Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Esterházy torta VII.

75 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 20 cm-es tortához:
  • A tésztához:
  • 5 db nagy tojás fehérje
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg liszt
  • 15 dkg darált dió
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • csipet só
  • A krémhez:
  • 3 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 15 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg darált dió (+ 5 dkg a szóráshoz)
  • 1 üvegcse rumaroma (vagy ízlés szerint rum)
  • A csokoládés díszítéshez:
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 5 dkg étcsokoládé

Elkészítés

Elkészítés: A tojások fehérjét a csipet sóval kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, kanalanként adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd verjük kemény habbá. Ezután fakanállal először óvatosan keverjük a habhoz az őrölt fahéjjal összekevert lisztet, majd a darált diót is.

Vágjunk ki sütőpapírból 5 darab 20 cm-es kört (kicsit nagyobbra vágjuk, mint a megrajzolt kör), majd egyenlő arányban osszuk el rajtuk a masszát. Ezután kenjük el a papírkörökön egyenletesen a masszát, majd helyezzük rá a tepsire (én gáztepsin sütöttem, melyre egyszerre két lap ráfért). Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 10 percig, hogy szép színt kapjanak a lapok (én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem).

A sütőből kivéve a sütőpapíron hagyjuk teljesen kihűlni a lapokat, majd egy spatulával óvatosan alányúlva válasszuk le a papírról a tésztát.

A krémhez egy kevés tejjel keverjük simára a pudingport, majd állandó keverés mellett öntsük hozzá a maradék meleg tejhez. Ezután kevergetve főzzük sűrűre, majd hűtsük ki.

A vajat keverjük habosra a porcukorral a vaníliás cukorral és a rumaromával, majd apránként keverjük hozzá a kihűlt pudingot is.
Végül állandó keverés mellett, kanalanként adjuk hozzá a darált diót, és keverjük jó habosra a krémet.

Ezután a teljesen kihűlt tortalapokat töltsük meg a krémmel úgy, hogy a legfelső lapra már ne kenjünk a krémből. A maradék krémmel kenjük körbe a tortát, majd szórjuk körbe darált dióval.

A csokoládékat tördeljük bele külön-külön tálba, majd vízgőz fölött olvasszuk fel mindkettőt. Az elkészült torta tetejére először öntsük rá, majd óvatosan, egyenletesen kenjük el a fehér csokoládét. Ezután az olvasztott étcsokoládéval vékonyan csíkokat húzva rácsozzuk be a tetejét. Ezután felváltva - fogpiszkálóval - először felfelé, majd lefelé húzzunk csíkokat a tetején (lehetőleg gyorsan dolgozzunk nehogy a csokoládé közben megdermedjen).

Az elkészült tortát tegyük hűvös helyre, hogy a csokoládébevonat teljesen megszilárduljon.

Tálalás előtt éles, meleg késsel ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss