Különleges gasztroélmény vár a Balatonnál: a balatonmáriafürdői Vitorlás Fagyizóban megjelent a Ciripella, az első magyar rovarral szórt jeges finomság. A roppanós rovarral megszórt tücsökfagyi nemcsak egyedi, de kifejezetten népszerű is.

A Balatonnál járva már nem csak a klasszikus csokis vagy gyümölcsös fagylaltok közül válogathatunk – aki igazán merész, most akár tücsökkel szórt fagyit is kóstolhat. A Vitorlás Fagyizó kreatív mestere, Pálfi Attila újra valami egészen különlegeset alkotott: megálmodta és megalkotta a Ciripella névre keresztelt tücsökfagyit, amely nemcsak ízében, de látványában is eltér a megszokottól.

A tücsökfagyi igazi sláger lett a Balatonnál
A tücsökfagyi nagyon népszerű, szívesen választják ezt a vevők cukorszórás helyett / Fotó: sonline.hu

Tücsökfagyi: a nyár és a Balaton ihlette

Tavaly nyáron éjfél körül egy éjszakai fürdőzésen támadt az ötlet. Mindenképpen valami Balatonhoz köthető különlegességet szerettem volna – mesélte Pálfi Attila a sonline.hu munkatársának. – Rengeteg volt a szúnyog, és akkor jött a gondolat, hogy készíthetnék szúnyogfagyit. De mivel az Európai Unióban csak négyféle rovar engedélyezett emberi fogyasztásra, a szúnyog nem jöhetett szóba. Így maradt a tücsök, és a tücsökfagyi – tette hozzá. A Ciripella fantázianevű fagylalt alapja egy karamellás, csokis-mogyorós Gianduja ízvilág, amit sós karamellás tücsökkel koronáznak meg – cukorszórás helyett. A ropogós tücsök Csehországból érkezik, és állítólag az íze leginkább a napraforgómagra hasonlít.

Újdonság Európában is a tücsökfagyi

A tücsökfagyi gondolata nem teljesen új Európában: Németországban már készítettek fagylaltot rovarliszttel, de egész tücsökkel díszített változattal eddig kizárólag a Vitorlás Fagyizóban találkozhatunk.

A fogadtatás pedig minden várakozást felülmúlt.

Ez még a lángosos fagyimnál is jobban fogy. Már rendelnem is kellett újabb adag tücsköt. Meglep, hogy mennyire nyitottak az emberek. Nemcsak a bevállalós fiatalok kóstolják meg, hanem idősebb vendégek is bátran kipróbálják – árulta el Pálfi.

Kreatív ötletekből nincs hiány

A tücsökfagyi tökéletesen illeszkedik Pálfi Attila eddigi különleges kreációi közé. A Vitorlás Fagyizó választékában már szerepelt mentás uborkafagylalt, hekkes fagyi és a sajtos-tejfölös lángos ízű fagylalt is, amely korábban különdíjat nyert a Balaton Fagyija versenyen. A Ciripella a 2025-ös megmérettetésre készült, ahol a zsűri méltatta a fagylalt egyediségét és a Balatonhoz fűződő kreatív kapcsolódását. Pálfi pedig úgy döntött, nem áll meg – újabb meglepetések is készülnek a nyári szezonra.

Újítást szeretnék vinni a szakmába – fogalmazott a cukrász. – És örülök, hogy ez ízlik az embereknek. 

És hogy mi lesz a következő különlegesség? Kivi sorbet alapú spenótfagyi – és aztán ki tudja, mi jön még. 

Tücsökfagyi: finom vagy inkább nemet mondunk rá?

A cukrász  úgy nyilatkozott, hogy a tücsökszórásos fagyija hatalmas siker. Ha azonban körülnézünk a fagyizó Facebook-oldalán, akkor azt látjuk, hogy a lelkes kommentek mellett megjelentek a negatív hangú vélemények is. Míg a többség finomnak ítéli a fagyit, és merész újítónak tartja a megalkotóját, addig van, aki szerint  „Undorító a fagyi is meg az is aki ilyet etet az emberekkel. Beteg világ. Mi maradunk a házi fagyinál!”. 

Már többször is volt róla szó, hogy a rovarfogyasztás mégsem annyira jó az emberi szervezetnek, de látom itt mindenkinek elmentek otthonról, főleg a kommentelőknek, mindenki ujjongva ünnepli ezt az értelmetlen gusztustalanságot 

– fogalmazott egyikük. „Dögliszt fagyi nincsen? A pénzért mindenre képes lepra hely! Messziről elkerüljük!” – jegyezte meg epésen másvalaki. A tücsökfagyi tehát – bár kétségtelenül népszerű – elég megosztó...

Melyek az engedélyezett rovar alapú élelmiszerek?

Jelenleg az EU-ban négy rovarfaj került engedélyezésre: közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvája, keleti vándorsáska (Locusta migratoria), házi tücsök (Acheta domesticus), alombogár (Alphitobius diaperinus) lárvája. Az engedélyek nem terjednek ki más rovarfajok élelmiszerként történő forgalomba hozatalára. A négy fajra összesen hat engedély került kiadásra:

  • Szárított Tenebrio molitor lárva (közönséges lisztbogár): fehérjetermékekben, kekszekben, hüvelyeskből készített ételekben és tésztaalapú termékekben használják fel.
  • Fagyasztott, szárított és por formában lévő Locusta migratoria (keleti vándorsáska): feldolgozott burgonyatermékekben; hüvelyesekből készített ételekben és tésztaalapú termékekben, húshelyettesítőkben, levesekben és leveskoncentrátumokban, konzerv/üvegben kiszerelt hüvelyesekben és zöldségekben, illetve például kolbászokban használják fel.
  • Közönséges lisztbogár fagyasztott, szárított és por formájában lévő lárvája (Tenebrio molitor lárva): müzliszeletekben, szószokban, húshelyettesítőkben, chipsekben, előkészített húsokban használják fel például.
  • Fagyasztott, szárított és por formában lévő Acheta domesticus (házi tücsök): példáuk kenyér- és zsemlefélékben, kekszekben, pékárukban, szószokban, húshelyettesítőkben használják fel.
  • Az Acheta domesticusból (házi tücsök) előállított, részben zsírtalanított por: például müzliszeletekben, kekszekben, szószokban, levesekben, chipsekben használják fel.
  • Fagyasztott, pépesített, szárított és por formában lévő Alphitobius diaperinus-lárvák (alombogárlárvák): kenyér- és zsemlefélékben, levesekben, chipsekben, tej- és tejtermék-helyettesítőkben, húshelyettesítőkben használják fel. 

 

 

(Kiemelt fotó: Shutterstock)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.