Nagyon bosszantó, ha a frissítő saláta vagy éppen a szendvics élvezhetetlenné válik az uborka keserű íze miatt. Nézzük, mi áll a háttérben, és hogyan védekezhetünk ellene termesztőként és fogyasztóként is!
Az uborka – akárcsak a tökfélék családjának többi tagja – képes egy kukurbitacin nevű vegyületet termelni. Ez egy természetes, keserű ízű anyag, amit a növény főként védekezés céljából állít elő. Elsősorban a levelekben, szárakban és gyökerekben halmozódik fel, de ha a növény tartós stressznek van kitéve, a termésbe is jut belőle.
Mit jelent a tartós stressz az uborka esetében?
Ezek a tényezők arra késztetik a növényt, hogy megvédje magát – ennek mellékhatása lehet a keserű ízű termés.
1. Környezeti stressz
A leggyakoribb ok a hő- vagy vízstressz. Ha az uborka nem jut elég nedvességhez, vagy túl nagy a hőingadozás (pl. nappali forróság után éjjeli lehűlés), akkor fokozódik a kukurbitacin-termelés. A növény így próbálja megóvni magát az állatoktól – és sajnos minket is elriaszt.
Tipp: Törekedj egyenletes öntözésre, és használj talajtakarót vagy árnyékoló hálót extrém időjárás esetén!
2. Fajtaválasztás
Nem minden uborka egyforma! A vastag héjú, keserűségre hajlamos fajták érzékenyebben reagálnak a környezeti hatásokra. A modern nemesítéseknek köszönhetően már sok olyan hibrid elérhető, amely genetikailag kevésbé hajlamos keserűséget termelni.
Tipp: Olyan fajtát válassz, amit kifejezetten keserűségmentesnek vagy hőségtűrőnek jelölnek a vetőmag csomagolásán!
3. Kártevők és betegségek
Ha az uborkanövényt rovarok vagy gombás betegségek támadják meg, az szintén stresszt idéz elő – és elindul a keserű vegyület termelése. Főként akkor, ha a növény alsó része, gyökérzete is érintett.
Tipp: Rendszeresen ellenőrizd a növényeket, és lépj időben, ha kártevőt vagy betegséget látsz! A lugasra futtatott uborka kevesebb fertőzésnek van kitéve.
4. Egyenetlen vagy túl késői betakarítás
Ha az uborkát túl sokáig hagyod a növényen, a termés túléretté válik – ez nemcsak keményebb lesz, de gyakran keserűbb is. Ugyanez igaz azokra a termésekre is, amelyek már deformálódott formában fejlődtek ki, mert valamilyen probléma érte őket.
Tipp: Szüretelj rendszeresen! Akár naponta is ellenőrizd, melyik uborka nőtt már elég nagyra.
5. Rossz tárolási körülmények
Miután leszedted, az uborka tovább él – párologtat, veszít a nedvességtartalmából. Ha nem hűtöd le hamar, vagy hosszabb ideig hagyod szobahőmérsékleten, az fokozza a keserű anyagok koncentrációját.
Tipp: Tárold hűtőszekrényben, és lehetőleg néhány napon belül használd fel!
Ha megvetted, vagy leszedted a kertből, és kóstolás után keserűnek találod, nem kell rögtön kidobni! Mutatjuk, hogyan mentheted meg a keserű uborkát:
A keserű uborka kellemetlen, de természetes jelenség. A kulcs a megelőzés: figyelj a környezeti tényezőkre, válassz jó fajtát, és bánj gondosan a növényeiddel. Így nagy eséllyel ropogós, friss és ízletes uborkát szüretelhetsz – keserűség nélkül.
(Forrás)
Kiemelt fotó: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.