Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

És a te munkahelyed mit tesz bolygónk jövőjéért?

default user icon
MME
Sokszor felmerül a kérdés, számít-e az, amit egyetlen ember tehet a környezetért. A válasz egyértelműen igen. A fenntartható étkezés nemcsak hosszú távon, Földünk megmaradása érdekében elengedhetetlen, hanem a saját egészségünknek is jót teszünk vele. A Felelős Gasztrohős Alapítvány ezúttal egy csapatépítő kalandpályával rukkolt elő: a PróbatÉtel nevű programot olyan munkahelyeknek ajánlják, amelyek számára fontos a környezettudatos légkör megteremtése.

Szelektíven gyűjtjük a hulladékot, ez oké. Nem használunk műanyag szívószálat, és igyekszünk tartani a húsmentes hétfőket. Ugyanakkor sokan nem vagyunk tisztában azzal, hogy hova kell kidobni a teafiltert vagy az elszakadt harisnyanadrágot, és előszeretettel fogyasztjuk az alkalmanként több ezer kilométeren keresztül szállított chiamagot az omega-3-tartalma miatt, miközben hazánkban is megterem a lenmag, ami 1,3-szor annyi omega-3 zsírsavat tartalmaz. Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket lehet megtudni a felnőtteknek kifejlesztett program során, amelyen keresztül a munkatársak játékos, interaktív formában szerezhetnek információkat a tudatos, környezetbarát étkezésről.

Szuperélelmiszerek itthonról

A Felelős Gasztrohős Alapítvány célja a játékokkal, hogy a fenntartható táplálkozás a kis munkahelyi közösségekben is bekerüljön a napi beszédtémák közé, és a közeg támogatóvá váljon, így segítve azokat, akik belevágnának a környezettudatosabb életbe. Márpedig azon túl, hogy nem folyatjuk feleslegesen a vizet mosogatás közben vagy fogmosáskor, az étkezéseink során is sokkal többet tehetünk bolygónkért. Például nem árt tisztában lenni a különböző élelmiszervédjegyekkel, az előrecsomagolt ételek csomagolásának összetételével, vagy hogy azok egyáltalán újrahasznosíthatók-e. És ha tudjuk, hogy mikor van szezonjuk az egyes terményeknek, akkor könnyen és jó áron szerezhetünk hazai termelőktől olyan zöldséget, gyümölcsöt, amely nem utazik több ezer kilométert, és nem kezelik vegyszerekkel. A hazai termények ráadásul finomabbak, a felhasználásuk fenntarthatóbb, és ha hiszitek, ha nem, vannak köztük ugyanolyan szuperélelmiszerek, mint amilyennek külföldről behozott társaikat hisszük – ha nem még szuperebbek náluk.

Szólj a főnöködnek!

A kétórás csapatépítő program során egy közös ráhangolódást követően a körülbelül harminc résztvevő kisebb csapatokban járja végig az állomásokat, majd egy közös értékeléssel, illetve igény szerint egy fenntartható ebéddel zárul a PróbatÉtel.

Ha szeretnél többet megtudni a fenntartható étkezésről, és meggyőznéd a kollégáidat is, hogy nekik is jó lesz, ha a bolygóért tesznek valamit, vagy csak szeretnél tudatosabban vásárolni, akkor szólj a főnöködnek, és vegyetek részt ti is egy szuper csapatépítőn, ahol ti is igazi felelős gasztrohősök lehettek.

A PróbatÉtel projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósult meg. Bővebb információt a gasztrohos@gasztrohos.hu e-mail-címen kaphatnak az érdeklődő cégek.

5 ÉTEL, AMIT EDZÉS ELŐTT SOHA NE EGYÉL 

TOVÁBB CSÖKKENTI A KÖRNYEZETTERHELŐ CSOMAGOLÓANYAGOK HASZNÁLATÁT A TESCO  

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss