Érdekességek

Szaftos és puha hús? Nem probléma – csak erre a titkos összetevőre van szükség hozzá

Sokan tartanak attól, hogy nem tudják jól megsütni a húst, és a végeredmény rágós és száraz lesz. Pedig mindössze egyetlen titkos összetevőre van szükség a tökéletesen puha és szaftos húshoz.

Rendkívül bosszantó és nagy csalódás tud lenni, amikor egy szép, gondosan kiválasztott húst készítünk vacsorára, de az étel a várakozásokkal ellentétben keményre és szárazra sikerül. Szerencsére, az egyik amerikai gasztroportál, a Cook’s Illustrated talált erre egy olyan hatékony összetevőt, amitől a hús rendkívül puha és szaftos lesz. Ez pedig nem más, mint a szódabikarbóna, ami lehet, hogy elsőre kissé szokatlanul hangzik, viszont garantáltan működik.

puha hús
Ha puha és szaftos húst szeretnénk készíteni, akkor próbáljuk ki a szódabikarbónát
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Miért olyan hatásos?

Mivel a szódabikarbóna növeli a hús felszínének pH-értékét, ezáltal a fehérjék kevésbé képesek összekapcsolódni, összehúzódni. Az eredmény? Lágyabb, omlósabb, szaftosabb hús – éppen olyan, amilyennek lennie kell!

Így kell alkalmazni

De hogyan működik ez a gyakorlatban? Ha nagyobb darab hússal dolgozunk, akkor bőségesen szórjuk meg szódabikarbónával a felületét, alaposan masszírozzuk bele, majd pihentessük a hűtőben 3-4 órán keresztül. Sütés előtt jól öblítsük le róla a szódabikarbónát, ízlés szerint fűszerezzük és készítsük el a szokásos módon – írja a Bild der Frau.

Kisebb húsok esetén a következő szabály érvényes: 300 gramm húshoz, 100 milliliter vízben oldjunk fel 1 teáskanál szódabikarbónát. Áztassuk ebben az oldatban a húst körülbelül 15 percig, majd öblítsük le alaposan, fűszerezzük ízlés szerint és készítsük el, ahogyan szeretnénk.

Ez is a puha pecsenye titka

Pecsenyét sütni nem is olyan egyszerű feladat, kell hozzá a rutin és persze a megfelelő alapanyag. Sertéstarjából szerencsére könnyű finom, szaftos pecsenyét készíteni, ha pedig kipróbáljuk a lassan sütést, akkor majdnem elronthatatlan. Ennek a sütési praktikának a lényege, hogy alacsony hőfokon, hosszú időn át sül a hús a sütőben.

Recept
Mester
Lassan sült fehérboros tarja
180 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

Szódabikarbóna: a háztartás csodaszere

A szódabikarbóna egyébként is igazi kincs a konyhában és a háztartásban, alig van olyan probléma, amit ne oldana meg. Szagtalanít, foltokat tisztít, eltávolítja a vízkövet, fehérít és még sorolhatnánk. Alkalmazhatjuk a mosógépben, a főzőlap takarítására, sőt, a sütőt és a mikrót is vegyszermentesen varázsolhatjuk tisztává a segítségével. Mindemellett a padlótisztításban is hasznát vehetjük univerzális hatásának. 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.