Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ételek, amikkel jót tehetsz a szemednek

A szemünk az egyik legfontosabb érzékszervünk, a látásunk segítségével érzékeljük a bennünket körülvevő világ legnagyobb részét. Kiemelten fontos tehát odafigyelnünk rá.

A szemünk egészségéért a megfelelő étkezéssel is sokat tehetünk. Máris mutatjuk, milyen ételeket érdemes fogyasztanunk.

Lutein az időskori szembetegségek megelőzéséhez

A lutein az időskori szembetegségek megelőzésének egyik leghatásosabb vegyülete, segít megóvni a szem érrendszerét. Ráadásul a számítógép okozta szemkárosodástól is véd, mert kiszűri a kékfény okozta káros hullámok nagy részét. Luteinben gazdag ételek a zöld leveles zöldségek (például a spenót), a kukorica, a citrom, a narancssárga gyümölcsök, a kelkáposzta és a tojás is.

Antioxidánsok a szürke hályog kialakulásának lassítására

A II. világháború alatt a királyi légierő pilótái nagymennyiségű áfonyát fogyasztottak, hogy a látásuk élesedjen és a szemük könnyebben megszokja a sötétséget. Friss felmérések szerint a fekete áfonya kiválóan használható a szürke hályog kezelésére is, a kutatások szerint 50 olyan betegből, aki rendszeresen fekete áfonyát fogyasztott 48-nál jelentősen lelassult a folyamat. Mindezt a gyümölcs erős antioxidáns hatásának tulajdonítják, ami erősíti a kollagén-rostokat.

A-vitamin a farkasvakság ellen

Bár fütyülni nem fogunk megtanulni tőle, de a szemünkkel jót tehetünk, ha sok sárgarépát fogyasztunk. Ugyanis rengeteg A-vitamint tartalmaz, ami segít megelőzni a farkasvakság kialakulását, azaz azt az állapotot, amikor az egyén szürkületben vagy félhomályban alig lát. További A-vitaminban gazdag étel például az édesburgonya, a mangó, és a csípős paprika.

Béta-karotin, a szem egészségéért

A goji bogyónak kiemelten magas a béta-karotin tartalma, ez pedig A-vitaminná alakítja a máj enzimjeit, így óvva szemünk egészségét. Ezen kívül a goji bogyó javítja és élesíti is a látást, több mint 18 aminosavat tartalmaznak, valamint rengeteg fehérjét.

Omega3, látásromlás ellen

A tengeri halak tele vannak omega-3 zsírsavakkal, amik nem csak a szív- és érrendszeri megbetegedésektől óvnak meg minket, de látásunk megőrzéséért is felelősek. Tartós omega-3 zsírsavhiányban akár a retina is károsodhat, látásromlás léphet fel, de a látás megfelelő kifejlődésénél is elengedhetetlen. Tehát kiemelten fontos, hogy rendszeresen fogyasszunk belőlük, vezessük be például a lazacot, a lepényhalat, a tőkehalat a mindennapi étkezéseinkbe, vagy ha nagyon irtózunk a hal ízétől, szedjünk halolaj kapszulát.

4+1 ÉLELMISZER, AMI SEGÍT MEGELŐZNI A MEMÓRIAVESZTÉST>>> 

5 ÉTEL, AMI SEGÍTHET MEGELŐZNI AZ AGYVÉRZÉST>>> 

5 ÉTEL, AMIVEL MEGELŐZHETŐ AZ ELBUTULÁS>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss