A Ferrero tavaly ősszel dobta piacra Olaszországban a népszerű mogyorókrém, a Nutella vegán változatát. A teljesen növényi alapú mogyorókrémbe nem kerül tej, a tej édességét és a tejnek köszönhető lágy állagot két másik alapanyag felhasználásával érték el. A vegán Nutella pedig nemcsak a vegán életmódot követők számára kedvező, hanem azok is kóstolhatják, akik laktózérzékenyek.

FOTÓ: GYŐRI-DANI BALÁZS / MINDMEGETTE
Ilyen a vegán Nutella íze: vakteszten kóstoltuk meg az eredetit és az új verziót
A vegán Nutella megjelenése nem jelenti azt, hogy a klasszikus mogyorókrém eltűnik a boltok polcairól. A növényi alapú termék a sima változat mellett lesz elérhető, hogy minél többen tudják választani a kakaós krémet. A recepten úgy alakítottak, hogy kihagyták belőle a tejet (pontosabban a sovány tejport), és hozzáadtak a cukorból, pálmaolajból és mogyoróból álló krémhez két növényi alapanyagot. Az egyik a tej édességét, a másik a krémes állagot hivatott elérni.

FOTÓ: GYŐRI-DANI BALÁZS / MINDMEGETTE
A tejet helyettesítő rizsszirup a tejcukor kellemes édes aromáját helyettesíti, a csicseriborsó pedig főként a lágy textúráért felel, és ez a kettő tökéletesen beépíthető volt a jól megszokott receptbe. A Nutella fő összetevője továbbra is a cukor, a pálmaolaj, a mogyoró és a kakaópor marad, így a vegán Nutella sem nevezhető diétás élelmiszernek. De ami a legfontosabb kérdés, milyen íze van a vegán Nutellának? Ezt vakteszt során próbáltuk kideríteni, megfejelve azzal a témát, hogy megnéztük, mi vajon felismerjük-e, melyik az eredeti és melyik az újabb receptúra?
Milyen íze van a vegán Nutellának?
Egy nutellarajongó biztos, hogy elsőre kiszúrja, hogy valami más, de aki csak ritkán eszi vagy régen kóstolta, talán észre sem veszi a különbséget. Ami rögtön feltűnik, az nem is az ízbeli különbség, hanem a más állag. A vegán Nutella ugyanis tömörebb, a rizsszirup és a csicseriborsó jobban összetartja a krémet, nem olyan lágy és puha, mint a tejporos eredeti. A vegán változat édessége sem olyan erős, persze nincs benne kevesebb cukor, de valahogy mégis egy picit enyhébb az édessége.
A belekerülő két pluszalapanyag viszont okoz egy minimális utóízt, nem rossz vagy kellemetlen, de érezni benne valami szokatlant. Ez viszont csak akkor ugrik ki, amikor az ember mellékóstolja az eredetit.







