Végre tényleg megérkezett a tavasz: mától beindult a felmelegedés, ami már-már nyárias hőmérsékleteket hoz a következő napokra. A napfény, a virágba boruló fák és a hosszabbodó nappalok mind hozzájárulnak a jókedvünkhöz – de az időjárásváltozás nem mindenki számára könnyű. A nagy mértékű melegedés ugyanis komoly élettani hatásokat gyakorolhat a szervezetre, különösen az arra érzékenyek esetében.

A tavaszi felmelegedés örömteli időszak, de nem árt óvatosnak lenni. A nagy mértékű melegedés ugyanis megviselheti a szervezetünket – főleg akkor, ha valamilyen egészségügyi problémával élünk. Tudatossággal és egy kis odafigyeléssel azonban sokat tehetünk azért, hogy jól viseljük ezt az időszakot, és valóban élvezni tudjuk a tavasz minden pillanatát.

A meleg és napsütés jót tesz a szervezetünknek a szürke téli hónapok után / Fotó: Shutterstock 

A melegedés folyamata: mit jelent ez meteorológiailag?

A hét második felétől egy stabil, délnyugati áramlás hatására melegebb légtömegek áramlanak Közép-Európa fölé. Ez a légköri változás azt jelenti, hogy a korábbi, hideg, sarkvidéki eredetű levegőt fokozatosan melegebb, nedvesebb levegő váltja fel. Bár a felmelegedés technikailag fokozatos, a szervezet számára mégis hirtelen, „frontszerű” terhelést jelenthet – különösen akkor, ha a hőmérséklet-különbség egy-két nap alatt eléri akár a 10–12 Celsius-fokot is.

A hirtelen felmelegedés élettani hatásai: kik a leginkább érintettek?

A meteoropátia – vagyis az időjárás-változásokra való érzékenység – sokaknál okozhat panaszokat, főleg ha az alábbi csoportokba tartoznak:

  • Keringési zavarokkal élők

A hirtelen melegedés vérnyomás-ingadozást, szívritmuszavart, szédülést okozhat.

  • Migrénesek, fejfájásra hajlamosak

A levegő hőmérsékletének gyors emelkedése, a légnyomás változása és a szél is provokálhat fejfájást vagy migrént.

  • Alvászavarban szenvedők

A megváltozott hőmérséklet és a szél miatt nyugtalanabb lehet az éjszaka, a pihenés minősége romlik.

  • Idősek és krónikus betegségben szenvedők

Számukra a hirtelen melegedés különösen megterhelő lehet, mivel a szervezetük alkalmazkodóképessége csökkent.

A hirtelen meleg az arra érzékenyeket megviselheti / Fotó: Shutterstock 

Tünetek, amikre érdemes figyelni

A leggyakoribb panaszok a következők lehetnek:

  • fáradékonyság, levertség;
  • ingerlékenység, koncentrációs zavar;
  • alvásproblémák;
  • fejfájás, migrén;
  • szívpanaszok, szapora pulzus.

Mit tehetünk? 

Bár az időjárást nem tudjuk befolyásolni, a megelőzés terén több mindent is tehetünk, hogy segítsük a szervezetünket az alkalmazkodásban:

  • Fogyasszunk elegendő folyadékot, már a reggeli órákban kezdjük a hidratálást. A víz segíti a testhőmérséklet szabályozását és csökkenti a fejfájás kialakulásának esélyét.
  • Öltözködjünk rétegesen, hogy szabályozni tudjuk testhőnket.
  • Pihenjünk többet, és ha tehetjük, iktassunk be egy kis délutáni sziesztát. A szervezet így könnyebben regenerálódik.
  • Mozogjunk kora reggel vagy késő délután, amikor enyhébb az idő – a testmozgás segíti a keringést és javítja a közérzetet.
  • Figyeljünk a szív- és érrendszeri tünetekre, és ha szokatlan panaszt tapasztalunk (szédülés, mellkasi nyomás, szapora pulzus), forduljunk orvoshoz.

Megfelelő táplálkozással az energikus tavaszi napokért

A hirtelen tavaszi felmelegedés tehát megterhelheti a szervezetet: kihat a vérkeringésre, a hormonháztartásra és az energiaszintünkre is. Megfelelő táplálkozással sokat tehetünk azért, hogy könnyebben alkalmazkodjunk ehhez a változáshoz. Íme néhány tipp:

  • Friss, szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztása

Ilyenkor indul a retek, újhagyma, spenót, sóska, salátafélék szezonja – ezek segítenek a szervezet „tavaszi nagytakarításában”. Ne feledkezzünk meg a C-vitaminban gazdag ételekről sem, amelye támogatják az immunrendszert: citrusfélék, paprika, eper, brokkoli.

  • Növeljük a folyadékbevitelt

A melegebb időben könnyebben dehidratálódunk, ami fáradékonyságot okoz. Igyunk több vizet, gyógyteát, citromos vizet, esetleg enyhe zöld teát (antioxidánsokban gazdag). A kókuszvíz is jó választás, mert természetes elektrolitokat tartalmaz.

  • Fogyasszunk könnyebb, emészthetőbb ételeket

Kerüljük a nehéz, zsíros ételeket, főleg ebédre. A test ilyenkor könnyebben veszi az emésztést segítő, nyers vagy enyhén párolt ételeket. Hasznosak lehetnek a fermentált ételek is (pl. kefir, joghurt, savanyú káposzta) a bélflóra támogatására.

  • Kerüljük a hirtelen vércukorszint-emelkedést

A gyors időjárásváltás „megbolygathatja” a vércukorszintet, ami fejfájást, ingerlékenységet okozhat. Részesítsük előnyben a komplex szénhidrátokat: zabpehely, teljes kiőrlésű kenyér, édesburgonya, barna rizs.

A tavaszi fáradtságra jellemző az alacsony energiaszint, ingerlékenység. Ezért ajánlott a magnézium és a B-vitaminok pótlása. Fogyasszunk sok leveles zöldet, olajos magvakat, hüvelyeseket, zabot. Ezek támogatják az idegrendszert és az energiaszint stabilizálását. Bár már erősödik a napfény, még lehet alacsony a D-vitamin szint – ezt is érdemes pótolni vagy ellenőrizni.

(Kiemelt fotó: Shutterstock)



 


 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.