Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Étkezz okosan! Milyen, és mennyi zöldséget, gyümölcsöt együnk?

Mennyi gyümölcsöt, zöldségeket fogyasszunk naponta? Miért fontos a szervezetnek a rostbevitel, és mennyi gyümölcscukrot ehetünk, ha diétázunk? Légy képben, és étkezz egészségesen!

Mielőtt rohannánk a patikába a különböző vitaminbomba pirulákért, ajánlatos szétnézni az áruházak zöldség-gyümölcs részlegén. A kiegyensúlyozott, és arányos zöldség-gyümölcs fogyasztás ugyanis nemcsak abban segít, hogy felturbózzuk a szervezetünk vitaminkészletét, de abban is, hogy egészségesebb legyen az étrendünk. 

Szénhidrát a gyümölcsben!

Egyre több felnőttnél diagnosztizálnak inzulinrezisztenciát, melyre személyre szabott, de általában 160 gramm szénhidrátbevitelt tartalmazó diétát javasolnak az dietetikusok. A számolgatás mellett azonban az is fontos, hogy naponta legalább ötször, kisebb mennyiséget étkezzünk, és törekedjünk sok friss zöldséget-gyümölcsöt is beiktatni az étrendünkbe. Íme a joker zöldségek listája, amelyeknek 100 grammjában kevesebb, mint 5 gramm szénhidrát van, így nem kell beleszámolni a napi szénhidrátbevitelbe, amennyiben 20 dkg-nál kevesebbet eszünk belőlük: paradicsom, paprika, uborka, gomba, cukkini, padlizsán, karfiol, brokkoli, zeller.  Fontos megjegyezni, hogy a nyers zöldségeknek lassú a felszívódása, amely kedvez a diétának, de főzés, grillezés, sütés után megváltozik a felszívódásuk, ami hirtelen megemelheti a vércukorszintet.

Vitaminbomba a zöldségespultból

Nem újdonság, hogy télen legyengül a szervezetünk. Ilyenkor szükségünk van a vitaminforrásra, amit természetes úton is pótolhatunk. Nem lehet eleget mondani, hogy a gyömbér a legjobb válasz a légúti megbetegedésekre, hiszen gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása van, ráadásul  A-, C-, E- és B-vitamint tartalmaz. Ha egy kiváló gyömbértea receptet keresel, akkor kattints ide!
Szerencsére már a magyar üzletek zöldség-gyümölcs kínálatát sem csak a paprika, és a paradicsom teszi ki, hanem rendszeresen elérhető az A-, B-, C- és E-vitaminban, valamint káliumban, foszforban és vasban gazdag avokádó is, amely kitűnő antioxidáns, és jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra. Avokádós recepteket itt találsz!

MIÉRT FONTOS A ROST?

Rengetegen szenvednek a székrekedéstől, amiért a megemelkedett szénhidrátbevitel, és az egyre csökkenő rostbevitel is felelős. A rostban gazdag étrend, sokat segíthet ezen a problémám, ráadásul minden növényi élelemben van, beleértve a friss gyümölcsöket, zöldségeket. A citrusfélék, a bab, a lencse, mind-mind jótékonyan hatnak a székrekedésre.  A Lidl Magyarország és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének friss kutatásból kiderült, hogy a megkérdezettek 90%-a tudja ugyan, hogy a zöldségek, gyümölcsök fogyasztása a magas rosttartalmuk miatt is fontos, de 42% már nem tudja, hogy mennyi is az ideális rost bevitel naponta. A kiegyensúlyozott étrendbe, naponta legalább 25 gramm rostban gazdag gyümölcsöt, zöldséget (almát, brokkolit, körtét, borsót...) javasolt beiktatni.

A minőségi, friss zöldséget-gyümölcsöt nemcsak a kertből szerezhetjük be. A Lidl Piacon naponta friss áruval találkozhatunk , és edukációs kampányaikkal a Lidl a tudatos vásárlói attitűd kialakítására törekszik. Ennek egyik eszköze például a gyümölcsfogyasztás népszerűsítését hirdető Friss Február mozgalom.

Ezek is érdekelhetnek