Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Itt a nagy burgonyateszt - máris mutatjuk, miből készítsd karácsonykor a krumplipürét!

default user icon
MME
A Szupermenta program legújabb tesztjében csomagolt burgonyákat vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei - nézzük, mire jutottak!

A burgonya - krumpli piótyka vagy kolompér - megfőzve, pürésítve és sütve is gyakran fogyasztjuk, de elengedhetetlen alapanyaga olyan klasszikusoknak, mint például a paprikás krumpli, rakott burgonya, krumplis tészta, gnocchi vagy a szilvás gombóc. Éppen ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, milyen burgonyákkal találkozhatunk a boltokban, és mire érdemes figyelnünk vásárláskor, hogy igazán ízletes ételt készíthessünk. A Nébih szakemberei körbejárták a kérdést, hogy nekünk már ne kelljen!

BIZTONSÁGOS BURGONYÁK

A már jól ismert Szupermenta teszt főszereplői ezúttal a csomagolt burgonyák voltak. A szakemeberek összesen 27 terméket vizsgáltak melyek között 6 db „A”, 16 db „B” és 5 db „C” főzési típusú burgonya szerepelt. A csomagolt burgonyák 1-3 kg közötti kiszerelésűek voltak, a gumók mérete pedig 35-70 mm között mozgott. Származásukat tekintve 13 hazai, 7 francia, 4 szlovák, 2 horvát és 1 osztrák burgonya szerepelt a tesztben. A 27 termék közül 2 bio burgonya volt.

A laboratóriumban sor került többek között a penész és GMO vizsgálatra, de a szakemberek ellenőrizték a növényvédőszer-maradék és a nehézfémek esetleges jelenlétét is, valamint megmérték a termékek keményítő- és fehérjetartalmát. Általánosságban elmondható, hogy a vizsgált burgonyák beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői megfeleltek az előírásoknak.

A hatósági felügyelők a jelölésvizsgálat során ellenőrizték, hogy a kötelező elemek – például a fajtanév, vagy a felhasználást segítő főzési típus – szerepelnek-e és megfelelő formában a címkéken. E téren sem tártak fel hiányosságokat, mindent rendben találtak.

Melyik krumpliból mi legyen?

Amennyiben lehetőségünk van rá, vásárláskor érdemes olyan főzési típusú, illetve fajtájú burgonyát választani, amelyik felhasználás szempontjából a legmegfelelőbb, hiszen akkor lesz igazán finom pl. a krumplipürénk, ha az arra legalkalmasabb burgonyából készítjük.
Főzési típus szerint „A”, „B” és „C” típusú burgonyákkal is találkozhatunk. Ezek a jelölések segítenek, hogy a számunkra legmegfelelőbb terméket válasszuk. Az „A” típusú leginkább salátának való, mivel nem szétfövő, a „B” típusú főzésre a legalkalmasabb, mert kissé szétfövő, a „C” típusút pedig sütéshez, illetve burgonyapüréhez érdemes használni, mivel könnyen szétfő.

Melyik a legjobb A-, B- és C-típusú burgonya?

A kedveltségi vizsgálaton szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. Értékelésük alapján a sorrend a következőképpen alakult:

„A” típusú, azaz salátának való burgonyák:

Sissi, sárga, Étkezési burgonya, salátának való (Tesco finest)
Cherie, piros, Salátaburgonya (Príma)
Cherie, piros, Golden Burg Burgonya salátákhoz (Spar)

 

„B” típusú, azaz főzni való burgonyák:

Red Fantasy, piros, Bio Organic Burgonya (Lidl Piac)
Ditta, sárga, Bio étkezési burgonya (Aldi)
Red Fantasy, piros, Golden Burg Burgonya, főzni való (Penny)

 

„C” típusú, azaz sütni való burgonyák:

Megan, sárga, Étkezési burgonya, sütni való (Tesco)
Wega, sárga, Golden Burg Burgonya sütéshez (Spar)
Belami, sárga, Burgonya, sütni való (Lidl Piac)


 

Ezek is érdekelhetnek

Friss