Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez a COVID-mellékhatás még az orvosokat is megijeszti

default user icon
MME
A koronavírus nemcsak kellemetlen tünetekkel jár, hanem súlyos szövődményeket is okoz. A víruson átesett embereknél a betegség lefolyása után is számos mellékhatást tapasztaltak. Az orvosokat kifejezetten aggasztja, hogy nagyon sok páciensnél a felépülés után súlyos pszichés betegségek jelentkeztek.

A COVID-19 koronavírus-járvány 2019. december 12-én Közép-Kína legnépesebb városában, Vuhanban jelent meg először. Azóta 2020. szeptemberéig a világon 29 millióan fertőződtek már meg és több mint 900 ezren hunytak el a vírus következtében. A tüdőt megtámadó vírus sokaknál súlyos, kellemetlen tünetekkel jelentkezik, ám vannak olyanok, főleg a fiatalabb korosztály, akik tünetmentesen vészelik át a vírust. A szakemberek szerint azonban a vírus hosszútávú leépülést okozhat még azoknál is, akik könnyen átvészelték a betegséget. A felgyógyult betegek közül többnél is tapasztalták az alábbi problémákat: gerincfertőzés, pszichózis, álmatlanság, stroke, vesebetegség, valamint sokan panaszkodtak krónikus fáradtságra, mozgásszervi problémákra, és koncentráció csökkenésre.

 

5 OK, AMIÉRT FONTOS, HOGY ARCMASZKOT HORDJ JÁRVÁNY IDEJÉN >>>

 

Az orvosokat nagyon aggasztja, hogy a koronavíruson átesett páciensek nagy része mentális betegséggel küzd. A Brain, Behavior and Immunity folyóiratban megjelent cikk szerint egy vizsgálat során 402 olyan embert kérdeztek meg, akik korábban kórházba kerültek a COVID-19 miatt. A válaszadók 42 százaléka számolt be szorongásról, 31 százaléka depresszióról. 20 százalékuk rögeszmés-kényszeres betegségek tüneteit mutatta, míg 40 százalékuk álmatlanságban szenved.

A koronavíruson átesett betegek ezeket a pszichológiai vagy neurológiai mellékhatásokat, hetekig vagy hónapokig is tapasztalhatják. A tudósok azt gyanítják, hogy a COVID-19 gyulladást okozhat az agy olyan területén is, amely felelős lehet ezekért a tünetekért. A szakemberek további kutatásokat sürgetnek, mert riasztó, hogy a koronavírus ilyen hatással van a mentális egészségre.

5 HELY, AHOL KÖNNYEBBEN ELKAPHATOD A KORONAVÍRUST >>>

A világjárvány miatt nemcsak a betegségen átesetteknél jelentkeznek mentális problémák. A hónapokig tartó bezártság, a társadalmi elszigetelődés, a bizonytalan egzisztencia, a betegségtől való félelem sokban szorongást szül.

Így csökkenthetjük a fertőzésveszélyt

A szakemberek továbbra is arra figyelmeztetnek,  hogy boltokban, tömegközlekedési eszközökön viseljünk maszkot. Kerüljük a nagyobb tömeget. Rendszeresen mossunk kezet, használjunk kézfertőtlenítőt.

MEGVÉD A FOKHAGYMA ÉS A KÉZFERTŐTLENÍTŐ? TÉNYEK ÉS MÍTOSZOK A KORONAVÍRUSRÓL >>>

ENNYI IDEIG MARAD ÉLETBEN A KORONAVÍRUS A KÜLÖNBÖZŐ FELÜLETEKEN >>>


Ezek is érdekelhetnek

Friss