hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ételek, amiket inkább ne tarts hűtőben

default user icon
MME
Sokan ismerjük azt a jó tanácsot, hogy ha nem akarunk semmiféle bakteriális fertőzést ételtől kapni, akkor jobb, ha minden megy a hűtőbe. De vajon tényleg minden élelmiszernek jót tesz a hűtés? Nos, a címből már sejthető, hogy bizony vannak olyan dolgok, melyeknek kimondottan nem tesz jót a hűtőben tárolás. Segítünk, hogy biztos légy abban, minek van a helye a hűtőben a szalmonella fertőzés megelőzése érdekében, és mi az, amit bátran kint hagyhatunk, sőt, még jót is tesz az ízének vagy zamatának.

Egy kis tárolási történelem

Egy pár generációt visszautazva azt a választ kapnánk nagy öregejinktől, hogy a legjobb hely az ételek tárolására a spejz, spájz, kinek, hogy tetszik. És valóban, néhány évtizeddel ezelőtt a kamra sokkal komolyabb jelentőséggel bírt, mint napjainkban. Ott lógtak a felfüstölt kolbászok, szalonnák, a disznósajt, a szárított húsok, a sonkán, de ott őrizték a sajtokat, a spájz rejtette a lekvárokat és kompótokat, vagy épp az édességeket, süteményeket. Nem volt ennyi kész étel, mint manapság, a tartós élelmiszerek nem ugyanazok voltak, mint napjainkban, tehát nem a rizs, és a konzervek sorakoztak a kamra polcain. A spejz mellett dédanyáink vermekben tárolták a föld alatt a zöldségeket, így azok a sötét és hideg környezetben frissek maradtak és nem indultak csírázásnak.

A gyümölcsök hűtését sokszor nagyon hideg kútvízzel valósították meg, vödörben, lavórban, vájlingban.

A vermek között volt, amit jéggel tettek tele télen, és ebben tartósították az élelmiszereket, de ismert volt az is, hogy egy húst jól megsózva a saját zsírjában kisütöttek, majd hagyták rajta megdermedni a zsiradékot. A húsok hónapokig elálltak a zsírban. Ez a fajta tárolás egyébként ma sem ismeretlen, de már a hűtőben valósul meg a legtöbb háztartásban.

Ha még messzebbre utazunk az időben, az ételek tartósítását a sózás-aszalás és a füstölés jelentette. A vándorló népeknek muszáj volt gyors eljárással tartósítaniuk például a húsféléket. Kedvelt tartósítási mód volt még az erjesztés és a savanyítás is, ez persze csak bizonyos ételféleségeknél jöhetett szóba.

Mit ne tegyünk a hűtőszekrénybe?

A hűtők feltalálása óriási jelentőségű volt az emberiség számára, megreformálta az ételtárolási kultúránkat. A kezdeti hűtőgépek a 19.században jelentek meg, ezek azonban még nem a mai szisztéma szerint működtek (hanem gőzzel). Az ismert kompresszoros hűtőszekrények a 20. század elején váltak elérhetővé, az első elektromos hűtő pedig 1930 környékén jelent meg az Egyesült Államokban. Manapság pedig szinte nincs már olyan háztartás, ahol ne kapna helyet legalább egy fridzsider.


Ételek, amiket ne tarts a hűtőben

Egy jó hűtő tehát tényleg igazi kincs az emberiség számára, de bizonyos ételeket tényleg kár benne tárolni, mert ízük kevésbé lesz jó, textúrájuk romlik, és egyébként sincs szükség a hűtésükre.

  • A zöldségek egy részének egyáltalán nem jó a hűtés, mert meggátolja a természetes beérési folyamatukat, így ízük zamattalan lesz. Ilyen a paradicsom vagy a paprika is, melyek sejtszerkezetét kimondottan roncsolja a hideg. Az éretlen avokádót is érdemes kint hagyni egy tányéron.
  • A bogyós gyümölcsök (málna, szeder, eper, ribizli) is megsínylik a hűtve tárolást, összerohadnak, bepenészednek elég gyorsan. Semmiképpen se mossuk meg őket a hűtőbe rakás előtt! Ha módunkban áll, frissen fogyasszuk el, vagy mehetnek a mélyhűtőbe és később remek smoothie készülhet belőlük.
  • A burgonya, azaz krumpli tárolási helye a régi verem lenne, de semmiképp nem javasolt hűtőbe tenni (hosszabb időre), mert megváltozik a szerkezete. 1-2 napot persze elvan a hidegben, de inkább sötét. száraz helyen tároljuk hosszú távon.
  • A hagymaféléket sem érdemes felvágás előtt a hűtőbe tenni, mert értékes illóolajaik és hatóanyagaik lebomlanak, vesztenek vitamintartalmukból. Menjenek a kamrába, vagy lógassuk fel őket!
  • Lehet, hogy furcsa, de van, aki a kenyeret is a hűtőbe teszi. Nem javasolt! A kenyér frissen jó.
  • A kávét se tegyük hűtőbe, mert a benti nedvességtől könnyen összeáll, megpenészedik.
  • A sajtok szerelmesei jól tudják, hogy ezek a tejtermékek valósággal élnek, és a bennük lévő kultúra adja meg az egyedi ízüket és zamatukat. A sajtnak egyáltalán nem jó a hűtő, inkább sütőpapírral körbetekerve vagy letakarva pihenjen a spájzban vagy a szekrényben, tányéron. vágódeszkán, mert jót tesz neki, ha tud lélegezni.
  • Sem a méz, sem az olívaolaj nem szereti a hűtést, besűrűsödnek, kikristályosodnak, és nehezebb lesz velük a konyhaművészet.

A bevásárlás után tehát ne pakoljunk mindent automatikusan a hűtőbe! Ha van egy kis kamránk, az óriási szolgálatot tehet, de a különböző tárolók, szekrény részek, vagy felfüggesztett hálós tartók is kiváló alternatívák.

Ezek is érdekelhetnek