Kiakadtak az emberek a balatoni extrém fagyin – te megkóstolnád?

A Balatonnál járva már nem csak a klasszikus csokis vagy gyümölcsös fagylaltok közül válogathatunk – aki igazán merész, most akár tücsökkel szórt fagyit is kóstolhat. A Vitorlás Fagyizó kreatív mestere, Pálfi Attila újra valami egészen különlegeset alkotott: megálmodta és megalkotta a Ciripella névre keresztelt tücsökfagyit, amely nemcsak ízében, de látványában is eltér a megszokottól.
– Tavaly nyáron éjfél körül egy éjszakai fürdőzésen támadt az ötlet. Mindenképpen valami Balatonhoz köthető különlegességet szerettem volna – mesélte Pálfi Attila a sonline.hu munkatársának. – Rengeteg volt a szúnyog, és akkor jött a gondolat, hogy készíthetnék szúnyogfagyit. De mivel az Európai Unióban csak négyféle rovar engedélyezett emberi fogyasztásra, a szúnyog nem jöhetett szóba. Így maradt a tücsök, és a tücsökfagyi – tette hozzá. A Ciripella fantázianevű fagylalt alapja egy karamellás, csokis-mogyorós Gianduja ízvilág, amit sós karamellás tücsökkel koronáznak meg – cukorszórás helyett. A ropogós tücsök Csehországból érkezik, és állítólag az íze leginkább a napraforgómagra hasonlít.
A tücsökfagyi gondolata nem teljesen új Európában: Németországban már készítettek fagylaltot rovarliszttel, de egész tücsökkel díszített változattal eddig kizárólag a Vitorlás Fagyizóban találkozhatunk.
A fogadtatás pedig minden várakozást felülmúlt.
– Ez még a lángosos fagyimnál is jobban fogy. Már rendelnem is kellett újabb adag tücsköt. Meglep, hogy mennyire nyitottak az emberek. Nemcsak a bevállalós fiatalok kóstolják meg, hanem idősebb vendégek is bátran kipróbálják – árulta el Pálfi.
A tücsökfagyi tökéletesen illeszkedik Pálfi Attila eddigi különleges kreációi közé. A Vitorlás Fagyizó választékában már szerepelt mentás uborkafagylalt, hekkes fagyi és a sajtos-tejfölös lángos ízű fagylalt is, amely korábban különdíjat nyert a Balaton Fagyija versenyen. A Ciripella a 2025-ös megmérettetésre készült, ahol a zsűri méltatta a fagylalt egyediségét és a Balatonhoz fűződő kreatív kapcsolódását. Pálfi pedig úgy döntött, nem áll meg – újabb meglepetések is készülnek a nyári szezonra.
– Újítást szeretnék vinni a szakmába – fogalmazott a cukrász. – És örülök, hogy ez ízlik az embereknek.
És hogy mi lesz a következő különlegesség? Kivi sorbet alapú spenótfagyi – és aztán ki tudja, mi jön még.
A cukrász úgy nyilatkozott, hogy a tücsökszórásos fagyija hatalmas siker. Ha azonban körülnézünk a fagyizó Facebook-oldalán, akkor azt látjuk, hogy a lelkes kommentek mellett megjelentek a negatív hangú vélemények is. Míg a többség finomnak ítéli a fagyit, és merész újítónak tartja a megalkotóját, addig van, aki szerint „Undorító a fagyi is meg az is aki ilyet etet az emberekkel. Beteg világ. Mi maradunk a házi fagyinál!”.
Már többször is volt róla szó, hogy a rovarfogyasztás mégsem annyira jó az emberi szervezetnek, de látom itt mindenkinek elmentek otthonról, főleg a kommentelőknek, mindenki ujjongva ünnepli ezt az értelmetlen gusztustalanságot
– fogalmazott egyikük. „Dögliszt fagyi nincsen? A pénzért mindenre képes lepra hely! Messziről elkerüljük!” – jegyezte meg epésen másvalaki. A tücsökfagyi tehát – bár kétségtelenül népszerű – elég megosztó...
Melyek az engedélyezett rovar alapú élelmiszerek?
Jelenleg az EU-ban négy rovarfaj került engedélyezésre: közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvája, keleti vándorsáska (Locusta migratoria), házi tücsök (Acheta domesticus), alombogár (Alphitobius diaperinus) lárvája. Az engedélyek nem terjednek ki más rovarfajok élelmiszerként történő forgalomba hozatalára. A négy fajra összesen hat engedély került kiadásra:
(Kiemelt fotó: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.