Érdekességek

Visszatértek az űrben rekedt asztronauták: ezt ették 9 hónapig az űrállomáson

Kedden végre visszaérkezett a Földre a NASA két űrhajósa, Sunita Williams és Barry Wilmore. Az asztronauták a tervezett nyolc napos küldetés helyett technikai okok miatt kilenc hónapig kényszerültek maradni a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). Sok kérdés felmerül egy ilyen hosszúra nyúlt űrutazás kapcsán – minket az érdekelt, hogy mit ettek és ittak a világűrben keringő állomáson az űrhajósok?

A keddi visszatérést élőben közvetítették, hiszen régen volt ilyen „komoly” helyzet az amerikai űrhajózás történetében. Williams és Wilmore azonban úgy tűnik, szerencsésen átvészelték az űrben töltött időt, mint ahogy a csaknem 17 órás visszautat is. 

Sunita Williams and Barry Willmore
Sunita Williams és Barry Wilmore űrhajósok 2024. június 5-én indultak a világűrbe / Fotó: Northfoto  

Nyolc nap helyett kilenc hónap

Sunita Williams és Barry Wilmore 2024 júniusában indultak az űrbe egy nyolc napos küldetésre. A meghajtórendszer váratlan meghibásodása és dokkolási problémák miatt a visszaút azonban egyre tolódott. Miközben szakemberek tucatjai dolgoztak azon, hogy biztonságban visszahozzák őket a Földre, olyan alapvető kérdések is felmerültek a civilekben, hogy vajon mit ettek az asztronauták? Az érdeklődés különösen azután erősödött fel, hogy novemberben olyan fotók láttak napvilágot, amelyeken Sunita soványnak tűnt. 

Dehidratált élelmiszerek: „bőséges” választék

A The New York Post beszámolója szerint pizzát, sült csirkét, sőt még garnélarákos koktélt is fogyasztottak az űrhajósok – de értelemszerűen nagyon kevés friss élelmiszer állt a rendelkezésükre, ami aztán három hónap után el is fogyott. Az orvosok folyamatosan figyelemmel kísérték az egészségügyi állapotukat, és elmondták, hogy az asztronauták viszonylag sokféle ételt ehettek: a már említetteken kívül például gabonapelyhet tejporral, tonhalat, tojást, leveseket, különféle ragukat, pörköltet és rakott ételeket. Ezekhez szárított formában jutottak hozzá, és az űrállomás 530 gallonos édesvíztartályából származó vízzel tették fogyaszthatóvá.

Williams és Wilmore maguk készítették el az ételeiket, és mágnesezett tálcákon, fém edényekből fogyasztották el.

A dehidratált és fagyasztva szárított (liofilizált) élelmiszerek nem tartalmaznak vizet. Ez lehetővé teszi, hogy az étel íze gyakorlatilag változatlanul megmaradjon, és csökkenjen a tartósítószerek használata is. Az étel megőrzi minden tápértékét, és elkészítés előtt nagyon kicsi a súlya.

Sunita Williams
Sunita Williams aggasztóan soványnak tűnt a felvételeken / Fotó: Northfoto

Tudtad? Az ISS még az űrhajósok vizeletét és verejtékét is újrahasznosítja az édesvízbe, így nagyon kevés hulladékot termel.

Az űrhajósokra most többhetes rehabilitációs időszak vár, ami részben kiterjed a súlytalanságban töltött időszak után, a földi körülményekhez való visszaszokásra, így az elvesztett csont- és izomtömeg visszaszerzésére, de más élettani funkciók visszanyerésére is.

Az asztronauták étrendje szigorúan szabályozott és gondosan megtervezett, hogy minden tápanyagot biztosítson számukra az űrutazás során. Az élelmiszereket úgy kell csomagolni, hogy évekig elálljanak és ne termeljenek morzsát vagy folyadékcseppeket. 

 

Az ételek típusa

  • Fagyasztva szárított ételek – a víz eltávolítása miatt könnyűek és hosszú ideig eltarthatók.
  • Konzervált és előkészített ételek – fémdobozokban tárolt ételek, amit azonnal vagy néhány perces előkészítés után fogyaszthatnak.
  • Friss ételek – főként rövidebb küldetésekre visznek, például gyümölcsöket, zöldségeket.
  • Speciális ételek – például energiaszeletek, snackek, folyékony vagy pasztaszerű ételek.

Tápanyagok és étrend

  • Az étrendnek megfelelő mennyiségű fehérjét, zsírt és szénhidrátot kell tartalmaznia.
  • Vitaminok és ásványi anyagok pótlása kiemelten fontos, különösen a D-vitamin és a kalcium a csontvesztés megelőzésének érdekében.
  • A megfelelő hidratáció elengedhetetlen, ezért különleges csomagolt italokat fogyasztanak.

Tudtad? Az űrhajósok érzékszervei máshogy működnek súlytalanságban, ezért az ételek intenzívebb fűszerezést igényelnek.

Kiemelt fotó: Northfoto
 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.