Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez a titok: így időzítsd az étkezéseket, ha fogyni szeretnél!

default user icon
MME
Ha meg szeretnél szabadulni néhány plusz kilótól, elengedhetetlen, hogy a siker érdekében felülvizsgáld az étkezési szokásaidat – természetesen a diéta és az edzések mellett. Hogy mire gondolunk? Készíts étkezési tervet, vásárolj tudatosan és figyelj arra, hogy milyen időpontban eszel!

Melissa Mitri táplálkozási szakértő, dietetikus sokszor foglalkozik a témával a közösségi oldalain. Szerinte, ha gyorsan szeretnénk fogyni, nem csak arra kell figyelnünk, hogy mit eszünk, hanem arra is, hogy mikor, hiszen jól ismert tény, hogy az emésztésünk a nap elején hatékonyabb, mint például késő délután. Ebből következik, hogy a reggel elfogyasztott ételt a testünk energiaként használja fel, nem pedig zsírként tárolja. A jelenség pontos oka nem ismert, de valószínűleg a hormonháztartás működése miatt alakult ez így. Nézzük, mit ajánl a szakértő, mikor együnk, ha fogyni szeretnénk!

Ütemezzünk be egy „böjtidőszakot”

A legjobb, ha reggel 7 és délután 3 óra között megesszük az aznapra szánt kalória- és szénhidrát-mennyiséget – mondja Melissa. Egy nemrégiben végzett kutatás kimutatta, hogy ha kizárólag ebben az időszakban eszünk, hatékonyabb a fogyás, ráadásul a vérnyomásunk is az optimális szinten tartható, sőt mindehhez jó hangulat is társul. Természetesen ezek nem kőbe vésett időpontok, picit el lehet térni, de alapvetően ez az időkapu a legoptimálisabb a táplálkozásra.

A lényeg, hogy ütemezzünk be egy 8-12 órás időszakot, amikor koplalunk és pihenni hagyjuk a emésztésért felelős szerveinket. Egyébként egy ilyen „ablak” beállítása sokkal fontosabb a fogyás szempontjából, mint bármilyen más, az étkezés időpontjára vonatkozó javaslat.

Reggelizzünk bőségesen!

A lényeg tehát, hogy a kalória nagy részét reggel fogyasszuk el. A nap eleji étkezés az összetett szénhidrátokon kívül tartalmazzon sok fehérjét, mivel a fehérjék telítenek, így később éhezünk meg. Bizonyított, hogy ha reggel fehérjedúsan étkezünk, azzal csökkenthetjük a napi teljes kalóriabevitelt.

A reggeli után több kalóriát égetünk el, mint vacsora után, ami egy újabb ok arra, hogy bőségesen reggelizzünk. És hogy mit tartalmaz egy ideálisan összeállított reggeli, ha fogyni szeretnénk? Jó választás az omlett teljes kiőrlésű kenyérrel, egy adag gyümölccsel, görög joghurttal, zöld teával.

A nap folyamán ettől függetlenül ajánlott a fehérjében gazdag étrend: pulykahús, hal, sovány csirkehús, olajos magvak, lencse, bab, tofu és alacsony zsírtartalmú tejtermékek kerjüljenek a tányérunkra addig, míg pihentetjük az emésztőrendszerünket.

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek