Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ételek, amik egyensúlyba hozzák a hormonháztartást

Az endokrin rendszer által termelt hormonok az egész test működésére hatással vannak. Befolyásolják például az energiaszintet, az anyagcserét és emiatt a testsúlyt is, a menstruációs ciklust sőt még a nemi vágyat is. Nagyon fontos tehát, hogy a hormonháztartásunk egyensúlyban legyen, ebben pedig a különböző élelmiszerek is segíthetnek.

Brokkoli

A brokkoliban lévő nagy mennyiségű glükozinolátok stabilizálják a hormonjaink megfelelő szintjét, ennek köszönhetően pedig csökkentik a rák (különösen a tüdő-és a vastagbélrák) kialakulásának esélyét.

Csicseriborsó

A csicseriborsó rengeteg B6 vitamint tartalmaz, ami kulcsfontosságú szerepet tölt be az izmaink, idegrendszerünk és hormonjaink is optimális működésében.

Fahéj

A fahéj a hasnyálmirigyben termelődő inzulin szintjének helyreállításában segít, valamint egyensúlyba hozza az ösztrogén és a progeszteronszintet, ezért a menstruáció alatti és előtti napok kellemetlen tünetein is segíthet.

Lazac

A lazac magas omega-3 zsírsav tartalmának köszönhetően, szintén hozzájárul az inzulinszint helyreállításához, valamint csökkenti a fokozott faggyútermelést okozó androgének szintjét, így fogyasztása segíthet pattanásos bőr esetén is.

Zöld tea

A zöld tea növeli az adrenalin szintet, ezáltal, energiát biztosít a szervezet számára. Arra azért érdemes figyelni, hogy lefekvés előtt vagy amúgy is felpörgött állapotban inkább ne fogyasszuk, reggeli italnak viszont optimális, akár a kávé helyett is.

Lenmag

A lenmag fitoösztrogén tartalmának köszönhetően segíthet az ösztrogénszint csökkenése miatt bekövetkező menstruációs zavarok, valamint vágycsökkenés esetén is, sőt a menopauza tüneteit is csökkentheti.

Persze, ha komolyabb probléma van, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, de jó tudni, hogy ezekkel az ételekkel támogatjuk a hormonrendszerünk optimális működését is.

MELYIK HORMONTÍPUSBA TARTOZOL? ÍME A TARTÓS FOGYÁS TITKA! >>> 

5 ÉTEL, AMITŐL ENERGIKUSABB LESZEL >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss