Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bableves és haluska: ilyen a házias palóc konyha

default user icon
MME
Ha szereted a Palócföld jellegzetes ízeit, próbáld ki autentikus receptjeinket, és tudj meg minél többet erről a szép vidékről!
Hol található Palócföld?

A Mátrától és a Bükktől északra fekvő, dombokkal, erdőkkel tagolt medence jellegű területet, az Ipolytól a Sajóig. A magyarországi és szlovákiai Hont, Nógrád, Heves, Borsod és Gömör történelmi megyékre terjed ki.

A vidék konyhája

Napjainkban a tájegységhez kapcsolódó talán legismertebb étel a palóc leves, bár ennek tulajdonképpen nem sok köze van a palócokhoz, sokkal inkább Mikszáth Kálmán nevéhez fűződik. A híres Gundel étterem tulajdonosa, Gundel János 1892-ben készítette el ezt a fogást a jó ételeket közismerten kedvelő „Nagy Palóc” számára.

Az eredetileg ürüből vagy bárányból készült levesben minden benne van, ami Palócföldön megterem, és ízvilágában is hasonlít a palócok által kedvelt savanyúkrumpli- vagy bableveshez, így akár valódi palóc étel is lehetne. Állítólag Mikszáth legszívesebben friss foszlós kenyérrel fogyasztotta, utána pedig általában vargabélest vagy buktát rendelt.
Kedvelt palóc étel még a haluska, más néven sztrapacska is. Leveseiket, húsos ételeiket gyakran ízesítik tejföllel, kaporral.

Mikszáth Kálmán

A Nógrád megyei Szkabonyán – ma Szlovákiában található – született a legnagyobb és leghíresebb palóc 1847-ben. Jó palócok című novelláskötetében az író szülőföldjének tájaira, gyermekkori ismerősei közé vezeti el olvasóit. Szeretettel ír ezekről az emberekről, bemutatja babonás hiedelmeiket, paraszti szemléletüket, sajátos értékrendjüket. A magyar irodalom kiemelkedő alakja, 1904-ben vásárolta meg Szontágh Pál örökösétől a horpácsi birtokot Nógrád megyében. Célja az volt, hogy élete végén visszatérjen szülőföldjére, szeretett „jó palócai közé”.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss