Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 étel, ami jót tesz a tüdődnek

A tüdőnk létfontosságú szervünk, ám rengeteg káros hatás éri - gondolj csak a légszennyezésre, vagy a dohányzás hatásaira. Most azonban mutatunk néhány ételt, amivel igazán jót tehetsz a tüdődnek!

1. Narancs

A narancs nagy mennyiségben tartalmaz B6-vitamint és vasat, ezek pedig segítik a tüdőt a jobb működésben, hogy több oxigént tudjon szállítani a véráramba. Áldásos hatását mi sem bizonyítja jobban, minthogy a narancs és más citrusfélék fogyasztása jóval gyakoribb a mediterrán országokban, ahol sokkal kisebb a mell-, a hasnyálmirigy- és a tüdőrák előfordulási aránya.

2. Hagyma és fokhagyma

A hagymát gyógynövényként is számon tartják. Remekül alkalmazható légúti problémák esetén, mivel a kénes összetevői erős tisztító hatással bírnak, mind a légutakra, mind a tüdőre. Erős hatóanyagai feloldják a nyákot és segítik a távozását. Ugyanez igaz a fokhagymára is. Egy vizsgálat eredménye szerint az, aki legalább hetente kétszer eszik nyers fokhagymát, több mint 40%-kal csökkentheti a tüdőrák kockázatát.

3. Alma

„Minden nap egy alma, az orvost távol tartja.” Ismeritek a mondást?  Nos, a tüdőnkre tényleg nagyon jó hatással van. Egy kutatás kimutatta, hogy heti 5 alma elfogyasztása nagyban javítja a tüdő funkciókat és jelentősen lelassítja az állapotának romlását, amit a környezet káros hatásai idézhetnek elő.

4. Paprika

Talán nem gondolnánk, de az erős paprika is igazán jót tesz a tüdőnek, ez pedig a benne található kapszaicin nevű összetevőnek köszönhető, mert segíti a nyák távozását. Minél erősebb a paprika, annál több kapszaicin van benne, tehát annál hatékonyabb. De a C-vitamin és karotinoid tartalma miatt a nem erős paprika is hasznos, ugyanis kimutatták, hogy ezek az összetevők csökkentik a tüdőrák esélyét.

5. Gránátalma

A gránátalmában található ellagsav, antioxidáns hatásával semlegesíti a szabadgyököket, ezzel pedig sokféle ráktípus kialakulásának esélyét is csökkenti - igen, például a tüdőrákét is. Vizsgálatok során ugyanis bizonyították, hogy a mell- és tüdőrákos sejtek vérellátását is korlátozni tudja, sőt akár sejtpusztulást is előidézhet.

6. Gyömbér

A gyömbér rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint például a kálium, a magnézium, a cink vagy a béta-karotin. Ezek együttes hatása légzőszervi problémák esetén is bevethető, asztma ellen az egyik leghatékonyabb gyógynövény. Kivonatáról úgy tartják, a tüdőrákos sejteket is elpusztítja.

MIT EHET EGY SZÍVBETEG? - ÍME A DIETETIKUS TANÁCSA>>> 

5 ÉLELMISZER, AMI NÖVELI A RÁKOS MEGBETEGEDÉSEK KOCKÁZATÁT>>> 

12 IMMUNERŐSÍTŐ ÉTEL, AMIVEL ELŰZHETED A VÍRUSOKAT!>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss