Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ételek, amelyekben nem is tudjuk, hogy mennyi értékes tápanyag van

Szinte a csapból is az folyik, hogy mennyire fontos az egészséges táplálkozás – és ezt nem is vitatjuk. A reklámok, a cikkek és ismeretterjesztő műsorok általában azt hangsúlyozzák, hogy a vitamindús és változatos étkezésre kell koncentrálni, amelyben kevés a finomított, feldolgozott élelmiszer, valamint a cukor, és sok a friss alapanyag. Ezzel is tökéletesen egyetértünk.

Arról viszont már kevesebb helyen szólnak, hogy pontosan melyek azok az alapanyagok, amelyeket érdemes beépíteni a mindennapi étkezésbe, mivel a szükséges vitaminok és ásványi anyagok jelentős részét tartalmazzák. A következőkben az ilyen ételekre hozunk példákat – és ráadásul olyan példákat, amelyek sokakat meglephetnek. Nézzük, melyek azok az ételek, amelyekről nem is tudtuk, hogy számos létfontosságú tápanyagot tartalmaznak!

5 meglepően tápanyagdús élelmiszer

Az alábbiakban nemcsak felsoroljuk ezeket az alapanyagokat, de kifejtjük azt is, hogy pontosan milyen jótékony összetevőik vannak. Sőt: adunk néhány tippet arra is, hogy egykettőre beépíthessük ezeket a mindennapi étkezésekbe.

Tojás

Bizonyám, a tojás számos szempontból egy fantasztikus alapanyag, egyes körökben kifejezetten a „természet multivitaminjának” nevezik. Különösen a sárgája számít egészségesnek – annak ellenére, hogy viszonylag magas a koleszterintartalma. Mérsékelt fogyasztás mellett ugyanis emiatt egyáltalán nem kell aggódnunk. Sőt! Jó tudni, hogy telis-tele van vitaminokkal – A-, D- és E-vitaminokkal, B-vitaminokkal, valamint béta-karotinnal, ami a sárga színért is felelős. De vannak benne bőven ásványi anyagok és egyéb tápanyagok is. Magas az antioxidáns-tartalma, kiváló minőségű fehérjék és egészséges zsírok is vannak benne.

És még nem ért véget a pozitívumok sora: a tojás egy olyan olcsó hozzávaló, amit könnyen beépíthetünk a napi menübe. A legáltalánosabb a reggeliként való fogyasztása akár főtt-, akár tükörtojásként, de a turmixainkat is dúsíthatjuk vele.

Fokhagyma

Sokan csak egy népszerű fűszerként tekintenek rá, de ennél sokkal több van benne. Az egyedi ízvilága és széles körű felhasználhatósága mellett kifejezetten tápláló is. Magas a C-, B1- és B6-vitamin-tartalma, de van benne bőven kalcium, réz, szelén és mangán is. Máig több kutatás is bizonyította, hogy a fokhagyma jót tesz a testen belüli gyulladásoknak, rákellenes tulajdonságai is vannak, de a vérnyomásra is jó hatással van. Az már csak hab a tortán, hogy antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal is rendelkezik.

A fokhagymát fogyaszthatjuk egyszerűen a reggeli pirítósunkon, de ha tartunk az erőteljes illattól, akkor a vacsora húsételét is bátran feldobhatjuk vele. Számos magyaros étel is tartalmazza a főzelékektől kezdve a levesekig, de a nemzetközi konyha is kedveli, így egy indiai curryt is főzhetünk, amit feldobunk vele. A határ szinte a csillagos ég!

Burgonya

Sokan ódzkodnak tőle, főleg azok, akik fogyás okán diétáznak, ugyanis gyakran hallhatjuk, hogy a burgonya hizlal. Szerencsére mára már ez a tévhit megdőlt, bár egyáltalán nem mindegy, hogyan készítjük el – lentebb adunk majd hozzá néhány tippet. Addig is, vizsgáljuk meg, miért is olyan egészséges! Rengeteg hasznos anyag, például kálium, magnézium, vas, réz és mangán is van benne, de C-vitamin és B-vitamin is. Szinte az összes – emberi test szempontjából – szükséges tápanyagból van benne egy kevés.

De hogyan is érdemes elkészíteni? Az biztos, hogy bárhogyan is fogyasztjuk, nagyon laktató lesz és hosszú ideig nem leszünk újra éhesek. Ha viszont fontos számunkra az alakunk megőrzése, akkor ne olajban vagy más zsiradékban készítsük el, hanem főzzük vagy a sütőben süssük meg!

Étcsokoládé

Jó hír az édesszájúaknak: a magas kakaótartalmú csokoládé az egyik legtáplálóbb élelmiszer, amit fogyaszthatunk. Kiemelkedően magas a rost-, a vas-, a magnézium-, a réz- és a mangántartalma, De nem ez a legjobb tulajdonsága! Tele van ugyanis antioxidánsokkal. Emellett bizonyítottan segíti a véráramlást, csökkentheti a vérnyomást, valamint javítja a koleszterinszintet és az agyi funkciókat is segíti. 

Azt gondoljuk, nem kell sok tippet adnunk arra vonatkozóan, hogy hogyan fogyasszuk a csokoládét. Az őszi-téli időszakra azonban kifejezetten jó ötlet lehet egy chilis forró csoki készítése – de kizárólag minőségi, magas kakaótartalmú édességből!

Áfonya

Ezek az apró kis gyümölcsök szuper tápanyagforrásnak bizonyulnak – annak ellenére, hogy nincs bennük annyira sok vitamin és ásványi anyag, mint például a zöldségekben. Tele van viszont antioxidánsokkal, amelyek az agyműködést segíthetik – jó hatással vannak a memóriára –, de még a vérnyomást is csökkenthetik. Sőt, újabb kutatások szerint a rák kockázatát is csökkenti a fogyasztása.

Érdemes reggel a zabkásánkra szórni néhány szemet, így nemcsak színes, de finom is lesz, ugyanakkor egy egészséges tízórai vagy uzsonna része is lehet.

Szezonális egészség

Az őszi-téli időszak is bővelkedik a maga tápanyagdús ételeiben. Érdemes ilyenkor sok sütőtököt fogyasztani, ami telis-tele van béta-karotinnal és C-vitaminnal. De előtérbe helyezhetjük most a karácsonykor oly népszerű halételeket is, a lazac például a világ egyik legtápanyagdúsabb alapanyaga. Ha pedig nassolnánk, érdemes pár fürt szőlőt magunk elé venni, ugyanis vitamintartalma mellett méregtelenítő hatású is. Ha tehát a szezonális táplálkozás hívei vagyunk, akkor sem kell lemondanunk a tápanyagokról, sőt!

(x)

Ezek is érdekelhetnek