Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Az eredeti szegedi halászlé (szögedi)

MME MME
4 5/5
180 perc
mester
megfizethető
4 adag
Allergének
  • Hal

Elkészítés

  1. A megtisztított halakat kifilézzük, majd kb. a harmadát félretesszük.
  2. Fazékba feltesszük főni a halat a csontokkal, fejjel együtt. Hozzáadjuk a félbe vágott vöröshagymát, majd sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a fokhagymát is és megszórjuk őrölt pirospaprikával. Felöntjük 2 liter vízzel, és lassú tűzön kb. 2-2 és fél órát főzzük.
  3. A megmaradt halfiléket beirdaljuk, felkockázzuk, megszórjuk kevés sóval és felhasználásig hűtőbe rakjuk.
  4. Ha az alaplé elkészült, átpasszírozzuk egy tésztaszűrőn, fakanállal vagy húsverő kalapáccsal mozgatva a szűrőben a kimert halcsontokat. Erre azért van szükség, hogy a halcsontról lejöjjön a hús, és ez fogja tartalmassá tenni az alaplevet.
  5. Ha megvagyunk az alaplével, felforraljuk a levest, majd belerakjuk a már előkészített halkockákat. Ezt követően már csak 10 percig főzzük. Amennyiben volt belsőség a halakban, azt most adjuk a leveshez és további 10 percig főzzük. Kóstolás után újra ízesítjük, ha szükséges.
  6. Hegyes erős paprikát vagy csípős tört paprikát, friss kenyeret vagy kalácsot tálalunk hozzá.

Ezek is érdekelhetnek

Friss