15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mákos guba  recept
Mákos guba
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Érdekességek

Színésznő tette híressé: kolozsvári káposzta

Noha a történészek szerint a töltött káposzta az erdélyi Mezőségből került a kincses városba, rakott változata pedig Nagyváradon született, elválaszthatatlanul ráragadt a kolozsvári jelző. Nagy szerepet játszott ebben a vándorszínészet korszakának legnépszerűbb művésznője, az első magyar operaénekesnő Déryné Szép-Pataki Róza, aki az országot járva maga is sokszor főzte a laktató ételt.

A Jászberényből tizenévesen Pestre költözött bájos Rózát a társulatnál dolgozó Katona József is megkérte, ám ő Déry István bonvivánnak mondott igent. Pályája során sokat időzött Kolozsváron, és az operát népszerűsítette az 1821-ben felépült kőszínházban. Nagy Lázár nevű rajongója pazar ebédet adott a tiszteletére, amelyről Déryné így számol be emlékezéseiben:

„Lázár úr kínál: Én a tekintetes Asszonyt kolozsvári káposztával kívántam meglepni, mert […] még nem evett így készítve’ [...] De hogy írjam én ezt le? Ennek jóságát, szép ízletes föltálalását, és hogy mi volt abba minden főve és a tetején még azonkívül a friss kolbász sülve. […] Azt nem is mindenkor lehet főzni, csak mikor friss sertést ölnek. […] Midőn a szalonnáról lehúzzák a bőrt […], leterítik a kaszrolt egészen vele. […] Azután rendre rakják a fenekére a szokott módon elkészített tőtött káposztát. […] Azután egy rend gyöngyös hurkát, szalonnát, sertéshúst sorba: azután ismét egy rend káposztát, azután a közepibe egy megspékelt sült kappant, meg ha van, sült libát, ismét egy rend káposztát, mindaddig, míg a kaszrol megtelik. Akkor annyi vizet töltenek reá, amennyi ellepi, s beborítják ismét szalonnabőrrel, hogy abba főljön meg egészen. De azt nem szabad berántani…”

Honthy Hanna is oda volt érte 1937-ben a híres primadonna Csárdáskirálynő-jelmezben reklámozta a kedvenc ételét is előállító konzervgyár termékeit egy plakáton, ezzel a szöveggel: „Szeretnék én olyan nélkülözhetetlen lenni a színpadon, mint amilyen nélkülözhetetlen a Globus konzerv minden háztartásban!” – A szocialista érában a kolozsvári töltött káposztát sült debrecenivel és kakastaréj-szalonnával tálalták a Mátyás pincében. Papp Endre A vendéglős és híres vendégei című memoárjában felidézi, hogy Honthy Hanna egyszer a következő kommentárt fűzte késő esti rendeléséhez: „Nézze, kedves Papp úr, amikor a Csárdáskirálynőt énekelem, egész nap étlen-szomjan készülök az előadásra, nem eszem semmit. És ma a Csárdáskirálynő volt műsoron. És születésnapom van. Szóval, hozzák csak azt a kolozsvári töltött káposztát .”

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.