„Az étel azokhoz szól, akik elkészítik, és azokhoz, akik felszolgálják – de az igazi öröm a megosztásban rejlik” – vallja Sergio Dussin, aki sajátos rekordot tart, ugyanis ő az egyetlen olyan séf, aki három pápának is főzött.
Az olaszországi Trevisóban született séf közel két évtizede készíti a finomabbnál finomabb fogásokat a vatikáni konyhában.
„II. János Pál pápa rajongott a spárgáért, XVI. Benedek pápa nem tudott ellenállni egy szelet Sacher-tortának – Ferenc pápa pedig szívesen fogyasztott kenyeret, finom sajtot vagy egy szelet pizzát” – mondta Dussin, aki azt is elárulta, hogy a legmeghatóbb emléke mégis egy különleges ebéd volt: amikor 1500 szegény embernek készített ételt egyszerre - írja az Aleteia.
II. János Pál pápát már betegen ismertem meg – kevés, könnyű ételt evett, de a spárgát bármilyen formában szerette. Benedek pápához különösen közel álltam: kivételes és rendkívül kedves ember volt. Nem ivott bort, csak gyümölcslevet, és kerülte a gombát – de a Sacher-tortáról soha nem mondott le
– mesélte a séf.
„Ferenc pápa igazi ínyenc volt – szerette a babos tésztát, a kenyeret, a maranói szalámit (sopressát) vagy a polentát sajttal. Néha pizzát is készítettem neki. Ő mindig kiszámíthatatlan volt – egészen addig követte a protokollt, amíg meg nem látott valakit: akkor megállt, hogy megöleljen, vagy a kezébe vegyen egy gyermeket, vagy felállt, hogy üdvözölje a személyzetet. Az éttermem étlapján külön fogást is szenteltem neki: a Ravioli papa Francesco, ami egy házi készítésű tészta Asiago sajttal, speckkel és Collina Veneta sajtforgáccsal – ahogy ő szerette” – árulta el Dussin.
Sergio Dussin feleségével, Manuelával három gyermeket neveltek fel, akik közül kettő a családi vállalkozásban dolgozik. A séfet rendszeresen – havonta, sőt akár kéthetente – hívják főzni a Vatikánba.
A hívás mindig ugyanúgy hangzik: »Elérhető lenne?«, és én mindig ugyanazzal a szívből jövő válasszal felelek: »Igen.« Egy szakács számára megtiszteltetés és mély érzelmi élmény, ha pápát szolgálhat. Ezek többnyire zártkörű ebédek
– mondta Sergio Dussin.
Dussin azt is elárulta, hogy nincsenek titkai a főzéssel kapcsolatban, azon kívül, hogy amikor csak lehetséges helyi, friss és szezonális alapanyagokat használ. A legtöbb hozzávaló a Veneto régióból, közvetlenül a Vatikánba érkezik:
Ahogyan arról mi is beszámoltunk, május 8-án a konklávé megválasztotta az első amerikai származású pápát. Robert Prevost bíboros XIV. Leó pápa néven szolgálja az egyházat. De mi az ő kedvenc étele? Robert Prevost hosszú éveket töltött Peruban misszionáriusként, és ott is szentelték püspökké. A perui kultúra és konyha mély nyomot hagyott benne – olyannyira, hogy egyik barátja szerint „Leó pápa szívét örökre megnyerte Peru – és a ceviche.”
A ceviche (kiejtve: szevicse) nyers halból készült étel, amelyet citruslében – leggyakrabban friss lime levében – marinálnak. A sav a hal fehérjéit „megfőzi”, így hőkezelés nélkül válik fogyaszthatóvá. Hagyományosan vöröshagymával, csilivel, korianderrel és kukoricával tálalják, és jéghidegen fogyasztják.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.