A burgonya sokoldalú alapélelmiszer, amit egy héten akár többször is szívesen fogyasztunk. Ha azonban azt látod, hogy a burgonya héján furcsa elszíneződés van, légy résen: a zöld krumpli nemcsak esztétikai probléma, hanem egészségügyi kockázatot is jelent.

A burgonya az egyik legsokoldalúbb alapélelmiszer: köretként, de például levesként, főzelékként főételként is gyakran kerül az asztalra. De nem minden gumó alkalmas fogyasztásra. A zöld elszíneződés, a kellemetlen szag vagy a puha, vizes állag mind intő jelek lehetnek arra, hogy romlott krumpli került a kezedbe. Mutatjuk, miért baj a zöld krumpli!

A zöld krumpli elszíneződését a szolanin nevű vegyület okozza, ami veszélyes lehet az egészségre
A zöld krumpli veszélyes is lehet / Fotó: Shutterstock

A zöld krumpli veszélyei

A zöld szín megjelenése a héj alatt a szolanin nevű természetes méreganyag felhalmozódását jelzi. Ez a vegyület fény hatására képződik a gumóban, és hőálló, tehát főzéssel, sütéssel nem bomlik le.

Ha a zöld rész csak kicsi, vastagon megpucolva a krumpli még felhasználható. Ha viszont a gumó nagy része zöld, a legbiztonságosabb megoldás, ha azonnal kidobod.

Mi a szolanin?

Egy természetes eredetű, mérgező vegyület (glikoalkaloid), ami főként a burgonyafélékben – így a krumpliban is – megtalálható. Leginkább a burgonya héjában, a csírákban és a zöldre színeződött részekben halmozódik fel. Fény és helytelen tárolás hatására nő meg a koncentrációja a gumóban – ez az oka annak, hogy a krumpli zöld színt kap. A szolanin nagyobb mennyiségben hányingert, hányást, hasi fájdalmat, hasmenést, fejfájást, sőt súlyosabb mérgezéses tüneteket is okozhat.

A krumpli tárolása

A helytelen tárolás gyakran okozza a zöld foltok és a csírák megjelenését. Ha szeretnéd, hogy ne legyen probléma, ezekre figyelj:

  • A burgonyát mindig hűvös, száraz, sötét helyen tárold!
  • Soha ne tedd nejlonzacskóba, mert abban napok alatt tönkremegy. A faláda vagy a papírzsák a legjobb választás.

A megpucolt krumpli tárolása

Előfordul, hogy nagyobb mennyiségű krumplit pucolsz, mint amit felhasználsz? Ilyenkor hideg vízben, hűtőben egy napig eláll, de hosszabb időre nem ajánlott így hagyni. A vízben gyorsan veszít vitamin-tartalmából, és az íze is romlik. Hogy ezt megelőzd, inkább fagyaszd le - erről bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz.

Mikor romlott a krumpli?

A romlott krumpli nem mindig zöld. Ha puha, ráncos, nedves foltok vannak rajta, vagy furcsa, dohos szaga van, biztos, hogy nem alkalmas fogyasztásra. A belül barnás, vizes állagú, esetleg fekete pöttyökkel teli gumót szintén jobb a kukába dobni.

A krumplihéj mindig sokat elárul a gumó állapotáról. Ha feszes, sima és egyenletes, a burgonya valószínűleg friss. Ha viszont puha, ráncos, sérült vagy zöldes, inkább keress másik darabot.

A kicsírázott burgonya emberi fogyasztásra nem alkalmas, de nem feltétlenül kell mindet kidobni. A legjobb mégis az, ha megelőzzük a csírák megjelenését. Ha nagyobb mennyiséget tárolsz, időről időre válogasd át a szemeket. Ha csak egy romlottat vagy olyat látsz, amin már csíra van, vedd ki a tárolóból, mert a baktériumok és a penész könnyen átterjedhet a még egészséges krumplikra is.

5 finom krumplis étel, amit érdemes kipróbálni

Recept
Egyszerű
Egyszerű krumplis pogácsa
40 perc
6 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Háromsajtos rakott krumpli
60 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
A legfinomabb krumplipüré
45 perc
4 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Krumplifőzelék
45 perc
4 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Egyszerű krumplileves húsgombóccal
45 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

 

(Kiemelt fotó: Shutterstock)

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.