15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba  recept
Mákos guba
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Érdekességek

Sokkal finomabb lesz a kávé, ha ilyen színű csészéből isszuk

kávé /Fotó: Shutterstock
Mandy Naglich sör-, bor- és sajtkóstoló képesítéssel is rendelkezik, így nem csoda, hogy az ízek szakértőjeként tartják számon. Legutóbbi kutatásának eredményeként most egy olyan, pszichológiára támaszkodó érdekességet osztott meg legújabb szerzeményében, ami választ ad arra, milyen színű csészéből esik legjobban a kávé.

Naglich könyvéből egyebek mellett az is kiderül, hogy ha valami ízlik, az nem csak attól függ, hogy fizikailag mit is ízlelünk, hiszen az íz egy multiszenzoros tényező. Ez annyit jelent, hogy amit látunk, szaglunk, hallunk, az bizony komolyan befolyásolhatja az étel vagy ital ízét. Ennek tudatában nem véletlen, hogy a legtöbb kávézó vagy étterem sokat ad a megjelenésre és a dizájnra, a tányérok és poharak színkombinációjára, hiszen mindez elképesztően fontos szerepet játszik a pozitív ízérzékelésben – írja a Food&Wine.

A látvány, az illatok, a hangok bizony komolyan befolyásolhatják a kávé ízét /Fotó: Shutterstock
A látvány, az illatok, a hangok bizony komolyan befolyásolhatják a kávé ízét /Fotó: Shutterstock

A gasztronómiai szakértő színek és ízek közötti összefüggéssel foglalkozó kutatásából az is kiderült, hogy az emberek sokszor hajlamosak konkrét színeket egyes ízekkel összekapcsolni. Ilyen például a vörös szín is, amit gyakran az édességgel párosítanak, míg a zöldet savanyúbbnak tartják. Bizonyos ételek fogyasztásánál igaz, hogy nem feltétlenül a savanyúságot keressük, de például köztudott, hogy a kávénak az ízét és a mélységét pont ez adhatja meg. Tehát ha a kávét zöld bögréből isszuk, annak ízvilágát sokkal komplexebbnek fogjuk érezni, ebből kifolyólag pedig jobban is fog ízleni.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.