Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez a tökéletes waffel titka

default user icon
MME
Aranybarna, kívül ropogós, belül omlós, mi az? Nem más, mint az igazi, ínycsiklandó waffel. Ilyenkor ősszel feldobja a szürke hétköznapokat és kiszínezi a hétvégéket.

A waffel alakja szabálytalan, és magasabb, mint a hagyományos gofri. Először az 1958-as brüsszeli világkiállításon mutatták be, de világhírnevét az 1964-es New York-i világkiállításnak köszönheti. Aki járt már Belgiumban, az pontosan tudja, hogy a waffel a helyi street food szerves részét képezi.

Féltve őrzött titok

A tökéletes waffel titka, hogy csak frissen készült krémes tésztával dolgozzunk, és fontos, hogy megfelelő mennyiségű tésztát öntsünk a sütőbe. Sós és édes változatban is készül a finomság, és vegetáriánusok is fogyaszthatják. A díszítésnél a fantázia nem ismer határokat: a sós változatot akár krémsajttal, sonkával, rukkolával, parmezánnal is tálalhatjuk, az édeset pedig gyümölcsökkel, tejszínhabbal, lekvárral, édes mártásokkal vagy pudingokkal kínálhatjuk.

Nemrég a családbarát Hilton Garden Inn Budapest City Centre-ben jártunk és az otthoni jobbnál-jobb kreációkhoz Hegyi Balázs séf adott hasznos tippeket.

“A waffelt hagyományosan juharsziruppal szolgálják fel, mi pedig arra törekszünk, hogy ha valaki helyi ízekre vágyik, a magyar gasztronómiából átemelt apró részletekkel tegyük a reggelijét igazán egyedi élménnyé. Rendkívül fontos számomra, hogy minél több helyi alapanyagot használjuk a díszítéshez, amelyet a szálloda vendégei maguk készíthetnek el. ” – mondta el Hegyi Balázs, a Hilton Garden Inn Budapest City Centre Executive Chef-je. – „Az őszi hangulat megteremtéséhez most szőlőt, mézet, bogyós gyümölcsöket használtunk a waffel díszítéséhez.”

Az eredeti Hilton recept titkos

A Hilton waffel egy valódi legenda: Hampton by Hilton vezette be az Amerikai Egyesült Államokban kategóriájában elsőként több mint 30 évvel ezelőtt a meleg reggeli kínálat részeként, és azóta töretlen népszerűségnek örvend. A hotelekben csak az USA-ban több mint 27 millió waffelt fogyasztanak a vendégek évente. Az édes reggeli főleg a kisebbek nagy kedvence, akik különösen élvezik, hogy szüleikkel együtt készíthetik el a finomságot a szállodában.

Van azonban brüsszeli, liège-i, flamand, és Bergische. A brüsszeli vékonyabb, könnyebb tésztával készül, és téglalap formájú, a liège-i tömör kelt tésztából készül, szabálytalan alakzatban. A flamand tésztája talán a leglágyabb, így a legkönnyedébb változat is. Ennek a receptjét először 1740-ben Louis-Auguste de Bourbon tette közzé a Le Cuisinier Gascon című könyvben. A német változat általában szív alakú, tésztája ropogós, cseresznyével, tejszínhabbal kínálják. Ti melyiket szeretitek a legjobban? 

MELYIK HASONLÍT LEGINKÁBB A HÁZIRA? BOLTI GOFRIKAT TESZTELTÜNK!>>> 

10+1 GOFRI RECEPT, AMIT FELTÉTLENÜL KI KELL PRÓBÁLNOD!>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss