A klasszikus sárgabaracklekvár minden magyar kamra alapdarabja, ám chili hozzáadásával új szintre emelhetjük ezt az ismerős finomságot. A gyümölcs édessége és savassága remekül harmonizál a chili csípős karakterével. Az eredmény egy különleges, elsősorban inkább felnőtteknek való ízkombináció, ami nemcsak a reggeli pirítóshoz jó választás, hanem húsok, sajtok mellé is tökéletes.
A sárgabaracklekvárhoz szinte mindenki a klasszikus, vaníliás vagy citromos verziót társítja. De miért ne gondolhatnánk újra? A chili nem csupán egzotikus hatást kelt, hanem kiemeli a gyümölcs természetes ízét. A kombináció különösen izgalmas grillezett húsok, kemény sajtok vagy éppen croissant mellé.
Hozzávalók (kb. 4 kis üveghez):
Elkészítés:
A chili paprikát sokáig csak fűszerként tartották számon, pedig C-vitaminban, antioxidánsokban gazdag, és enyhe mértékben fogyasztva még az anyagcserét is serkenti. A kapszaicin nevű hatóanyag adja a csípősségét, amelynek erőssége fajtánként nagyon változó.
Bár érzékeny a fagyra, a sárgabarack továbbra is az egyik legnépszerűbb hazai gyümölcs. Magas A- és C-vitamin tartalma, rostjai és káliumtartalma miatt is egészséges választás. Lekvárként évtizedek óta kedvelt – a nagymamák kamrapolcain éppúgy, mint a modern konyhákban.
Extra tippek:
Miért ennyire kevés idén a sárgabarack?
A 2025-ös évben a hazai gyümölcstermesztők nem örülhetnek – a tavaszi fagyok és a hosszan elhúzódó, csapadékos időjárás sok helyen megtizedelte a sárgabarackfákat. Sokan már a virágzás idején elvesztették a termést, máshol a gombás betegségek pusztítottak. Így aki hozzá tud jutni egy-egy láda érett, lédús sárgabarackhoz, az valódi kincs birtokába jutott.
(Kiemelt fotó: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.