A burgonya az egyik legsokoldalúbb alapélelmiszer: köretként, de például levesként, főzelékként főételként is gyakran kerül az asztalra. De nem minden gumó alkalmas fogyasztásra. A zöld elszíneződés, a kellemetlen szag vagy a puha, vizes állag mind intő jelek lehetnek arra, hogy romlott krumpli került a kezedbe. Mutatjuk, miért baj a zöld krumpli!

A zöld krumpli veszélyei
A zöld szín megjelenése a héj alatt a szolanin nevű természetes méreganyag felhalmozódását jelzi. Ez a vegyület fény hatására képződik a gumóban, és hőálló, tehát főzéssel, sütéssel nem bomlik le.
Ha a zöld rész csak kicsi, vastagon megpucolva a krumpli még felhasználható. Ha viszont a gumó nagy része zöld, a legbiztonságosabb megoldás, ha azonnal kidobod.
Mi a szolanin?
Egy természetes eredetű, mérgező vegyület (glikoalkaloid), ami főként a burgonyafélékben – így a krumpliban is – megtalálható. Leginkább a burgonya héjában, a csírákban és a zöldre színeződött részekben halmozódik fel. Fény és helytelen tárolás hatására nő meg a koncentrációja a gumóban – ez az oka annak, hogy a krumpli zöld színt kap. A szolanin nagyobb mennyiségben hányingert, hányást, hasi fájdalmat, hasmenést, fejfájást, sőt súlyosabb mérgezéses tüneteket is okozhat.
A krumpli tárolása
A helytelen tárolás gyakran okozza a zöld foltok és a csírák megjelenését. Ha szeretnéd, hogy ne legyen probléma, ezekre figyelj:
- A burgonyát mindig hűvös, száraz, sötét helyen tárold!
- Soha ne tedd nejlonzacskóba, mert abban napok alatt tönkremegy. A faláda vagy a papírzsák a legjobb választás.
A megpucolt krumpli tárolása
Előfordul, hogy nagyobb mennyiségű krumplit pucolsz, mint amit felhasználsz? Ilyenkor hideg vízben, hűtőben egy napig eláll, de hosszabb időre nem ajánlott így hagyni. A vízben gyorsan veszít vitamin-tartalmából, és az íze is romlik. Hogy ezt megelőzd, inkább fagyaszd le - erről bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz.
Mikor romlott a krumpli?
A romlott krumpli nem mindig zöld. Ha puha, ráncos, nedves foltok vannak rajta, vagy furcsa, dohos szaga van, biztos, hogy nem alkalmas fogyasztásra. A belül barnás, vizes állagú, esetleg fekete pöttyökkel teli gumót szintén jobb a kukába dobni.
A krumplihéj mindig sokat elárul a gumó állapotáról. Ha feszes, sima és egyenletes, a burgonya valószínűleg friss. Ha viszont puha, ráncos, sérült vagy zöldes, inkább keress másik darabot.
A kicsírázott burgonya emberi fogyasztásra nem alkalmas, de nem feltétlenül kell mindet kidobni. A legjobb mégis az, ha megelőzzük a csírák megjelenését. Ha nagyobb mennyiséget tárolsz, időről időre válogasd át a szemeket. Ha csak egy romlottat vagy olyat látsz, amin már csíra van, vedd ki a tárolóból, mert a baktériumok és a penész könnyen átterjedhet a még egészséges krumplikra is.
5 finom krumplis étel, amit érdemes kipróbálni





(Kiemelt fotó: Shutterstock)












