Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Extrém fagylalt-költemények

Az utóbbi években a fagylaltok világában érdekes változások mentek végbe. A cukrászok és a kísérletező kedvű háziasszonyok különféle ízesítésekkel, fűszerezésekkel és extra párosításokkal bővíttették az eddig is széles spektrumon mozgó kínálatot.

Az olasz kézműves fagylaltok megjelenését követően az adott ízvilágú fagylaltba való gyümölcsdarabok ágyazás újszerű változást jelentett a szocializmus alatt ismert és megszokott homogén krémek után. A hosszú ideig stagnáló kínálatba, a megszokott ízeket rejtő fagylaltkrémekbe ültetett falatkák mellett azonban egyszer csak megjelentek az extra ízesítésű, olykor-olykor már extrémnek tűnő fagylaltkompozíciók. Ezek a fagylaltok sok esetben nem a dekorációval, hanem sokkal inkább az újszerű ízkombinációkkal hívják fel magukra a figyelmet.

A ízkavalkád egyik kedvenc forrása a sütemények fagylaltba történő átértelmezése. A zserbó, a Dobos-, az Esterházy-torta, a Rigó Jancsi, a Rákóczi túrós és a tiramisu mellett szinte az egész süteményarzenál felvonult az utóbbi évek szezonjaiban. Az idei év slágere a sajttorta-fagyi, ebben is kekszdarabok egészítik ki a vaníliás sajkrémet, valamint szezon szerint eperpürével, meggyel egészítik ki a krémes, ismert ízvilágot.

Mivel ezeknek a fagylaltoknak az egyszerűsített - alap ízekre koncentrált - változata már amúgy is régóta közismert és kedvelt, így pusztán néhány fűszer hozzáadásával máris felidézhetőek benne az adott sütemény jellegzetes ízjegyei. Éppen ezért nyugodtan választhatunk ezekből a fagylaltokból, nem egy az egyben kapjuk fagyasztva a kapros-túrós pitét, csupán a régi, jól bevált túrófagylaltban fogjuk szembetalálni magunkat egy kevéske kaporral, s nagy valószínűséggel a lúdláb torta fagylalt is csak egy gazdagabb csokoládéfagylalt meggyel továbbgondolt változata.

Talán a legrégebbi, ilyen típusú fagylalt a kínálatban a puncs, amely magában hordozza a puncstorta minden erényét és hátrányát, valamint egy újabb variációt is megmutat: az alkohollal gazdagított fagylaltok világát.

Bár az alkoholos fagylaltok terén szinte végtelen lehetőség áll a készítők előtt, nem véletlen, hogy viszonylag kevés a valóban alkoholos és nem aromával készített fagylalt. Ennek az az oka, hogy az alkohol gátolja a fagylalt jó minőségben történő kifagyasztását. Ennek ellenére léteznek alkoholos változatok, sőt olyan fagylaltok is, ahol az alapkarakter maga az alkohol. Ilyen a sörfagylalt, de a különböző krémlikőrökre is épült már jó néhány kreáció. Az alkoholt a fagylalthoz adott gyümölcsökkel is bevihetjük, bár így nem lehet elérni az egész krémet átfogó ízintenzitást.

A fűszerezés és az alkoholok felvonultatásán túl vannak, akik a süteményre hangolt fagylaltok esetében magát a sütemény textúráját is megpróbálják átültetni a hideg nyalatba. Ezekben a krémekben leggyakrabban a sütemény tésztájára emlékeztető darabkákkal találkozhatunk, amelyek a legtöbb esetben babapiskótából, mézeskalácsból vagy valamilyen töményebb állagú kekszből származnak.

Ugyanígy megjelentek a különféle kész desszertekre, bonbonokra utaló fagylaltok is: a snickers tejkrémes fagylalt kekszdarabokkal, csokival, karamellel és mogyoróval, a raffaello kókuszos-tejkrémes fagyi manduladarabokkal, a bounty kókuszos-csokis fagyivariáció, de a narancsos csoki és a marcipános csoki is sláger.

A fagylaltok kínálatában – talán az egyre melegebb nyaraknak is köszönhetően – elszaporodtak a sorbet-k, amelyeket szintén egészen újszerűen fűszereznek. A hűs érzetet keltő sorbet-hez nagyon jól passzol a citrusos fanyarság, illetve a zöldfűszerekkel kialakítható hűvös ízek. A meggynek kifejezetten jól áll a zöldbors, a málnához tökéletes a bazsalikom vagy a menta, az eperhez nyugodtan adhatunk egy kis rozmaringot, és a tárkony meglepően jó harmóniákat ébreszt a körtében. A citrom bazsalikommal és mentával is tökéletes, fagylaltban is, ahogy limonádéban már megszerettük.

Az otthoni sorbet készítésénél pedig semmi más nem változik, csupán annyi, hogy a szirupban lefőzött gyümölcshöz hozzáadjuk a kiszemelt zöldfűszert is, majd amikor már puha a gyümölcs, akkor fedő alatt hagyjuk állni, hogy a fűszerek aromája minél jobban átjárja a gyümölcsöt.

A krémes, tej alapú fagylaltoknál az ízesítés még egyszerűbb. Itt az összekeverés pillanatában kell eltalálni, hogy melyik fűszerből mennyit adjunk a megfelelő ízek eléréséhez. Arra nagyon figyeljünk oda, hogy a meleg alapanyagokban tapasztalható ízélmény messze más lehet, mint a már kifagyasztott desszert íze. Épp ezért, ha nem kész recepttel dolgozunk, hanem magunk kísérletezzük ki a fagylaltokat, akkor érdemes kisebb mennyiségeken lepróbálni, hogy hogyan működnek együtt az ízek, s hogy milyen mennyiségű fűszert igényelnek a hozzávalók.

A fagylaltok önmaguknak történő ízesítése mellett tányérdesszertekben, fagylaltkompozíciókban is gondolkodhatunk, ahol nem magát a fagylaltot változtatjuk meg, hanem olyan alapanyagokkal házasítjuk, amelyekkel közösen válnak újszerű élménnyé. Ehhez semmi másra nincs szükség, mint néhány jól eltalált fűszerrel elkészített öntetre, amely átértelmezi az – akár bolti kínálatban talált – alapízeket. A nyári hónapokban a legjobb a gyümölcsös szószokkal kísérletezni, de a tonkababos csokoládé, vagy a kávélikőrös karamell is megállja a helyét.

Fűszeres-almás csokoládéfagylalt

Hozzávalók:
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
10 dkg 70% -os csokoládé
10 szem szegfűbors
5 dkg cukor
2 tojás sárgája
A sziruphoz:
1,5 dl víz
10 dkg cukor
2 alma
5 dkg fehércsokoládé

Elkészítés: A csokoládét apróbb darabokra töröm. A tejet lábasba teszem, hozzáadom a csokoládét és a szegfűborsokat. Kis lángon, kevergetve főzöm nagyjából negyed órát úgy, hogy ügyelek arra, nehogy felforrjon a keverékem. Ezután félrehúzom, s leszűröm.
A tojások sárgáját cukorral vízgőz fölött kikeverem, majd fokozatosan hozzáadom a csokoládés tejet, így főzöm még 4-5 percig, amíg be nem sűrűsödik. Ezután hagyom hűlni, majd hozzákeverem a tejszínt és kifagyasztom.
A sziruphoz 10 dkg cukrot 1,5 dl vízzel felfőzöm, a felkockázott almát a fahéjjal együtt megfőzöm, majd a szirupot leszűröm. Ebbe keverem el a fehér csokoládét, az almát pürésítem, majd a csokoládés sziruphoz adom. Az elkészített étcsokoládés fagylaltot 2-3 alkalommal átkeverem, majd a végén hozzáöntöm az almás szirupot, s habverővel egyetlen egyszer átkeverem.

Bazsalikomos málnafagylalt

Hozzávalók:
20 dkg málna
30 dkg görög joghurt
4-5 nagyobb levélnyi bazsalikom
1,5 dl víz
10 dkg cukor

Elkészítés: A vízből és a cukorból szirupot főzök. Amikor elkészült, hozzáadom a vékony csíkokra vágott bazsalikomot. A málnát a forró sziruphoz adom, de nem főzöm, csak hagyom állni benne, majd a gyümölcsöt leszűröm, s lepasszírozom. A szirupot keményítővel kötöm.
A pépet egy tálba teszem, hozzáadom a joghurtot és a szirupot, majd egy nagyobb tálba simítom, és a mélyhűtőbe teszem. Többször átkavarom.

Ezek is érdekelhetnek

Friss