Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez a titok! Így nem tapad össze a tészta főzés után

default user icon
MME
Bizonyára sokunkkal előfordult már, hogy tésztafőzés után azon bosszankodtunk, hogy összeragadt, összetapadt a tészta. Számtalan trükk és mítosz létezik, hogy mit tegyünk és mit ne a főzővízbe. Íme néhány alapvető szabály, amit ha betartasz, tökéletes lesz a tésztád.

A tésztafőzés elsőre nem tűnik túl bonyolult feladatnak, ám ha nem fordítunk kellő figyelmet rá, akkor bizony érhet minket kellemetlenség. Ilyen például az, ha túlfőzzük a tésztát, vagy ha a főzés után tálaláskor azt tapasztaljuk, hogy a penne, vagy spagetti összetapadt és nem tudjuk elkevereni a mártással. Pedig nagyon egyszerű módszerekell elkerülhető, hogy a tésztánk pergős maradjon és ne ragadjon össze.

Keverés

Tésztafőzés közben nem kell folyamatosan a tűzhely mellett állni fakanállal a kezünkben, de valóban nem árt, ha a tésztát, különösen a főzés első perceiben, a főzés közepén és a végén átkeverjük. Ha frissen gyúrt tésztát főzünk ki, akkor arra is figyeljünk, hogy legalább 20 percen át szárítsuk, mielőtt beletesszük a főzővízbe.

Bő víz

A kevergetés mellett a másik tuti módszer az, hogy a tésztát bő vízben főzzük ki. Főzés közben keményítő kerül a vízbe. Ha sok vízben főzzük a tésztát, akkor alacsonyabb lesz a keményítő koncentrációja, így nem tapad össze a tészta. 45 dkg tésztához 3,7-4 liter vizet ajánlanak a szakácsok.

Sózás

A só elengedhetetlen a tészta főzésnél, ám ez még nem elegendő ahhoz, hogy a tésztánk jó legyen. A sózással nem akadályozzuk meg a tapadást, viszont ízletesebbé tesszük a tésztát.

Olaj

Sokan tesznek olajat a főzővízbe, azt gondolván, hogy ezzel megakadályozzák azt, hogy ragadjon a tészta. Pedig ez nem jó ötlet. Az olaj ugyanis megváltoztatja a tészta állagát, bezsírozza a tészta szélét, ami miatt a tészta később nem tudja magába szívni az öntetet. Csak akkor öntsünk egy kevés olívaolajat a tésztára, ha már leszűrtük.

4 HIBA, AMIT TE IS ELKÖVETSZ TÉSZTAFŐZÉS KÖZBEN >>>

9 KÍMÉLŐ VARIÁCIÓ SPAGETTIBŐL! >>>

KI NE ÖNTSD A TÉSZTA FŐZŐVIZÉT! 5 TIPP, HOGY MIRE HASZNÁLHATOD >>>


Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss