Egyre többen próbáljuk csökkenteni a konyhai hulladékot: komposztálunk, figyelünk a tudatos élelmiszer-tárolásra, és keressük a fenntartható megoldásokat. Ilyen például az újrafelhasználható dobozok, tárolóedények használata. De mi a helyzet az éttermekben kapott elviteles dobozokkal vagy a boltokban a húsok, gyümölcsök csomagolására használt műanyag tálcákkal? Vajon ezeket biztonsággal használhatjuk a háztartásban a későbbiekben?

Nem minden doboz egyforma: van, amelyik valóban újrafelhasználható, és van, amelyik csak egyszeri használatra biztonságos. A különbség attól függ, milyen anyagból készült, hogyan tisztítjuk, és mire szeretnénk használni. Egyes csomagolóanyagok rövid ideig jól működhetnek a konyhában, de hosszabb távon egészségügyi kockázatot jelenthetnek. Nézzük meg, mit mondanak a szakértők az éttermi és bolti műanyag dobozokról, és hogyan dönthetjük el, hogy érdemes-e megtartani őket.

Újrafelhasználható a húsok és gyümölcsök csomagolása?
Vajon újrafelhasználható a húsok műanyag csomagolása? / Fotó: Shutterstock

Meddig jó az éttermi elviteles doboz?

A szakértők szerint az éttermek által használt műanyag ételdobozok alapvetően élelmiszeripari célra készülnek, így rövid ideig biztonságosak maradékok tárolására. Ha hazaviszel egy vacsorát, amint kihűlt, azonnal tedd hűtőbe, és fogyaszd el 1-2 napon belül. A gond akkor kezdődik, ha ebben az edényben melegíted újra az ételt, vagy ha többször is használnád a dobozt. 

A műanyag dobozokból hő hatására bizonyos vegyületek kioldódhatnak, ezért nem ajánlott ezeket mikrohullámú sütőbe és mosogatógépbe tenni. Kézi mosogatással ideig-óráig biztonságosabban tisztíthatók, de hosszabb távon ezek az edények karcosodnak, rideggé válnak, és így nő annak a kockázata, hogy mikroműanyagok vagy más anyagmaradványok juthatnak az élelmiszerbe.

Aranyszabály: ha a doboz megkarcolódott, elszíneződött vagy zsíros filmréteg marad rajta, inkább dobd ki.

Milyen anyagból készült a doboz?

  • Üveg: biztonságosan újrafelhasználható, amíg nem repedt vagy sérült.
  • Karton, hungarocell: egyszer használatos, nem tisztítható, ezért kerüld a többszöri használatot.
  • Polisztirol (PS): gyorsan törik, ráadásul a sztirol kioldódhat belőle, így nem ajánlott az újrafelhasználása.
  • Műanyag (PP, PET, stb.): figyelj a doboz alján lévő újrahasznosítási jelzésre! A polipropilén (PP, 5-ös szám) a legbiztonságosabb közülük rövid távú élelmiszertárolásra.

Mi a helyzet a szupermarketek húsostálcáival?

A Lidl, Aldi, Spar és más áruházak polcain található húsos- vagy készételes tálcák általában PET vagy polisztirol alapanyagból készülnek. Ezeket eredetileg egyszeri használatra tervezték, így hosszú távú újrafelhasználásuk nem javasolt. Bár első ránézésre praktikusnak tűnhet bennük hűtőben tárolni a maradékot, ezek a dobozok a vágási, hajlítási pontokon hamar elgyengülnek, és fokozottan hajlamosak mikroműanyagokat engedni az ételbe.

Jó hír viszont, hogy egyre több bolt kísérletezik újrafelhasználható, visszaváltható dobozrendszerekkel és fenntarthatóbb csomagolással – érdemes figyelni a kínálatot.

Újrafelhasználható alternatívák

Ha gyakran viszel haza ételt étteremből, érdemes beruházni néhány strapabíró, újrafelhasználható üveg- vagy rozsdamentes acéldobozra. Ezek tartósak, biztonságosak, és hosszú távon még pénzt is spórolhatsz velük. Sok étterem nyitott rá, hogy a vendég saját dobozában vigye el a maradékot.

(Forrás)

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.