Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Erdélyi kürtőskalács, óriáskerék, forralt bor - Ilyen a debreceni adventi vásár

default user icon
MME
Egyedi kézműves termékek, ellenállhatatlan finomságok. Debrecenben, az ország egyik legnagyobb vidéki karácsonyi vásárában hangolódtunk az ünnepekre.

„Debrecenbe kéne menni, pulykakakast kéne venni” - az ismert népdal szinte mindenki az eszébe jut, ha a Hajdúság fővárosába látogat. Pulykakakast azonban most csak mézeskalácsból találhat maximum az ember. A Kossuth tér és a Piac utca környékét belengi a mézeskalács, a forralt bor és a sült debreceni illata.

Az adventi vásár november 24-én nyitotta meg a kapuit. 117 árus népesítette be a környéket. A szervező, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. arra törekedett, hogy minél több kézműves termékkel és ellenállhatatlan finomságokkal, számtalan ingyenes programmal, és egy hatalmas óriáskerékkel nyűgözze le a kilátogatókat. A hatás nem is marad el. Az ember a bódék között sétálva pillanatok alatt karácsonyi hangulatba kerül.

Az árusoknál számtalan ajándékötletet kaphat az ember. Vásárolhat csodalámpát lopótökből, egyedi kerámiákat, fából készült ajándéktárgyakat, vagy kézműves gasztro ajándékokat, a különleges tormától kezdve, a mézig. Ha pedig megszomjazna, és megéhezne az ember, akkor legalább annyira nehéz a választás, mint az ajándékokat illetően, a bőség zavara miatt.

Debreceni adventi vásár nem létezhet debreceni kolbász nélkül. A sült kolbász illatának nehéz is ellenállni. Ahogyan összefut a nyál a szánkban akkor is, ha meglátjuk a kézműves hamburgereket, a kenyérlángost, vagy a lapcsánkát. Az árak egy vásárhoz képest teljesen átlagosak. Ehetünk erdélyi túrós puliszkát 700 forintért, retro hamburgert 1290 forintért, zsíros kenyeret 300-ért, vagy rétest 400 forintért.

Ha kürtőskalácsra vágyunk, akkor nem árt egy pohár forralt borral a kezünkben sorban állni, ugyanis mindegyik standnál kígyózó sorok állnak. Idén Tamási Áron szülőhelyéről, Farkaslakáról érkeztek a kürtőskalács készítők.

Forralt bort, puncsot több helyen is lehet kapni, de kétségkívül a vásár egyik legforgalmasabb standja az alpesi hangulatot idéző hütte, ahol az alkoholos italok mellett isteni forró csokoládékat is ihatunk. A hütte mellett áll a nagy óriáskerék. Aki nem tériszonyos, az 45 méter magasból csodálhatja meg az ünnepi fényeket. Az árak teljesen barátiak. A felnőtt jegy 1800 forintba, a gyerek és a nyugdíjas jegy pedig 1500 forintba kerül.

A vasárnaponkénti adventi gyertyagyújtás mellett számos ingyenes program közül választhatnak a felnőttek és a gyerekek is. Az ünnepi fényekbe öltözött városból pedig nem lehet úgy eljönni, hogy az ember ne nézze meg a Munkácsy-trilógiát. A Déri múzeumban fény és zenejáték kíséretében is meg lehet tekinteni a monumentális alkotásokat, a Krisztus Pilátus előtt, az Ecco Homo és a Golgota című festményeket.

"ÉREZNI AZT, HOGY EZ ERŐS CUCC" - FORRALT BOROKAT TESZTELTÜNK >>> 

5 CSILLOGÓ KARÁCSONYI DÍSZ HÁZILAG >>> 

BEJGLI, KALÁCS ÉS TRÜFFEL: 3 DESSZERT, AMIT NEM HAGYHATSZ KI KARÁCSONYKOR! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss