Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Extraszűz olívaolajjal a rák ellen

A jó minőségű extraszűz olívaolajok olyan egészségvédő anyagokat, úgynevezett fitokemikáliákat tartalmaznak, amelyek a rákos sejtek pusztulását okozhatják.

Dr. Javier Menendez és Dr. Antonia Segura-Carretero kutatásuk során az olívaolaj jótékony hatásának titkát vizsgálták. "Adataink szerint az extraszűz olívaolajban lévő összetett fenolok képesek drasztikusan csökkenteni a HER2 elnevezésű rákos gén jelenlétét emberi melldaganatos esetekben" - nyilatkozta Dr. Menendez.

Az extraszűz olívaolajat mindenféle hevítés vagy kémiai beavatkozás nélkül, csupán mechanikus eszközökkel állítják elő. Az így nyert olaj olyan fitokemikáliákat (lignánok és szekoiridoidok) tartalmaz, ami a finomítási eljárások során elveszne.


A tudósok azonban óva intenek attól, hogy daganatos betegsége esetén a páciens saját maga próbálja kezelni magát olívaolajjal. "A kívánt hatás eléréséhez olyan mennyiségben kell alkalmazni ezeket az anyagokat, ami csupán az olívaolaj fogyasztásával (mennyiségtől függetlenül) nem érhető el otthoni körülmények között" - nyilatkozták a kutatók.


Forrás: Medipress

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss