Hiába a gyümölcsérlelő napfény, idén sajnos a kerttulajdonosok nem sok jóra számíthatnak, ha a sárgabarackról van szó. A szokásos, zamatos sárgabaracklekvár azonban még így is elkészíthető – ráadásul egy merész, pikáns csavarral izgalmasabb is lehet, mint valaha.

A klasszikus sárgabaracklekvár minden magyar kamra alapdarabja, ám chili hozzáadásával új szintre emelhetjük ezt az ismerős finomságot. A gyümölcs édessége és savassága remekül harmonizál a chili csípős karakterével. Az eredmény egy különleges, elsősorban inkább felnőtteknek való ízkombináció, ami nemcsak a reggeli pirítóshoz jó választás, hanem húsok, sajtok mellé is tökéletes.

A sárgabaracklekvár chilivel igazi különlegesség, ami mártogatósként, köretként is tökéletes
A sárgabaracklekvár chilivel megbolondítva igazán különleges finomság / Fotó: Shutterstock

Sárgabaracklekvár újragondolva: csípősen is isteni!

A sárgabaracklekvárhoz szinte mindenki a klasszikus, vaníliás vagy citromos verziót társítja. De miért ne gondolhatnánk újra? A chili nem csupán egzotikus hatást kelt, hanem kiemeli a gyümölcs természetes ízét. A kombináció különösen izgalmas grillezett húsok, kemény sajtok vagy éppen croissant mellé.

Miért működik a sárgabarack + chili páros?

  • Sárgabarack: aromás, enyhén savanykás és édes – tökéletes alap.
  • Chili: nem elnyomja, hanem kiemeli a gyümölcs ízét, karaktert ad neki.
  • Ízhatás: elsőre gyümölcsösen lágy, majd érkezik a kellemes csípősség a végén – pont annyi, amennyi izgalmassá teszi.

Sárgabaracklekvár chilivel

Hozzávalók (kb. 4 kis üveghez):

  • 1 kg érett sárgabarack (magozva, darabolva)
  • 30 dkg cukor (ízlés szerint csökkenthető)
  • 1 db citrom leve és héja
  • 1 kis piros chili (vagy fél, ha kevésbé csípősen szeretnénk)
  • opcionálisan: 1 tk. reszelt gyömbér vagy 1 rúd vanília

Elkészítés:

  1. A sárgabarackot egy lábasba tesszük a cukorral, a citromlével és a citromhéjjal.
  2. A chilit félbevágjuk, a magokat kikaparjuk, és nagyon apróra vágva a gyümölcshöz adjuk. (Egészben is belefőzhetjük, így enyhébb lesz a végeredmény.)
  3. Lassú tűzön kb. 30–40 percig főzzük, amíg besűrűsödik. Közben időnként megkeverjük. Ha egy csepp lekvár megdermed egy hideg tányéron, készen van.
  4. Tiszta, előmelegített üvegekbe tesszük a lekvárt, lezárjuk és fejre állítva dunsztoljuk 10 percig.

Érdekességek az alapanyagokról

  • Chili – nem csak csíp!

A chili paprikát sokáig csak fűszerként tartották számon, pedig C-vitaminban, antioxidánsokban gazdag, és enyhe mértékben fogyasztva még az anyagcserét is serkenti. A kapszaicin nevű hatóanyag adja a csípősségét, amelynek erőssége fajtánként nagyon változó.

  • Sárgabarack – a magyar nyár szimbóluma

Bár érzékeny a fagyra, a sárgabarack továbbra is az egyik legnépszerűbb hazai gyümölcs. Magas A- és C-vitamin tartalma, rostjai és káliumtartalma miatt is egészséges választás. Lekvárként évtizedek óta kedvelt – a nagymamák kamrapolcain éppúgy, mint a modern konyhákban.

Extra tippek:

  • Már egy fél chili is elég lehet egy kiló gyümölcshöz, ha csak egy leheletnyi tüzet szeretnél.
  • Próbálj ki egy citromos vagy gyömbéres változatot is, ezek remekül kiegészítik ezt az ízvilágot.

Miért ennyire kevés idén a sárgabarack?

A 2025-ös évben a hazai gyümölcstermesztők nem örülhetnek – a tavaszi fagyok és a hosszan elhúzódó, csapadékos időjárás sok helyen megtizedelte a sárgabarackfákat. Sokan már a virágzás idején elvesztették a termést, máshol a gombás betegségek pusztítottak. Így aki hozzá tud jutni egy-egy láda érett, lédús sárgabarackhoz, az valódi kincs birtokába jutott.

(Kiemelt fotó: Shutterstock)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.