Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Eredeti görög muszaka

MME MME
120 perc
rafinált
költséges

Elkészítés

A padlizsánokat mossuk meg és szeleteljük fel kb. 1 cm vastag karikákra. A padlizsánkarikák mindkét oldalát sózzuk meg, majd 20 percre tegyük félre. A hagymát nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le és egy kevés vízben pároljuk meg.

Ha a víz elpárolgott, öntsünk a hagymára egy kevés olajat, és pirítsuk meg. Ízesítsük egy csipetnyi fahéjjal, öntsük hozzá a bort, adjuk hozzá az átpasszírozott paradicsomokat és a darált húst, majd pároljuk tovább.

Öntsünk hozzá egy pohár vizet, fedjük le, és lassú tűzön pároljuk addig, amíg a víz el nem fő. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd keverjük hozzá a tojások felvert habját. (A tojások sárgáját a besamel készítéséhez fogjuk felhasználni.)

A padlizsánkarikákat papírtörlővel szárítgassuk meg, majd mindkét oldalukat kicsit süssük meg. A karikára vágott burgonyákat szintén pirítsuk meg egy kicsit, majd egy mély tepsibe rétegesen rakjunk padlizsánt, burgonyakarikákat, illetve darált húst. Ismételjük, amíg az alapanyagok el nem fogynak, de a felső réteg mindig padlizsán legyen.

Készítsük el a besamelmártást: a vajat olvasszuk fel, és keverjük hozzá a lisztet. Ha a liszt aranyszínűvé pirul, adjuk hozzá a forró tejet, majd a tojássárgákat. Tovább már ne főzzük a mártást. Adjuk hozzá a szerecsendiót és a reszelt sajtot. Jól keverjük össze, és öntsük a tepsibe, a rakott padlizsánra. Előmelegített sütőben közepes lángon 30-40 percig süssük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss