A tavaszi felmelegedés örömteli időszak, de nem árt óvatosnak lenni. A nagy mértékű melegedés ugyanis megviselheti a szervezetünket – főleg akkor, ha valamilyen egészségügyi problémával élünk. Tudatossággal és egy kis odafigyeléssel azonban sokat tehetünk azért, hogy jól viseljük ezt az időszakot, és valóban élvezni tudjuk a tavasz minden pillanatát.
A hét második felétől egy stabil, délnyugati áramlás hatására melegebb légtömegek áramlanak Közép-Európa fölé. Ez a légköri változás azt jelenti, hogy a korábbi, hideg, sarkvidéki eredetű levegőt fokozatosan melegebb, nedvesebb levegő váltja fel. Bár a felmelegedés technikailag fokozatos, a szervezet számára mégis hirtelen, „frontszerű” terhelést jelenthet – különösen akkor, ha a hőmérséklet-különbség egy-két nap alatt eléri akár a 10–12 Celsius-fokot is.
A meteoropátia – vagyis az időjárás-változásokra való érzékenység – sokaknál okozhat panaszokat, főleg ha az alábbi csoportokba tartoznak:
A hirtelen melegedés vérnyomás-ingadozást, szívritmuszavart, szédülést okozhat.
A levegő hőmérsékletének gyors emelkedése, a légnyomás változása és a szél is provokálhat fejfájást vagy migrént.
A megváltozott hőmérséklet és a szél miatt nyugtalanabb lehet az éjszaka, a pihenés minősége romlik.
Számukra a hirtelen melegedés különösen megterhelő lehet, mivel a szervezetük alkalmazkodóképessége csökkent.
A leggyakoribb panaszok a következők lehetnek:
Mit tehetünk?
Bár az időjárást nem tudjuk befolyásolni, a megelőzés terén több mindent is tehetünk, hogy segítsük a szervezetünket az alkalmazkodásban:
A hirtelen tavaszi felmelegedés tehát megterhelheti a szervezetet: kihat a vérkeringésre, a hormonháztartásra és az energiaszintünkre is. Megfelelő táplálkozással sokat tehetünk azért, hogy könnyebben alkalmazkodjunk ehhez a változáshoz. Íme néhány tipp:
Ilyenkor indul a retek, újhagyma, spenót, sóska, salátafélék szezonja – ezek segítenek a szervezet „tavaszi nagytakarításában”. Ne feledkezzünk meg a C-vitaminban gazdag ételekről sem, amelye támogatják az immunrendszert: citrusfélék, paprika, eper, brokkoli.
A melegebb időben könnyebben dehidratálódunk, ami fáradékonyságot okoz. Igyunk több vizet, gyógyteát, citromos vizet, esetleg enyhe zöld teát (antioxidánsokban gazdag). A kókuszvíz is jó választás, mert természetes elektrolitokat tartalmaz.
Kerüljük a nehéz, zsíros ételeket, főleg ebédre. A test ilyenkor könnyebben veszi az emésztést segítő, nyers vagy enyhén párolt ételeket. Hasznosak lehetnek a fermentált ételek is (pl. kefir, joghurt, savanyú káposzta) a bélflóra támogatására.
A gyors időjárásváltás „megbolygathatja” a vércukorszintet, ami fejfájást, ingerlékenységet okozhat. Részesítsük előnyben a komplex szénhidrátokat: zabpehely, teljes kiőrlésű kenyér, édesburgonya, barna rizs.
A tavaszi fáradtságra jellemző az alacsony energiaszint, ingerlékenység. Ezért ajánlott a magnézium és a B-vitaminok pótlása. Fogyasszunk sok leveles zöldet, olajos magvakat, hüvelyeseket, zabot. Ezek támogatják az idegrendszert és az energiaszint stabilizálását. Bár már erősödik a napfény, még lehet alacsony a D-vitamin szint – ezt is érdemes pótolni vagy ellenőrizni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.