Hiába ápoljuk gondosan a veteményest vagy választunk körültekintően a piacon, előfordulhat, hogy az uborka keserűvé válik. Az uborka kesernyés íze azonban nem valami hiba következménye, hanem a természet logikus védelmező rendszerének jele. De vajon mi idézi elő ezt a keserűséget, és mit lehet tenni ellene?

Nagyon bosszantó, ha a frissítő saláta vagy éppen a szendvics élvezhetetlenné válik az uborka keserű íze miatt. Nézzük, mi áll a háttérben, és hogyan védekezhetünk ellene termesztőként és fogyasztóként is!

Ha keserű az uborka, meg lehet menteni
Az uborka keserű ízét egy kukurbitacin nevű vegyületnek köszönheti / Fotó: Shutterstock

Miért lesz egyáltalán keserű az uborka?

Az uborka – akárcsak a tökfélék családjának többi tagja – képes egy kukurbitacin nevű vegyületet termelni. Ez egy természetes, keserű ízű anyag, amit a növény főként védekezés céljából állít elő. Elsősorban a levelekben, szárakban és gyökerekben halmozódik fel, de ha a növény tartós stressznek van kitéve, a termésbe is jut belőle.

Mit jelent a tartós stressz az uborka esetében?

  • vízhiány (különösen hosszan tartó szárazság idején),
  • hirtelen hőmérséklet-ingadozás,
  • túl erős napsütés,
  • kártevők támadása vagy betegségek jelenléte.

Ezek a tényezők arra késztetik a növényt, hogy megvédje magát – ennek mellékhatása lehet a keserű ízű termés.

Mi minden válthatja ki a keserűséget?

1. Környezeti stressz

A leggyakoribb ok a hő- vagy vízstressz. Ha az uborka nem jut elég nedvességhez, vagy túl nagy a hőingadozás (pl. nappali forróság után éjjeli lehűlés), akkor fokozódik a kukurbitacin-termelés. A növény így próbálja megóvni magát az állatoktól – és sajnos minket is elriaszt.

Tipp: Törekedj egyenletes öntözésre, és használj talajtakarót vagy árnyékoló hálót extrém időjárás esetén!

2. Fajtaválasztás

Nem minden uborka egyforma! A vastag héjú, keserűségre hajlamos fajták érzékenyebben reagálnak a környezeti hatásokra. A modern nemesítéseknek köszönhetően már sok olyan hibrid elérhető, amely genetikailag kevésbé hajlamos keserűséget termelni.

Tipp: Olyan fajtát válassz, amit kifejezetten keserűségmentesnek vagy hőségtűrőnek jelölnek a vetőmag csomagolásán!

3. Kártevők és betegségek

Ha az uborkanövényt rovarok vagy gombás betegségek támadják meg, az szintén stresszt idéz elő – és elindul a keserű vegyület termelése. Főként akkor, ha a növény alsó része, gyökérzete is érintett.

Tipp: Rendszeresen ellenőrizd a növényeket, és lépj időben, ha kártevőt vagy betegséget látsz! A lugasra futtatott uborka kevesebb fertőzésnek van kitéve.

4. Egyenetlen vagy túl késői betakarítás

Ha az uborkát túl sokáig hagyod a növényen, a termés túléretté válik – ez nemcsak keményebb lesz, de gyakran keserűbb is. Ugyanez igaz azokra a termésekre is, amelyek már deformálódott formában fejlődtek ki, mert valamilyen probléma érte őket.

Tipp: Szüretelj rendszeresen! Akár naponta is ellenőrizd, melyik uborka nőtt már elég nagyra.

5. Rossz tárolási körülmények

Miután leszedted, az uborka tovább él – párologtat, veszít a nedvességtartalmából. Ha nem hűtöd le hamar, vagy hosszabb ideig hagyod szobahőmérsékleten, az fokozza a keserű anyagok koncentrációját.

Tipp: Tárold hűtőszekrényben, és lehetőleg néhány napon belül használd fel!

Mit tehetsz, ha már keserű az uborka?

Ha megvetted, vagy leszedted a kertből, és kóstolás után keserűnek találod, nem kell rögtön kidobni! Mutatjuk, hogyan mentheted meg a keserű uborkát:

  • Hámozd meg: a kukurbitacin főleg a héjban található.
  • Vágj le többet a szárvégéből, akár 2–3 cm-t is érdemes lehet, mert ott koncentrálódik a legtöbb keserűség.
  • Öblítsd le hideg víz alatt: ezzel a hámozás után maradt kesernyés anyag is részben eltávolítható.
  • Savanyítsd vagy ecetes salátába keverd, hiszen az ilyen eljárások szintén tompíthatják a keserű ízt.

A keserű uborka kellemetlen, de természetes jelenség. A kulcs a megelőzés: figyelj a környezeti tényezőkre, válassz jó fajtát, és bánj gondosan a növényeiddel. Így nagy eséllyel ropogós, friss és ízletes uborkát szüretelhetsz – keserűség nélkül.

(Forrás)

Kiemelt fotó: Shutterstock

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.