hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez a maszk véd legjobban az omikron ellen

default user icon
MME
Az amerikai szabvány szerint készített N95-ös maszkok , valamint az FFP2-es és a KN95-ös vagy KF94-es jelzéssel ellátott maszkok nyújtják a legmagasabb fokú védelmet a koronavírus jelenleg legdominánsabb omikron-változata ellen - derült ki az Egyesült Államok Betegségellenőrzési Központjának vizsgálatai során.

Az amerikai szabvány szerint készített N95-ös maszkok védenek a legjobban a koronavírus jelenleg domináns omikron-változata ellen, vizsgálatok szerint, ugyanis a levegőben szálló, 3 mikronnál nem kisebb apró részecskék 95 százalékát képesek kiszűrni – állítja az Egyesült Államok Betegségellenőrzési Központja (CDC).

Az FFP2-es és a KN95-ös vagy KF94-es jelzéssel ellátott maszkok is nagyon magas védettséget adnak: ugyanezeket a részecskéket 94 százalékos hatékonysággal szűrik ki.

A maszkok hatékonysága annak köszönhető, hogy több réteg polipropilén réteget tartalmaznak, és megfelelő viselés esetében kiválóan illeszkednek az archoz.

Nem ajánlott azonban a kilégzőnyílással ellátott maszkok viselése, azok ugyanis szűretlen levegőt juttatnak a környezetbe.

A CDC javaslata szerint ezeket a maszkokat egyszer viselhetjük, azonban kitértek arra is, hogy ha esetleg valaki többször is használná őket, legfeljebb öt alkalom után cserélje le egy újra.

Az orvosi és szövetmaszkokkal kapcsolatban megjegyezték, hogy használat esetén minél szorosabban rögzítsük azokat, úgy sokkal jobban védenek a vírusokkal szemben, és hozzátették: a textil és a 3 rétegű orvosi maszkok együttes használata sokkal hatékonyabb, így, ha nem érhető el sem az N95, FFP2-es, az KN95-ös vagy KF94-es típus, akkor e kettő kombinációját nagy hatékonysággal alkalmazhatjuk – írja az Index a Reuters-re hivatkozva.

Ezek is érdekelhetnek

Friss