A tiramisu eredete nem teljesen tisztázott, ugyanis több történet is kering a születéséről, de a legelterjedtebb verzió szerint a 20. század közepén született meg: állítólag 1960-ban készítette el először a trevisói Le Beccherie étterem.
Ez a világhírű olasz desszert, mascarponéból, tojásból, cukorból, kávéból, alkoholból – ami eredetileg Marsala likőr volt –, babapiskótából és egy kevés kakaóból készül. Nevének szó szerinti jelentése: „dobj fel engem”.
„Az igazi, hamisítatlan tiramisuban a gőz felett csípősre melegített tojássárgáját keverik ki mascarponéval, tejszínnel és porcukorral” – mondta Kapusi Gerti, a TV Paprika Magazin társműsorvezetője, hozzátette: „A csípősre melegítés azt jelenti, hogy gőz felett kezdjük el kevergetni a tojássárgáját, és amikor kissé sűrűsödni kezd, az ujjunkkal ellenőrizzük a hőfokát, ha megcsípi a meleg, akkor jó”.
A tiramisu ízesítésének tényleg csak a képzelet szabhat határt, Kapusi Gerti szerint jelenleg a pisztáciás változat a legnépszerűbb. Aki ilyet szeretne készíteni, az semmiképpen ne spóroljon a pisztáciával; vagy válasszon nagyon magas pisztáciatartalmú krémet, vagy pirítson pisztáciát, majd darálja le késes aprítóban. A pisztáciakrémet az alap krémhez kell keverni.
Készülhet csokoládés verzióban, de érdemes kísérletezni akár sütőtökös vagy epres ízesítéssel is, és akár a marsalát is lecserélhetjük például kávélikőrre
– javasolta Gerti.
Ahogyan azt már megírtuk, a pisztáciakrém tökéletes kenyérre vagy puffasztott rizsre kenve, de szendvicsekhez, palacsintákhoz, vagy akár házi készítésű süteményekhez, esetleg salátákhoz is bátran adhatjuk.
Mielőtt nekiállnánk az elkészítésnek, érdemes tudni, hogy a pisztáciát darálhatjuk teljesen finomra, de az sem gond, ha rusztikusra hagyva használjuk fel. A végeredmény tekintetében csupán annyi a különbség, hogy az egyik változatában homogénebb lesz a krém, a másikban pedig pont az ellenkezője.
Egy különleges rekord is fűződik a tiramisuhoz: 2015 májusában Gemona del Friuli városában a világ legnagyobb tiramisuját készítették el, amely több mint 3 tonnát nyomott. 750 liter kávé, 625 kg mascarpone, 450 kg babapiskóta, 250 kg cukor, 25 kg kakaó és 25 kg tejszínhab felhasználásával készült.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.