Kevés kérdés vált ki annyi vitát, mint az, hogy a gurigát fentről vagy alulról kell-e felakasztani. Bár elsőre banálisnak tűnhet, a helyes módszernek valójában komoly egészségügyi tétje van. Nézzük, miért nem mindegy, hogyan lóg a WC-papír!

A WC-papírt kétféleképpen lehet elhelyezni a tartóján. Fentről, így a papír laza vége kifelé lóg, és alulról, amikor a papír laza vége belül, a fal mellett lóg. Bár a legtöbben az előbbi elhelyezést alkalmazzák, sok mellékhelyiségben találkozni az alulról akasztással is. Hogy melyik elhelyezést választjuk, az nem pusztán esztétikai kérdés, hanem az egészség megőrzésének egyik egyszerű, de hatékony módja. A tudományos bizonyítékok alapján végleg pontot tehetünk a vita végére.

WC-papír
A WC-papír helyes elhelyezésének módja a fentről lefelé történő, ahogy a képen is látható
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Miért nem mindegy a WC-papír elhelyezése? 

A Colorado Egyetem a közös használatú mellékhelyiségekben vizsgálta a higiéniai körülményeket. A kutatás eredményei szerint még a látszólag tiszta nyilvános mosdók is valóságos baktériumtanyák. Egy modern genetikai szekvenálási módszerrel végzett vizsgálat során 19 baktériumcsoportot azonosítottak különböző mellékhelyiségek ajtóin, csapjain, szappanadagolóin és WC-ülőkéin. Sok közülük emberi eredetű E. coli baktérium, amely az ételmérgezések egyik leggyakoribb okozója. És itt jön képbe a WC-papír akasztási módja. 

Amikor valaki a mosdóban WC-papírért nyúl, gyakran még nem mosta meg a kezét, így a legnagyobb a kórokozók terjedésének kockázata. Ha a papír fentről lefelé van akasztva, az ujjak csak magához a papírhoz érnek — amit azonnal felhasználnak, majd lehúznak. 

Ha viszont alulról van akasztva, az ujjak könnyen hozzáérhetnek a falhoz is, amelyen a baktériumok megtelepedhetnek. Így a szennyeződések átkerülhetnek a WC-papírra, majd onnan bárhova: a ruházatra, a kilincsekre — és végül az emberek szervezetébe.

A kézmosás sem mindig elég

Sajnos a legtöbben nem mossák meg rendesen a kezüket. Az alapos kézmosáshoz legalább 20 másodpercnyi szappanos dörzsölés szükséges — nagyjából annyi idő, mint például kétszer elénekelni a kedvenc dalunk refrénjét. Ezt azonban kevesen tartják be, sőt, sajnos sokan teljesen elhanyagolják a kézmosást.

Ennek eredményeképpen a baktériumok továbbterjednek — az irodában, az étkezőasztalnál, a közös ételdobozoknál. Ez az oka annak, hogy irodai környezetben meglepően gyakran fordul elő ételmérgezés – világít rá az egyetem vizsgálata. Az otthoni körülmények persze feltételezetően jóval biztonságosabbak, mindenestere nem éri meg a kockáztatni. 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.