Így spórolj ezreket a vízszámlán az esővíz begyűjtésével

default user icon
MME
Hogy hiányoznak a tavaszi esőzések, amikor beköszönt a forró nyár és a hosszan tartó csapadékmentes időszakok… Az aszály okozta problémák elkerülhetők, ha kicsit előrelátók vagyunk.

Az esővízgyűjtő tartályok nagy segítséget nyújthatnak a csapadékmentes napokban, és nemcsak környezetbarát, de pénztárcakímélő megoldást is jelentenek. Eláruljuk, mikre érdemes figyelni, ha kihelyezünk egyet a kertbe.

 

Gondoljuk át, mire fogjuk használni

A kert méretének megfelelően válasszuk ki a kihelyezendő tartályt. Ha kisebb udvaron kerti locsolás, takarítás céljából gyűjtjük az esővizet, valószínűleg elegendő a 160–300 literes hordó, nagyobb kertekben viszont akár a 400–650 literes is szükséges lehet.

Hűvös helyen tároljuk

A tartályt igyekezzünk árnyékos, hűvös helyen tárolni, hogy megakadályozzuk az algák elszaporodását a vízben. A kert északi, keleti oldala a legideálisabb hely neki.

Közel az ereszhez

Célszerű úgy elhelyezni a tartályt, hogy közel legyen az eresz lefolyócsövéhez. Az esővizet így további csatlakozócsövek nélkül, könnyen belevezethetjük a hordóba.

Locsolókanna nélkül

A modern változatokat már úgy gyártják, hogy ne kelljen locsolókannával kimerni belőlük a vizet. A tartályon találunk egy leeresztőcsapot, ami megkönnyíti a víz kinyerését. Olyan típusok is léteznek, amelyekre a kerti slag is csatlakoztató, ezekkel még egyszerűbb a dolgunk.

A növényorvos Sipos József azt is elárulta, hogyan védekezhetünk az algák vagy a szúnyogok ellen, hasznos tanácsai a metropol.hu cikkében olvashatók.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss