Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez a 10 legjobb dolog, amivel a fehérborsot helyettesítheted

default user icon
MME
Egy jól felszerelt konyha elképzelhetetlen fűszerek nélkül. Jó fűszerezéssel még az olyan egyszerű ételek is, mint a sült hús vagy a párolt zöldségek is különlegessé varázsolhatók. De néha sajnos előfordul, hogy főzés közben jövünk rá, elfogyott az a fűszer, amit a recept megkíván. Mit tehetünk? Rohanhatunk a boltba, vagy helyettesíthetjük mással.

Ilyenkor persze joggal merül fel a kérdés, hogy tényleg észreveszi valaki a különbséget, ha egy teáskanálnyi fűszert lecserélünk egy másikra? Attól függ, hogy milyen fűszerről van szó.

A só és a bors a két leggyakrabban használt fűszer, és többnyire mindegyikből elég egy-egy csipetnyi. A legtöbb recept alapból fekete borsot ír, tehát ha fehér bors ajánlott az ételbe, annak oka van. A fehér bors kevésbé csípős, mint a fekete, de azonnal csípős ízt ad, míg a fekete csak később fejti ki hatását. Mivel lágyabb, világos mártásokhoz, fehér húsokhoz ajánlott, de mehet levesekbe, főzelékekbe is. A fekete borsot inkább nehezebb ételekhez adjuk.

Az apró különbségek miatt tehát érdemes tartani magunkat a receptben ajánlottakhoz. De ha történetesen kifogytunk a fehér borsból – vagy esetleg nem is tartunk otthon – íme néhány nagyszerű helyettesítő, amit kipróbálhatunk.

1. Fekete bors

Amint azt sejteni lehetett, a fehér bors egyik legjobb helyettesítője a fekete – elvégre ugyanaz a növény –, így az ízükben sok a hasonlóság. (És valószínűleg még a kezdő szakácsok konyhájában is megtalálható.) A fekete bors egyetlen hátránya a színe: a fehér borsot általában olyan ételekben használjuk, ahol borsos íz fontos, de nem szeretnénk, ha a kis fekete fűszerdarabok látszódnának az ételben (például világos levesekben vagy tejszínes szószokban). De ha nem zavarnak a pöttyök, mehet az ételbe! Arra figyeljünk, hogy mivel a fekete borsnak erősebb az íze, használjunk kevesebbet belőle: a recept által írt mennyiség felét adjuk az ételhez.

2. Őrölt gyömbér

Az őrölt gyömbér sokoldalú fűszer, amely nagyszerű ízt ad mind az édes, mind a sós ételeknek. A fehér borsot is helyettesíthetjük vele, különösen ázsiai ételekben. A fehér borshoz hasonlóan az őrölt gyömbérnek is van egy csipetnyi melegsége, enyhén fűszeres, mégis földes ízprofilja, és a színe is halvány – így nem változtatja meg az ételek színét. A receptben írt fehérborsmennyiség felét használjuk őrölt gyömbérből, majd kóstoljuk meg az ételt, és ha úgy érezzük, elbír többet is, adhatunk hozzá még.

3. Zöld bors

A zöld borsot még éretlenül szedik le és rövid ideig szárítják. Íze a fehér borshoz hasonlóan meglehetősen enyhe, így jó helyettesítő. A zöldes árnyalat ráadásul nem lesz szembetűnő az ételben. Ahhoz, hogy zöld borssal is hasonló eredményt érjünk el, mint a fehérrel, kicsi többet kell az ételhez adunk, mint amit a recept ír: tehát ha egy teáskanál fehér bors szükséges, legalább másfél kanál zöldet adjunk az ételhez.. 

4. Pirosaprika

Kiválóan helyettesíti a fehér borsot és biztosan minden fűszeres polcon megtalálható. Bár többféle ízben kapható (édes, füstölt, csípős), csak a hagyományos felel meg helyettesítőként. Amit figyelembe kell vennünk, az a paprika piros színe: attól függően, hogy mennyit teszünk az ételbe, jó esély van arra, hogy a kész ételünk enyhén rózsaszín árnyalatot kap. Érdemes a fehér borsból ajánlott mennyiség felével kezdeni az étel ízesítését, majd ízlés szerint lehet módosítani.

5. Rózsabors

A bors, ami nem is igazi bors: íze inkább édeskés, semmiképp sem csípős. Ennek a cserének az egyik előnye, hogy rózsabors halvány színe miatt könnyedén beleolvad a legtöbb ételbe. A legjobb eredmény elérése érdekében, mivel a rózsabors ugyanolyan enyhe, mint a fehér, ugyanakkora mennyiséggel pótoljuk a fehér borsot.

6. Kurkuma

A kurkuma remekül helyettesíti a fehér borsot hiszen földes ízjegyei nagyon hasonlóak. Használatakor az egyetlen dolog, amire figyelni kell, az a színe – a kurkuma ugyanis mindent erősen megszínez. Ha ez nem okoz gondot, annyi kurkumát adjunk az ételhez, amennyi fehér borsot kellene.

7. Mustárpor

Kiválóan helyettesíti a fehér borsot, bár figyelni kell arra, hogy meglepően csípős is lehet, ezért kb. a fele mennyiséget adja az ételhez, mint amennyi fehér borsból a recept javasol. Nincs olyan erős színe, mint a kurkumának, de enyhén sárgásra színezheti az ételt.

8. Cayenne bors 

Akik szereti a fűszeres ételeket, annál biztosan mindig van otthon cayenne bors. Fehér bors helyettesítésénél két dologra ügyeljünk: a cayenne "melegebbé" teszi az ételt, de nem ad hozzá semmilyen földes, finomabb ízt. A másik: bár nem annyira erős színező hatású, mégis előfordulhat, hogy enyhén pirosra festi az ételt. Erős fűszer, ezért nagyon kevés kell belőle: ha a recept egy teáskanál fehér borsot ír, mindösszesen 1/8 teáskanál (tehát tényleg egy csipetnyi) cayenne borsot tegyünk az ételbe.

9. Citrombors

Citrombors valószínűleg csak akkor van a konyhánkban, ha igazi fűszerrajongók vagyunk. Ez ugyanis nem más, mint reszelt citromhéj és fekete bors keveréke. Ha mégis van a fűszeresfiók mélyén, bátran használjuk fehér bors helyett, hiszen a végeredmény csak frissebb és finomabb lesz. Mielőtt azonban beleszórnánk az ételbe, nézzük meg az összetevők listáját: a citrombors ugyanis gyakran tartalmaz más fűszereket is, mint például kakukkfüvet, citromfüvet, fokhagymát. Ugyanannyit használhatunk belőle, mint a fehér borsból.

10. Fokhagymabors

Bors, só és fokhagyma tökéletes arányú keveréke. Az ételnek erőteljes ízt ad. Az egyetlen dolog, amire ügyelni kell – mint minden keveréknél – a benne lévő fűszerek mennyiségére, hogy nehogy túl sok kerüljön valamiből az ételbe. Ha tehát a recept hozzávalói között szerepel só és fokhagyma is, akkor ezeket elhagyhatjuk, ha a fehér borsot fokhagymaborssal helyettesítjük.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss