Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ételízesítő-teszt: letaszították a legnépszerűbb márkát a trónról!

default user icon
MME
A Szupermenta legújabb terméktesztjén ezúttal ételízesítőket vizsgáltak meg a Nébih szakemberei. Mutatjuk, milyen eredményei lettek a laboratóriumi vizsgálatoknak, és hogy melyik termék ízlett legjobban a tesztcsapatnak!

A termékteszten a Nébih szakemberei összesen 35 féle speciális ízesítés nélküli ételízesítőt ellenőriztek, melyek közül 29 sót és adalékanyagot/aromát is tartalmazott, 3 termék tartalmazott sót, azonban adalékanyag/aromamentes volt, 3 termék pedig ételízesítő só- és adalékanyag/aromamentes volt. 

Laboratóriumi vizsgálatok

Jelölési hibák

Az ételízesítők jelölésvizsgálata során a szakemberek számos problémával találkoztak. Gond volt többek között a zöldség összetevők feltüntetésével, a származásra vonatkozó jelöléssel, a tápértékjelöléssel és a szárított zöldségek mennyiségének jelölésével is. A 35 termékből 27 termék esetében hatósági eljárás indult. A megállapított hibákért élelmiszerellenőrzési bírságot szabtak ki megközelítőleg 2.300.000 Ft értékben.

Ezek időközben lezárultak, a bírság kiszabása mellett a Nébih kötelezte az előállítókat és a forgalmazókat a jogsértések megszüntetésére, valamint a jelölési hibák határidőre történő kijavítására.

Allergének jelenléte

Továbbá az allergének vizsgálata során a zellerrel is akadtak problémák. A laboratóriumi vizsgálatok 5 hazai előállítású termékben is kimutatták a zeller allergén jelenlétét, holott erre sem az összetevők között, sem keresztszennyeződésként nem történt utalás. A Nébih - már a tesztfolyam elején, 2021 júliusában - azonnali hatállyal elrendelte az adott megnevezésű összes terméktétel forgalomból való kivonását minőségmegőrzési időre és kiszerelési egységre tekintet nélkül, és megtiltotta a forgalomba hozatalát, valamint a vizsgált terméktételek fogyasztóktól való azonnali visszahívására is szükség volt.

Ezen termékek a zeller allergénre való utalást is tartalmazó jelöléssel újból forgalomba kerülhettek.

Melyik volt a legfinomabb?

Az ételízesítők hatósági és laboratóriumi ellenőrzése mellett ezúttal sem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat. A teszt célja, hogy a termékeket vizsgálva, egyéb, fogyasztói szempontból releváns információkkal egészítse ki a Nébih hatósági és laboratóriumi vizsgálatait.

A kedveltségi vizsgálat során fontos, hogy szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozzák a termékeket, így több különböző, akár eltérő vélemény is megjelenhet a végeredményben. A résztvevők 35 ételízesítőt kóstolhattak meg. A termékek értékelése most is „vak-kóstolásos” módszerrel történt, azaz a tesztelők nem tudták, mely sorszám, melyik márkát takarja.

A résztvevők összesen 4 szempont mentén értékelték az ételízesítőket:

  • Külső megjelenést, színt tekintve a termékben a szárított-aprított zöldségek, fűszerek aránya megfelelő. Az összetevők jellemző, természetesen élénk színűek, egyenletes színárnyalatúak. Az összetevők megfelelő és egyenletes méretűre aprítottak. Nem csomós, nem törmelékes, nem elszíneződött, nem fakó, nem túlszínezett. Mindenféle szerves és szervetlen idegen anyagtól és szennyeződéstől mentes (pl. kő, talaj, fás- és egyéb növényi részek, rovarrész).
  • Az állományt illetően a termék száraz tapintású, jól szórható, csomóktól mentes. A növényi részek egyenletes aprítottságúak. A főzetben a zöldségrostok megfelelően megpuhultak, jól rághatók, rágási maradékot nem adnak, az esetleges kristályos részek teljesen feloldódtak.
  • A termék illata megfelelő, por állapotban a zöldségek és a fűszerek illata harmonikusan érződik. A főzet zöldséges-fűszeres illatú, aromás, megfelelően intenzív. Minden idegen szagtól (pl. penészes, dohos, állott) mentes.
  • Íze édeskés, zöldséges-fűszeres, harmonikus ízhatású, intenzív, karakteres, tiszta. Sótartalmú termékek esetében megjelenik a sós íz. Mesterséges ízesítőanyag jelenléte esetén a jellemző „glutamátos” íz enyhén érezhető, ami a termék élvezeti értékét nem rontja. Minden idegen íztől mentes.

A só- és adalékanyag/aromamentes termékek rangsorát tekintve, a dobogó legfelső fokára a Csattos Natúr Ételízesítő Szárított zöldségekből és fűszernövényekből állhatott, második helyen az Ataisz ételízesítők, natúr vega-mix sómentes zöldségkeverék végzett, míg a harmadik helyet a Naturmind Ételízesítő keverék érdemelte ki.

A sót tartalmazó, de adalékanyag/aromamentes termékeket illetően első helyezett lett a Lucullus Natúr Ételízesítő min. 95% zöldség- és fűszertartalom, a dobogó második fokára a VEGETA NATÚR Ételízesítő léphetett fel, míg a harmadik helyen a Kania ételízesítő min. 45% zöldségtartalommal végzett.

A sót és adalékanyagot/aromát tartalmazó termékek rangsorában a dobogó legfelső fokára a Lacikonyha Univerzális Ételízesítő állhatott, második helyezett lett a Delik’at Ételízesítő 2000g, míg harmadikként a Delik’at Ételízesítő 200g zárt a Szupermenta rangsorában.

A további információkat és a részletes vizsgálati eredményeket megtaláljátok a Szupermenta oldalán! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss