Most már Magyarországon is kapni a vegán Nutellát. A népszerű mogyorókrém tiltólistás volt a laktózérzékenyek és a vegán életmódot követők számára is, ám egy apró változtatással megszületett a vegán Nutella receptje és mi sem hittük el, mennyire nehéz lesz megkülönböztetni az eredetitől.

A Ferrero tavaly ősszel dobta piacra Olaszországban a népszerű mogyorókrém, a Nutella vegán változatát. A teljesen növényi alapú mogyorókrémbe nem kerül tej, a tej édességét és a tejnek köszönhető lágy állagot két másik alapanyag felhasználásával érték el. A vegán Nutella pedig nemcsak a vegán életmódot követők számára kedvező, hanem azok is kóstolhatják, akik laktózérzékenyek.

Ilyen a vegán Nutella íze: vakteszten kóstoltuk meg az eredetit és az új verziót
FOTÓ: GYŐRI-DANI BALÁZS / MINDMEGETTE

Ilyen a vegán Nutella íze: vakteszten kóstoltuk meg az eredetit és az új verziót

A vegán Nutella megjelenése nem jelenti azt, hogy a klasszikus mogyorókrém eltűnik a boltok polcairól. A növényi alapú termék a sima változat mellett lesz elérhető, hogy minél többen tudják választani a kakaós krémet. A recepten úgy alakítottak, hogy kihagyták belőle a tejet (pontosabban a sovány tejport), és hozzáadtak a cukorból, pálmaolajból és mogyoróból álló krémhez két növényi alapanyagot. Az egyik a tej édességét, a másik a krémes állagot hivatott elérni.

A vegán Nutella állaga az első, ami feltűnik
A vegán Nutella állaga az első, ami feltűnik
FOTÓ: GYŐRI-DANI BALÁZS / MINDMEGETTE

A tejet helyettesítő rizsszirup a tejcukor kellemes édes aromáját helyettesíti, a csicseriborsó pedig főként a lágy textúráért felel, és ez a kettő tökéletesen beépíthető volt a jól megszokott receptbe. A Nutella fő összetevője továbbra is a cukor, a pálmaolaj, a mogyoró és a kakaópor marad, így a vegán Nutella sem nevezhető diétás élelmiszernek. De ami a legfontosabb kérdés, milyen íze van a vegán Nutellának? Ezt vakteszt során próbáltuk kideríteni, megfejelve azzal a témát, hogy megnéztük, mi vajon felismerjük-e, melyik az eredeti és melyik az újabb receptúra?

Milyen íze van a vegán Nutellának?

Egy nutellarajongó biztos, hogy elsőre kiszúrja, hogy valami más, de aki csak ritkán eszi vagy régen kóstolta, talán észre sem veszi a különbséget. Ami rögtön feltűnik, az nem is az ízbeli különbség, hanem a más állag. A vegán Nutella ugyanis tömörebb, a rizsszirup és a csicseriborsó jobban összetartja a krémet, nem olyan lágy és puha, mint a tejporos eredeti. A vegán változat édessége sem olyan erős, persze nincs benne kevesebb cukor, de valahogy mégis egy picit enyhébb az édessége.

A belekerülő két pluszalapanyag viszont okoz egy minimális utóízt, nem rossz vagy kellemetlen, de érezni benne valami szokatlant. Ez viszont csak akkor ugrik ki, amikor az ember mellékóstolja az eredetit.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.