Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Esterházy rostélyos vajas galuskával

MME MME
90 perc
mester
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 4 szelet marharostélyos (1 cm vastag)
  • 2 evőkanál liszt
  • 5 evőkanál étolaj
  • 2 babérlevél
  • 1 dl fehérbor
  • 2 dl húsleves
  • 10 dkg póréhagyma
  • 20 dkg sárgarépa
  • 10 dkg zeller
  • 5 dkg cukkini
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál mustár
  • 2 dl tejföl
  • 1 citrom
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • 2 teáskanál cukor
  • A galuskához:
  • 20 dkg vaj + 2 evőkanál a forgatáshoz
  • 4 tojás
  • 20 dkg rétesliszt

Elkészítés

Elkészítés: 1. A rostélyosokat kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, lisztbe mártjuk. Felforrósítjuk az olajat, és a húsok mindkét oldalát pirosra sütjük. Hozzáadjuk a babérlevelet, felengedjük a borral és a levessel, majd addig pároljuk, amíg a hús megpuhul, a folyadékot pótolhatjuk.

2. Közben a zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, és gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. Felforrósítjuk a vajat, megpároljuk rajta a zöldségeket, majd sózzuk, borsozzuk.

3. A vajas galuskához vizet forralunk egy nagyobb lábosban. Simára keverjük a lisztet a tojással, a vajjal és megsózzuk. A masszát óvatosan a vízbe szaggatjuk, a nagyságtól függően 3-5 percig főzzük, majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. Próba! A maradék 2 evőkanál vajat felolvasztjuk, és átforgatjuk rajta a galuskákat.

4. Ha a hús megpuhult, a levébe keverjük a mustárt, a tejfölt, és citromlével, ecettel, cukorral ízesítjük. Sűrűre forraljuk.

5. Tálaláskor tányérra halmozzuk a húst és a zöldségeket, meglocsoljuk a mártással. A galuskákkal körítjük, tejfölt kínálunk mellé.

Megjegyzés

Dunszt Zsolt receptje, fotó: Győrfi Viktória, styling: Kovács Andrea
- MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss