Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

70 éve ment férjhez II. Erzsébet! Újra elkészítették a 230 kilós esküvői tortáját

default user icon
MME
70 évvel ezelőtt ezen a napon fogadott örök hűséget egymásnak II. Erzsébet királynő és Fülöp edinburgh-i herceg. Az angol-brit monarchia történetében eddig egyetlen uralkodói pár sem élte meg együtt ezt a jeles évfordulót. A királyi pár platinalakodalmára egy londoni étterem elkészítette annak az esküvői tortának a mását, amit 1947. november 20-án szolgáltak fel az esküvőn.

Hetven évvel ezelőtt 11 óra 30 perkor a Westminster-apátságban fogadott örök hűséget egymásnak II. Erzsébet és Fülöp-herceg. A világraszóló esküvőről a BBC Rádió számolt be, szerte a világon 200 millióan követték a nagy eseményt. Erzsébet egy Norman Hartnell által tervezett ruhában lépett oltár elé, a sminkjét pedig maga készítette. Mindenben segítségére volt viszont nyolc koszorús lánya.

Az ifjú pár 2500 esküvői ajándékot kapott és 10 ezer gratuláló táviratot. Az esküvőn Fülöp herceg kardjával szelték fel  a négyemeletes, 230 kilós és 275 centi magas tortát a násznépnek. A sütemény hozzávalóit Ausztráliából és Dél-Afrikából hozatták, pontosabban a rumot és a brandyt, ami a tortát ízesítette. A torta a tradícionális gyümölcsös-alkoholos fajta volt. A 2000 szeletet a vendégsereg között osztották szét, de köszönetként küldtek egy szeletet Ausztráliába is. Néhány évvel ezelőtt pedig 560 fontért (197 ezer forint) árvezerztek el egy szeletet.

A platinalakodalomra a Le Cordon Bleu London gasztronómi akadémia elkészítette a torta mását. Nyolc ember hónapok óta dolgozott azon, hogy a fotók alapján elkészítsék a tökéletes esküvői tortát.

"Speciális edényeket állítottunk elő a sütéshez, minden részletet, sablont kézzel rajzoltunk majd, hogy teljesen visszaadjuk az eredeti tortát. Egy kis csapat több száz órát dolgozott azon, hogy minden apr részlet megegyezzen a fotón szereplő tortával" - áll a Le Cordon Bleu London közleményében.

A hatalmas sütemény ezúttal jótékony célra lesz felajánlva. Mégpedig a Királyi Kórház betegei között osztják szét. 

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg pedig hétfőn este otthon, zártkörű ünnepi vacsorán látja vendégül a legközelebbi családtagokat és barátokat. Kérésükre az évfordulón semmiféle nyilvános ünnepség nem lesz, de a Buckingham Palota egy fotósorozattal köszöntötte a párt.

 

ÍGY NÉZ KI II. ERZSÉBET 90. SZÜLETÉSNAPI TORTÁJA - VIDEÓ! >>> 

EZÉRT AZ ÉDESSÉGÉRT RAJONG KATALIN HERCEGNÉ >>> 

DURVA! EZEKET AZ ÉTELEKET TILOS ENNIE KATALINNAK ÉS VILMOSNAK >>> 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss