Sokan nem is sejtik, hogy egy gyermek ízlése már a születése előtt elkezd kialakulni. A legújabb kutatások szerint a terhesség alatti táplálkozás közvetlen hatással lehet arra, hogy a baba milyen ételeket részesít majd előnyben a későbbi életében. Az anya által elfogyasztott ételek íze és illata ugyanis eljut a magzathoz a magzatvízen keresztül, és ezek az első tapasztalatok megalapozhatják a gyermek későbbi ízlésvilágát.

A Durham Egyetem 2022-ben, 4D ultrahangos technológiával végzett tanulmánya elsőként bizonyította, hogy a magzatok képesek különbséget tenni különféle ízek között. A terhesség alatti táplálkozás és a magzatok reakciója közötti összefüggést vizsgáló kutatás során 100, 32–36. hetes kismamát figyeltek meg, akik sárgarépás vagy kelkáposztás kapszulát kaptak. Az eredmények lenyűgözőek: a sárgarépát fogyasztó anyák magzatai mosolyszerű mimikát mutattak, míg a kelkáposzta kesernyés ízére grimaszokkal reagáltak. Ez pedig azt jelzi, hogy a babák már az anyaméhben is érzékelik az ízeket, és képesek reagálni is azokra.

terhesség alatti táplálkozás
A terhesség alatti táplálkozás befolyásolja a babák magzati és későbbi ízlését is
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Terhesség alatti táplálkozás: nem mindegy, mit fogyaszt a kismama

A terhesség során az anya étrendje hatással van a magzatvíz ízére, így befolyással lehet a baba ízélményeire és későbbi ételpreferenciáira. Ha az anya sokféle zöldséget, gyümölcsöt, fűszert és természetes alapanyagot fogyaszt, azzal hozzájárulhat ahhoz, hogy gyermeke nyitottabb legyen az egészséges ételekre. Például ha gyakran fogyaszt sárgarépát, fokhagymát vagy vaníliát, a baba ezeket az ízeket később ismerősként azonosíthatja, és nagyobb eséllyel fogadja el őket a hozzátáplálás során. 

Ugyanakkor a cukorban és zsírban gazdag étrend a terhesség alatt nemcsak a magzat egészségére lehet negatív hatással, de hosszú távon befolyásolhatja a baba anyagcseréjét és ízpreferenciáját is. Az ilyen étrend mellett fejlődő gyermekek nagyobb eséllyel lesznek fogékonyak a kevésbé egészséges ételekre, és nőhet náluk a cukorbetegség, elhízás vagy szív- és érrendszeri problémák kialakulásának kockázata.

Ezért az egészséges táplálkozás kismamák esetében nemcsak önmaguk, de a magzat miatt is fontos. 

A cukros és zsíros ételek túlzott fogyasztása nem csak a kismamára, a babára is rossz hatással lehetnek
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Hogyan fejlődik a baba ízérzékelése?

A magzat ízérzékelése már a terhesség 8. hetében elkezd fejlődni, amikor megjelennek az ízlelőbimbók. A 14. hét környékén a magzat már érzékeny az ízmolekulákra, melyek az anya által elfogyasztott ételekből kerülnek a magzatvízbe. A szaglás is kulcsszerepet játszik ebben a folyamatban: a 24. hét után megnyílnak a magzat orrjáratai, így az illatanyagokat is érzékeli, amely tovább formálja az ízélményeit. Ez a képesség a harmadik trimeszterben tovább finomodik, ezért lehetséges, hogy a baba már születése előtt hozzászokik bizonyos ízekhez és illatokhoz – írja a Bors.

A 32–36. hétben járó magzatok pedig – amint az arra a vizsgálatok során a kutatók is rávilágítottak – már képesek reagálni a különféle ételekre, azaz mosolyognak vagy éppen a szemöldöküket ráncolják attól függően, hogy édesanyjuk mit evett. 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.