bulgur
  • 1 csésze felszeletelt fodros kel

Elkészítés:

  1. Habard el a tojásokat 1/4 tk sóval egy kisebb tálban.
  2. Hevítsd fel az olívaolajat egy közepes serpenyőben, tedd rá a bulgurt, és pirítsd közepes lángon 1-2 percen keresztül.
  3. Add hozzá a fodros kelt, a maradék sót, és időnként megkeverve pirítsd további 2 percig. Végül öntsd hozzá a felvert tojást, és készíts belőle rántottát.

Vacsorára: Sült tőkehal rukkolás mangósalátávalHozzávalók (2 személyre):

  • 4 szelet tőkehalfilé
  • bors
  • 1/2 csésze + 2 ek olívaolaj
  • 2 ek frissen facsart lime-lé
  • 2 tk méz
  • 2 tk frissen reszelt gyömbér
  • 1/4 tk édes-nemes paprika
  • 80 g rukkola
  • 1 db mangó (felszeletelve)
  • 1/2 fej lila hagyma, felszeletelve

Elkészítés:

  1. Ízesítsd a halfiléket 1/2 tk sóval és 1/4 teáskanál borssal. Hevíts fel 1 ek olajat egy serpenyőben.
  2. Tegyél a forró olajba 2 szelet halfilét, és oldalanként süsd 2 percig. Ha elkészültek, szedd ki, majd ugyanígy készítsd el a másik két halat is.
  3. Keverd ki a limelevett, a mézet, a gyömbért, a fűszerpaprikát, a 1/2 csésze olívaolajat, valamint 1/4-1/4 tk sót és borsot.
  4. Rendezd tányérokra a halat, tálald mellé a rukkolát, a mangót és a lila hagymát. Végül locsold meg bőségesen az öntettel.

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek

Friss