Ha unod a gyrost, ezeket a trendi gyorséttermeket próbáld ki Budapesten

A koronavírus-járvány, az ezzel járó kijárási korlátozások bizony sok étterem, pékség, cukrászda és kávézó végét jelentette. Az elmúlt években bezártak legendás helyek, kis gyöngyszemek a fővárosban, de az élet nem állt meg, sőt a bezárásokkal párhuzamosan egymás után nyitnak az új vendéglátóegységek Budapesten. A gasztrokultúra pedig talán sosem volt olyan pezsgő, mint ma, és soha nem volt még annyi színes, izgalmas és új hely a magyar fővárosban, mint most.
Tökéletes összhangban megférnek egymás mellett a Michelin-csillagos éttermek és a street foodot árusító helyek, és bár a gyros, az aluljárós pizza és a burger még mindig dominál, de aki szemfüles, az felfedezheti a budapesti gasztronómia rejtett kincseit, a trendi gyorséttermeket.
Az étteremtúránk első állomása az Astorián található Krumpello volt, aminek már a neve is sejteti, hogy bent valami burgonyás dologgal fogunk találkozni. A Krumpello food truckként kezdte, ezután költözött be állandó helyére a belvárosban, az étlapon pedig többféle sült-töltött burgonyát találunk.
A kumpir, ennek a balkáni országokra, illetve Törökországra jellemző gyorsételnek az alapja az egészben, héjában sült burgonya, amit kettévágnak, a belsejét villával fellazítják, vajjal és sajttal ízesítik, így olyan lesz mint a krumplipüré. Erre az alapra kerül rá a feltét, ami bármi lehet.
A Krumpellóban kapható amerikai, mexikói, görög, olaszos, keleties és magyaros ízvilágú töltött krumpli is, sőt ezek mellett egy olyan alapverzió is, melyre csak paradicsomos babot töltenek, viszont a további feltéteket mi válogathatjuk össze.
Hol található?
A Deák tértől alig pár lépésre, a Fehér Hajó utcában nyitott meg az Eggdrop Project, ami koreai szendviccsel hoz új színt a budapesti gyorsételek palettáján. Kísérleti alapon, más néven már működtek korábban, de most szintet léptek, megújult az arculat és az étlap is.
Az eggdrop egy koreai szendvics, aminek az alapja és a lényege, hogy nem sima kenyeret használnak, hanem nagyon puha, tejjel és sűrített tejjel készült briósszeletek közé kerül a töltelék. A kalácsot saját recept alapján a Marmorstein pékség készíti az Eggdrop Project számára és érezhető a minőségi alapanyag.
A szendvicsek fő összetevője a tojás, ám ez változatos formában kerül a briósszeletek közé. Az egyik szendvicsbe tükörtojást tesznek, de külön sütik a fehérjét és külön a sárgáját, a másikba koreai tojássaláta kerül, a harmadik opció pedig egy növényi tejszínes rántotta. Ezek mellé kerülhet füstölt lazac, bulgogi marhahús, japán rántott hús és puha császárhús is, és a kimchi, a fermentált italok, mint a kombucha vagy a vízikefír, és persze a matcha latte sem hiányozhat a felhozatalból.
Hol található?
A hütteételek egyik legismertebb fogása, a császármorzsa köré szervezte koncepcióját a Ráday utcában található Kaiserin. A puha, légiesen könnyed, de mégis palacsintaszerű tésztát sokan sokféleképpen készítik. A Kaiserinben az eredeti, osztrák receptet követik, azaz nem kerül bele búzadara.
Aki az alap, egyszerű császármorzsát kóstolná, ezt is megteheti, ugyanis az édes alaptészta finom, erre kérhetünk porcukrot és persze baracklekvárt is. A vásárlók körében viszont nem a hagyományos, hanem a különleges ízkombinációk a népszerűek.
A császármorzsára kerülhet feltétként például banánkarika, Nutella és Kinder Bueno is, egy másik változatot, a Sissi's Dreamet pedig pisztáciakrém, vaníliaöntet, kekszmorzsa és málna édesíti. A mindennel megpakolt császármorzsa laktató desszert, ami brunchnak vagy könnyed ebéd utáni levezetésnek is beillik.
Hol található?
A Vas és a Dob utcában is található már egy-egy Nokedlish. Ahogy a neve is sejteti, itt sem pizzát vagy burgert árulnak, hanem az egyik legalapabb magyar ételt és köretet, a nokedlit gondolták újra. A több hónapos kísérletezés eredménye pedig egy olyan gyorsétel, ami nem csak a külföldieknek tud meglepetést okozni.
Minden fogás alapja a nokedli, és ha valahol ennyire hangsúlyos egy alapanyag egy ételben, mint itt, akkor sok múlik rajta. A recept ugyan titkos, de megérte a hosszú tesztelési időszak, ugyanis már az alap, az ecetes salátával kínált klasszikus tojásos nokedli is megéri az árát.
A nokedlit kérhetjük vadasmártással és paprikás mártással is, ez hússal együtt klasszik pörkölthangulat, ami pedig a turistáknak és a magyaroknak is kedvence, az a carbonara és a noc 'n cheese, amit készítés során jól lepirítanak, és feltétként jalapeno és sült bacon is kérhető rá.
Hol található?
Az utolsó helyszínünk az újbudai Pizza Művek, ahol vastagtésztás, budapest style pizzát kínálnak. A kínálatban megtalálhatóak az alap pizzaízek, azaz kérhetsz sajtosat, szalámisat és sonkásat is, ami az egész különlegességét adja, az pedig a pizza formája, és a mellé kínált kétféle mártogatós.
A pizzatészta vastag, de egyáltalán nem tömör, hanem inkább puha, a széle viszont ropog, úgy ahogy kell. A szósz erőteljes olasz fűszerezésű, minden feltéttel jól harmonizál. A pizza hat darab, könnyen kézbe fogható kockára vágva kerül a dobozba.
A pizza mellé pizzaszószt és tejfölös-fokhagymás mártogatóst is kapunk, mindkettő passzol a feltétekhez, amiket kukoricával, gombával, olívabogyóval és lilahagymával is extrázhatunk. Ezzel kicsit megidézve a kenyérlángosos hangulatot.
Hol található?
Az öt helyszín mindegyike megér egy próbát, főleg akkor, ha már unod a gyrost vagy a burgert. A legújszerűbb a fentiek közül az Eggdrop Project, láthatóan a hazai és a nemzetközi közönségre is építenek, az ételek minősége kiváló, és ehhez átgondolt, kreatív italpárosítást is találunk. A Nokedlish egy egyszerű, sokak által talán már unt ételbe, a nokedlibe vitt olyan csavart, ami miatt bátran ajánlhatjuk bárkinek, magyar és külföldi embernek, fiatalnak és idősnek egyaránt. Az alap tojásos nokedli mennyei, és az extrább változatok is megérik a pénzüket.
A Kaiserin nem gyors desszertet, inkább brunchot kínál, a mennyiség nagy, így egy komoly ebéd utáni levezetésnek sok lehet, de randihelyszínnek tökéletes, és igazi Instagram-kompatibilis hely. A császármorzsa tésztája finom, csak lekvárral kérve is kiváló. A Pizza Művekre is igaz, hogy ha jó az alap, elrontani már nem igazán lehet a dolgot, és szerencsére a pizzatészta finom, belül puha, a külső része ropog, a szósz remek és a feltétek és változatosak eléggé ahhoz, hogy mindenki találjon kedvére valót. A mártogatós pedig zseniális ötlet a pizza mellé.
A Krumpello koncepciója viszonylag egyszerű, és sok múlik itt is az alapon, azaz a krumplin, mert ha az nem jó, akkor az egész étel csalódás lehet. A feltétek közül az amerikai, azaz a burgeres a legjobb, és az egyik legnépszerűbb.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.