Érdekességek

6 étel, amit soha ne válassz a svédasztalról, ha gondtalanul szeretnél pihenni

A szállodai családi, baráti kikapcsolódások egyik legnagyobb vonzereje a pihenés mellett az, hogy nem kell főzni. Különösen népszerűek azok az üdülések, ahol a szálloda éttermében svédasztal kínálja a fogásokat, hiszen mindenki kedvére válogathat a finomságok közül. Igazi gasztronómiai élmény tud lenni, de fontos megemlíteni, hogy nem minden étel fogyasztása biztonságos.

A svédasztal eredetileg a 16. századi Svédországból indult hódító útjára, és mára a bőség, a szabadság és a választék egyik legismertebb jelképe lett a szállodák és éttermek világában. A lényege, hogy a vendég maga állíthatja össze, hogy mit fogyaszt a gazdag kínálatból, így mindenki megtalálhatja a kedvére való fogásokat. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy a sok finomság között bizony akadnak olyan ételek is, amelyek kockázatot rejthetnek magukban. Ezek nemcsak az élményt ronthatják el, hanem akár ételmérgezéshez is vezethetnek, ami könnyen beárnyékolhatja a gondtalan pihenést. Mutatjuk, mire figyelj!

A svédasztal kedvelt étkezési forma a nyaralók körében
A svédasztal gazdag kínálatából okosan kell választani / Fotó: Shutterstock

Majonézes saláták – a svédasztal csábító, de veszélyes klasszikusai

A hidegtálak között gyakran ott sorakoznak a majonézes saláták: franciasaláta, krumplisaláta, tojássaláta. Elsőre finomnak és frissnek tűnnek, ám a melegben tárolva hamar romlásnak indulhatnak. A szósz alatt ráadásul sokszor nem is látjuk, pontosan milyen alapanyag lapul – így allergiásoknak és érzékeny gyomrúaknak különösen kockázatos választás.

Halak és tengeri herkentyűk – az ételmérgezés valós veszély

Egy szálloda svédasztalán gyakran találkozunk garnélával, kagylóval vagy füstölt hallal. Ezek a fogások azonban csak akkor élvezhetők biztonságosan, ha garantáltan frissek. Ha kétségeink vannak a tárolás vagy az előkészítés körülményeit illetően, inkább hagyjuk ki – a pihenésünket kár lenne egy kellemetlen ételmérgezéssel megzavarni.

Frissen sültek – kényes pont az olaj

A látványkonyhán készült frissensültek sok vendéget vonzanak, ám gyakori, hogy ugyanabban az olajban készül hal, hús és zöldség is. Ez nemcsak az ízeket keveri össze, hanem keresztszennyeződést is okozhat. Érdemes inkább a grillezett vagy egyszerűbb fogásokat választani, ahol biztosabb a minőség.

Szószok és öntetek – baktériumcsapdák a svédasztalon

Az étterem közös szószpumpái, merőkanalai naponta több száz ember kezén mennek keresztül. Egy rosszul tárolt tartár vagy majonézes mártás így könnyen baktériumok melegágya lehet. Ha ragaszkodunk a szószokhoz, inkább a flakonos változatot keressük.

Friss saláták – egészséges étel, ami veszélyes lehet

A zöldsaláta, a rukkola vagy a jégsaláta egészséges és könnyű választásnak számít, de csak akkor, ha megfelelően hűtve tárolják. Az E.coli és más baktériumok ugyanis könnyen megtelepedhetnek a leveleken. Ha a salátás tál tartalma nem tűnik frissnek, inkább válogassunk a szezonális, hőkezelt zöldségköretek közül.

Önkiszolgáló fagylalt – az édesszájúak csapdája

A svédasztalos desszertek fénypontja gyakran a fagylalt. Az önkiszolgáló gépek azonban sok esetben nincsenek rendszeresen tisztítva, így a penész és a baktériumok is megtelepedhetnek bennük. Biztonságosabb alternatíva lehet egy szelet sütemény vagy a friss gyümölcs.

Hogyan válasszunk a svédasztalról?

  • Elsőként mindig nézzük meg, hogy mely ételek tűnnek frissnek, és részesítsük előnyben a hőkezelt fogásokat, például a leveseket, grillezett húsokat vagy főtt köreteket.
  • A salátáknál figyeljünk a ropogós textúrára és a tiszta tálalásra!
  • A desszertek közül válasszuk inkább a frissen szeletelt gyümölcsöket. Így nemcsak az étkezés élményét élvezhetjük, hanem a nyaralás és a pihenés is valóban gondtalan marad.

(Forrás)

Kiemelt fotó: Shutterstock

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.