Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Év végére lesöprik a boltok polcairól a trappista sajtok jelentős részét

default user icon
MME
A Pénzcentrum információi szerint várhatóan 2020 végére a trappista sajtok jelentős része eltűnik a boltok polcairól. Ennek oka egy új szabályozás, ami szerint a trappista előállításához sokkal szigorúbb kritériumoknak kell majd megfelelniük a gyártóknak.

 - A hazai piacon található trappista sajtok élelmiszerbiztonsági szempontból mind megfelelőek, érzékszervi minőségük azonban igen tág határokon belül mozog. Jellemzően a túl puha, nehezen reszelhető állományt, az üres ízt és az erjedési lyukak hiányát szokták kifogásolni a fogyasztók – mondta az üggyel kapcsolatban a Nébih a Pénzcentrum információi szerint. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szóvivője egyébként azt is elmondta, hogy ezért kiegészítették a trappista sajt gyártására vonatkozó eddigi törtvényt. Eddig ugyanis kevésbé szabályozták azt, hogy milyen sajtterméket lehet trappista sajtként eladni. A leírás azóta kiegészült, így a fizikai-kémiai paraméterek meghatározásán túl a sajtok alakját, és az elvárt érzékszervi tulajdonságokat is megszabja. 

A következő paramétereknek kell megfelelnie a trappista sajtnak

  • a kéreg jól gondozott, sima, színe aranysárga esetleg aranybarna, enyhén zsíros vagy nyirkos tapintású;
  • fóliába vagy paraffinbacsomagolt, egész sajt: korong vagy hasáb alakú, az alap- és fedőlapja sík, oldalfelülete enyhén kidomborodó, a fólia vagy paraffin sértetlen, egyenletesen simul a sajt felületére;
  • a sajttészta egyenletesen halvány- vagy szalmasárga színű, a metszéslapon egyenletes eloszlásban nagyszámú kis- és közepes méretű röglyuk látható;
  • jól vágható, rugalmas, hajlítható, szájban elomló (állomány);
  • jellegzetes, enyhén aromás, idegen szagtól mentes (szag);
  • jellegzetesen zamatos, enyhén savanykás, kellemesen sós, telt, idegen íztől mentes (íz).

Az új szabályozás 2020 év végén lép hatályba.

MEGNÉZTÜK, ÍGY KÉSZÜL A MAGYAROK KEDVENCE, A TRAPPISTA SAJT

NÉZD MEG A KUPAKOT ÉS HASZNOSÍTSD ÚJRA A PALACKOT! >>> 

A TÚL STERIL SEM JÓ - ÍGY HASZNÁLD HELYESEN A KÉZFERTŐTLENÍTŐKET! >>> 

9 DOLOG, AMIRE MÉG A SÓT HASZNÁLHATOD AZ ÍZESÍTÉSEN KÍVÜL! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss