Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pontypörkölt és aszú: mit együnk és igyunk Tokajban?

default user icon
MME
Ez alkalommal az aranyló aszú származási helyét jártuk végig és megkóstoltuk, majd elkészítettük a vidék hagyományos fogásait.
FINOMSÁGOK TOKAJBAN

A vidék hagyományos konyháját - csakúgy, mint Magyarország legtöbb régiójáét - az egyszerűség jellemezte. Ám ha ma kóstoljuk végig Tokaj-Hegyalja ízeit, rusztikus ételekkel találkozunk.

A vidéket járva a szinte kötelező halászlé mellett sorra megízlelhetjük a vidék specialitásait: a pontypörköltet galuskával, a pácolt fogasfilét mandulás panírban, a harcsabrassóit vagy éppen a csőben sült erdei gombás süllőt. A megfelelő borról se feledkezzünk meg, hiszen mind jól tudjuk: a hal újra úszni kíván!

KINCS A POHÁRBAN

Már XIV. Lajos francia király is igen sokra tartotta a tokaji aszút. Ahogy ő mondta: Vinum regum, rex vinorum - azaz a királyok bora, a borok királya. A korábban csak édes borként ismert nedű népszerűsége napjainkban egyre nő. A bor különleges ízei akkor válnak igazán hangsúlyossá, ha a megfelelő étellel kínáljuk. Klasszikusnak számít például az előételként felszolgált kacsa- vagy libamáj és a tokaji aszú párosa. 

Ezek is érdekelhetnek