Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 egyszerű étel, ami megállítja az öregedést

default user icon
MME
Az, hogy idősödünk, az élet velejárója - de ez még nem jelenti azt, hogy öregnek és fáradtnak kell látszanunk és rosszul kell éreznünk magunkat. Összegyűjtöttünk 5 ételt, melyeket, ha rendszeresen fogyasztunk, frissebbnek és fiatalabbnak fogjuk érezni magunkat.

Az, hogy a táplálkozás hatással van az öregedésre, már régen bizonyított, ezért nem mindegy, hogy milyen ételeket fogyasztunk. Mutatjuk azokat az élelmiszereket, amelyeket rendszeresen fogyasztva lassíthatjuk az öregedés természetes folyamatát.

Almaecet: csökkenti az izületi gyulladásokat

Az almaecet almasavtartalmának köszönhetően segít feloldani a kalciumos lerakódásokat, és csökkenti az izületi gyulladást. Segít egyensúlyban tartani a savas és a lúgos kémhatást a szervezetben, oxigénnel látja el az agyat, elősegíti az emésztést és erősíti az immunrendszert. Almapektint is találunk benne, egy olyan vízben oldódó diétás rostot, amely a szervezetben hozzákötődik a mérgekhez, és segíti a kiürítésüket, ezzel javítva a bőr tónusát. A pektin csökkenti a koleszterinszintet is, így segít megelőzni a szívbetegségeket.

Búzafű: a fiatalság elixírje

A búzafű a D-vitamin kivételével mindenféle vitamint tartalmaz. Gazdag még enzimekben, ásványi anyagokban és fehérjékben, így jótékony hatással van az idegrendszertől a keringési rendszeren és a szem egészségén át a bőr rugalmasságáig mindenre. A búzafű megelőzi a fogak romlását és a haj őszülésést. Nagy klorofilltartalma serkenti a vér termelődését. Felveszi a harcot a mérgekkel  szervezetben, amelyek kontroll nélkül felgyorsítanák az öregedési folyamatokat.

Méz: megelőzi a rákot

A méz leginkább energiadús tápanyagként ismert, de sok öregedésgátló tulajdonsága is van. Tartalmaz B6-vitamint, amely jót tesz az agynak és kalciumot, amely erősíti a csontokat. Tartalmaz még növényi tápanyagokat, például propoliszt, amely erősíti az immunrendszert és kávésavat, amely rákmegelőző tulajdonságú. Külsőleg alkalmazva a méz vonzza és megtartja a vizet, így a bőr lágy és rugalmas marad.

Kókuszolaj: erősíti az immunrendszert

A kókuszolaj gazdag közepes szénláncú zsírsavakban, amelyek könnyen oldódnak, és a szénhidrátokhoz hasonlóan remek energiaforrást jelentenek. Az ilyen zsírsavak a kutatások szerint segítik a kalcium, a magnézium és néhány aminosav felszívódását, támogatják a pajzsmirigy helyes működését. A közepes szénláncú zsíravak - különösen a laurinsav - fantasztikusan erősítik az immunrendszert. Serkentik az anyagcserét, jótékonyan hatnak a szívre, segítik a fogyást. E-vitaminban is gazdag a kókuszolaj, így a bőr kötőszöveteit erőssé és rugalmassá varázsolja, és segít megelőzni a ráncok kialakulását.

Olívaolaj: védi a szívet, kényezteti a bőrt

Az olívaolaj gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, amelyeknek rákmegelőző  hatást tulajdonítanak. A magas vérnyomást is csökkentik, a cukorbetegség megelőzéséhez is hozzájárulnak. Az olívaolaj zsírsavai meggátolják a koleszterin oxidálódását, így nem engedik azt lerakódni az érfalakra, és megakadályozzák a szívroham kialakulását is. További kutatások szerint az olívaolaj nagy koncentrációban tartalmaz antioxidánsokat, például klorofillt, karotinoidokat és polifenolos összetevőket - amelyek mind nemcsak az öregedési folyamatot gyorsító szabad gyökökkel veszik fel a küzdelmet, hanem megvédik az olíva fontos E-vitamin-tartalmát. A gazdag polifenol-tartalmáról köztudott, hogy gyulladásgátló és alvadásgátló hatású, emellett segít a csontritkulás és az izületi gyulladások megelőzésében is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss