Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Eredeti amerikai sajttorta sós-karamellás öntettel

160 perc
rafinált
átlagos
10 adag
Hozzávalók
  • (30 cm-es kapcsos tortafomához)
  • Tészta:
  • 240 g graham keksz
  • 140 g olvasztott margarin
  • Krém:
  • 500 g krém sajt
  • 4 db tojás
  • 4 dl tejföl
  • 5 dl tejszín
  • 9 dkg keményítő
  • 1 rúd vanília kikapart magjai
  • 200 g cukor
  • Sós-karamell:
  • 200 g cukor
  • 150 ml tejszín
  • 35 g sós vaj

Elkészítés

  1. 1. A karamellhez a cukrot magasfalú edénybe tesszük és alacsony lángon világosbarnára pirítjuk, majd ha teljesen felolvadt, beleöntjük a tejszínt amitől megfog keményedni de folyamatos keverés mellett majd felolvad. Addig keverjük amíg sima állagú és sűrű nem lesz. Ekkor belekeverjük a vajat, simára keverjük és felhasználásig hűtőben pihentetjük. 2. Egy 30 cm-es kapcsos formát kibélelünk, majd a morzsásra tört kekszhez hozzáöntöm az olvasztott vajat, összegyúrom és a forma alján elengyengetem, tűvel megszurkálom majd előmelegített sütőben 180 fokon sütöm. Ezután a tésztát a formában hagyva hagyom kihűlni. 3. A sajttorta összes hozzávalóját kézi habverővel összekeverjük, a tésztára öntjük, majd a tortaformát 3 réteg alufóliával alul-felül-oldalt becsomagoljuk, és egy ujjnyi vízzel feltöltött tepsibe állítjuk. 4. 180 °C-on kb 90-120 perc alatt készre sütjük. Akkor jó a sajttortánk, ha a tetejét nézve körbe már megszilárdult, de a közepe még remegős. Ekkor kivesszük a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd 8 órán át a tortaformában hagyva hagyjuk a hűtőben dermedni. 5. Miután a torta megdermedt, a kissé felmelegített karamellel leöntjük és kedvünk szerint akár felvert habtejszínnel és apróra tört grillázzsal is díszíthetjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss