Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Puncstorta  recept
Puncstorta
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Érdekességek

Sokkal finomabb lesz a kávé, ha ilyen színű csészéből isszuk

kávé /Fotó: Shutterstock
Mandy Naglich sör-, bor- és sajtkóstoló képesítéssel is rendelkezik, így nem csoda, hogy az ízek szakértőjeként tartják számon. Legutóbbi kutatásának eredményeként most egy olyan, pszichológiára támaszkodó érdekességet osztott meg legújabb szerzeményében, ami választ ad arra, milyen színű csészéből esik legjobban a kávé.

Naglich könyvéből egyebek mellett az is kiderül, hogy ha valami ízlik, az nem csak attól függ, hogy fizikailag mit is ízlelünk, hiszen az íz egy multiszenzoros tényező. Ez annyit jelent, hogy amit látunk, szaglunk, hallunk, az bizony komolyan befolyásolhatja az étel vagy ital ízét. Ennek tudatában nem véletlen, hogy a legtöbb kávézó vagy étterem sokat ad a megjelenésre és a dizájnra, a tányérok és poharak színkombinációjára, hiszen mindez elképesztően fontos szerepet játszik a pozitív ízérzékelésben – írja a Food&Wine.

A látvány, az illatok, a hangok bizony komolyan befolyásolhatják a kávé ízét /Fotó: Shutterstock
A látvány, az illatok, a hangok bizony komolyan befolyásolhatják a kávé ízét /Fotó: Shutterstock

A gasztronómiai szakértő színek és ízek közötti összefüggéssel foglalkozó kutatásából az is kiderült, hogy az emberek sokszor hajlamosak konkrét színeket egyes ízekkel összekapcsolni. Ilyen például a vörös szín is, amit gyakran az édességgel párosítanak, míg a zöldet savanyúbbnak tartják. Bizonyos ételek fogyasztásánál igaz, hogy nem feltétlenül a savanyúságot keressük, de például köztudott, hogy a kávénak az ízét és a mélységét pont ez adhatja meg. Tehát ha a kávét zöld bögréből isszuk, annak ízvilágát sokkal komplexebbnek fogjuk érezni, ebből kifolyólag pedig jobban is fog ízleni.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.