Aki használt már boltban kapható, előre lereszelt sajtot, az biztosan észrevette, hogy van valami furcsa az állagában. A zacskós reszelt sajt nem pont olyan, mint amit mi, otthon, frissen reszelünk.

A zacskós reszelt sajt zseniális találmány, hiszen megspóroljuk vele a reszelést, nem koszoljuk be a reszelőt, nem kell elővenni egy kis tálkát sem, sőt elkerülhetjük a reszeléssel járó koszt is, amit a lehulló sajtdarabok okoznak. A boltokban többféle sajt is kapható előre lereszelt formában: trappista, edami, gouda, cheddar és mozzarella is kerül a csomagokba, így bármelyiket tehetjük a pizzára, a bolognai spagettire, a melegszendvics vagy a rakott ételek tetejére.

Ezért nem ragad össze a zacskós reszelt sajt
Ezért nem ragad össze a zacskós reszelt sajt
FOTÓ: AHANOV MICHAEL / SHUTTERSTOCK

A bolti, zacskós reszelt sajtok állaga azonban furcsa, olyan mintha poros lenne. Ha már te is észrevetted ezt, akkor jobb ha tudod, miért tűnik keményebbnek, szárazabbnak az előre lereszelt sajt!

Ezért nem ragad össze a zacskós reszelt sajt

Amikor otthon reszeljük a sajtot, és nem használjuk fel az egész mennyiséget, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy a reszelt sajt a hűtőbe téve egy-két óra múlva összeragad és kiszárad. Ugyanez történne a boltban árult, zacskós reszelt sajttal is, ha nem kerülne rá tapadásgátló anyag.

A gyártócégek többféle tapadásgátló anyagot használnak. Ez lehet valamilyen keményítő, például kukorica- vagy burgonyakeményítő, ami felszívja a sajtból kioldódó nedvességet, zsírt, és megakadályozza, hogy a reszelt sajt összetapadjon. Ez az oka, amiért a reszelt sajthoz hozzáérve úgy tapasztaljuk, mintha poros lenne a termék. A másik tapadásgátló anyag a mikrokristályos cellulóz, ami az élelmiszer- és gyógyszeriparban is használt adalékanyag.

Káros a tapadásgátló anyag?

Az élelmiszeriparban használt tapadásgátló anyagok nem károsak az emberi szervezet számára, de akinek oda kell figyelnie akár a kalóriabevitelre, akár valamilyen érzékenységre, annak a reszelt sajtra kerülő egyéb anyagok, például a keményítő okozhat problémákat. A legjobb megoldás, ha megvesszük az egész sajtot, és mindig reszelünk belőle, pont annyit, amennyire szükségünk van. Persze nem mindegyik reszelt sajt tartalmaz plusz adalékanyagot, érdemes ezért elolvasni a termékek hátoldalán található összetevőlistát.

A sajt egészben és lereszelve is remekül lefagyasztható, hosszan eltartható élelmiszer.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.