Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A természet gyógyító ereje: a 7 legjobb gyógynövény női bajokra

default user icon
MME
A hőhullámtól a menstruációs görcsökig számos tipikus női problémával küzdöttek már dédanyáink is. Akkoriban még nem voltak gyógyszerek, a természet patikájából csillapították a kellemetlen tüneteket.

A legtöbb "női baj" nem igényel különösebb beavatkozást, ám a kellemetlen, néha fájdalmas tüneteket azért jó, ha csillapítjuk. A természetben találunk megoldást, íme!

Hólyaggyulladás

1. Tőzegáfonya

Ez az egyik leggyakoribb női betegség, sokan egy év alatt többször is szenvednek a köznyelvben csak felfázásnak nevezett betegségtől. A tőzegáfonya rendszeres fogyasztása védi a hólyag nyálkahártyáját a baktériumokkal szemben.

Alkalmazása: Igyál tőzegáfonyalevet, továbbá minél több vizet, hogy átmossa a húgyutakat.

Kötőszövetben felgyülemlett folyadék

2. Csalán

Számos oka lehet, amiért a kötőszövetekben felgyülemlik a folyadék. Felelős lehet érte az egész napos állás, kiválthatja valamilyen élelmiszer, de lehet bizonyos betegségek kísérő tünete is. A csalánkészítmények enyhítik ezeket a problémákat. A növény leveleiben lévő hatóanyag szabályozza az anyagcserét és a veseműködést, így vízhajtóként hat.

Alkalmazása: Néhány hétig igyál meg naponta 1-2 csésze csalánteát.

Stressz 

3. Citromfű

Tavasszal, amikor egymást érik az időjárási frontok, nem ritka a feszült, nyugtalan állapot, amit csak tetéznek a mindennapok gondjai. Pár csésze citromfűtea azonban megoldást jelenthet. Nyugtatóan hat, kiegyensúlyozottá tesz, erősíti az idegeket.

Alkalmazása: Ha nem szereted a teát, fürdőolajként is élvezheted a citromfű áldásos hatását.

alvászavarok

4. Macskagyökér

Egész éjszaka aludni – sok nő számára ez elérhetetlen álom csupán. Egy kíméletes szer segítségével azonban teljesülhet a kívánságod; a macskagyökér ellazítja a stresszes idegrendszert, oldja a szorongásokat, megkönnyíti az elalvást.

Alkalmazása: Lefekvés előtt 1 órával vegyél be egy macskagyökér-kapszulát, vagy igyál macskagyökérteát.

Menstruációs görcsök

5. Cickafark

A havonta jelentkező kellemetlen alhasi görcsöket nem kell hősiesen tűrnöd. A női bajokra jó hatással van a cickafark.

Alkalmazása: Öntsön 1 l forrásban lévő vizet 20 g szárított herbára. Hagyja állni percig, majd adja a fürdővizéhez.

fejfájás

6. Borsmenta

A menstruáció alatt, vagy röviddel előtte sok nő panaszkodik kínzó fejfájásra, amit gyógyszerrel orvosol. Holott segíthetne a természet patikája is!

Alkalmazása: Dörzsölje be a halántékát 1 csepp borsmentaolajjal, és élvezze a frissítő illatot. Mivel növényi fájdalomcsillapító szer, melynek nincsenek káros mellékhatásai, bármikor használhatja, amikor szükséges.

szabálytalan menstruáció

7. Palástfű

Fiataloknál és középkorúaknál egyaránt problémát jelenthet a ciklus ingadozása. Előbbieknél a pubertás, utóbbiaknál a változókor a felelős ezért. Mindkét esetben megváltozik a szervezet hormonháztartása.

Alkalmazása: Forrázzon le 1 púpozott tk füvet 250 ml vízzel, rövid ideig hagyja állni, majd szűrje le. Fogyasszon belőle 8-10 napon át 2-2 csészényit.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss